Flere tech-selskaper i hardt vær:

Global mangel på mikrochips

Etter ett år med pandemi og ekstremvær, har det blitt mangel på mikrochips over hele verden. Tørke i Taiwan og frostbølge i Texas er noen av grunnene for hvorfor panikken nå sprer seg i teknologiverdenen.

TØRKE: Tørke i Taiwan er en av grunnene for hvorfor verden står over for en stor mangel av mikrochips. Det påvirker nå flere store selskaper. Foto: Sam Yeh / AFP / NTB.
TØRKE: Tørke i Taiwan er en av grunnene for hvorfor verden står over for en stor mangel av mikrochips. Det påvirker nå flere store selskaper. Foto: Sam Yeh / AFP / NTB. Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

I årets første måneder har både dramatiske værfenomener og kravstore elektronikkforbrukere påvirket bedrifter og forbrukere over hele verden.

Flere bedrifter melder at de trapper ned produksjonen, som følger av en stor mangel på et produkt som nå har inntruffet teknologiverden. Mikrochips. Den lille brikken kan betraktes som «hjernen» i elektroniske gjenstander, som eksempelvis i smarttelefoner.

Mangelen på mikrochips har truffet bredt for selskaper over hele verden. Både innenfor bilproduksjon, spillkonsoller, smarttelefoner og tablets, og mange andre produksjoner.

Flere selskaper har allerede varslet om nedtrapping. Samsung har varslet om at de vil droppe den den neste Galaxy Note-telefonen. Volkswagen har produsert 100.000 færre biler enn normalt, og Honda har stoppet produksjonen av biler på flere fabrikker, ifølge CNN.

To år før normalt

De store problemene kan vare en god stund. Det kan ta inntil to år før produksjonen av mikrochips kan være tilbake til normalen. Det vurderer toppsjefen i Intel, Pat Gelsinger, ifølge The Wall Street Journal.

Likevel kan den globale mangelen på mikrochips få mer fatale konsekvenser, enn bare et par ukers ventetid på en iPhone.

For det store teck-selskapet Apple kommer også til å lide av mangelen på de dyrebare mikrochipene. Finanssjefen i Apple, Luca Maestri, opplyser at selskapet forventer at inntektene vil bli tre til fire milliarder dollar lavere dette kvartalet grunnet begrensninger i forsyningene, ifølge CNN.

Det er dermed ikke tvil om at den verdensomspennende chipmanglen preger virksomhetene som i forveien har hatt et utfordrende år. Og det er nettopp på grunn av coronapandemien at teknologiverden står over for utfordringer nå.

Pandemi og ekstremvær

- Etterspørselen på elektronikk har steget helt vilt fordi folk er hjemme og ikke har hatt annet å bruke pengene sine på. Derfor har mange flere kjøpt nye datamaskiner, høretelefoner og tablets, sier Peter Bay Kirkegaard, seniorsjefkonsulent for global handel i Dansk Industri til den danske avisa Politiken.

Mens etterspørselen i teknologibørsen eksploderer, har forsyningene sunket, sier han til avisa.

MIKROCHIP: ründer og milliardær Elon Musk presenterte i dag grisen Gertrude. Det som skiller Gertrude fra andre av hennes slag, er at hun i to måneder har gått rundt med en mikrochip i hjernen. Video: Neurolink Vis mer

- Det har både vært isstorm i Texas, tørke i Taiwan og brann på et verk i Japan. Alt dette sammen påvirker produksjonen av mikrochips, fordi man bruker mye vann for å produsere mikrochips, sier Kirkegaard.

En annen faktor som spiller inn, er at kinesiske teknologiselskaper har hamstret mikrochips i løpet av året. Det har ført til at forsyningene har sunket ytterligere.

- Amerikanerne har innført sanktioner over for kinesiske teknologiselskaper. Som opptakt til det hamstret selskapene mikrochips, så de kunne fylle opp lagrene deres, siger Peter Bay Kirkegaard.

Som ikke det var nok, avlyste bilindustrien masse ordere i starten av coronapandemien. De fant senere ut at etterspørselen ble høyere enn forventet. Bilprodusentene kom derfor tilbake med flere bestillinger, og sammen med de andre faktorene har det skapt "den perfekte stormen" der alle faktorene nå kuliminerer, ifølge Kirkegaard.

Vi bryr oss om ditt personvern

borsen er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer