Glohett boligmarked

I august ble det solgt rekordmange boliger.

NY BOLIGREKORD: I august ble det solgt rekordmange boliger, viser tall fra Eiendom Norge. Foto: Håkon Mosvold Larsen / NTB scanpix Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Boligprisene steg med 1,1 prosent i august 2020. Det viser tall fra Eiendom Norge som ble lagt fram torsdag. Korrigert for sesongvariasjoner steg prisene med 0,3 prosent.

- Det selges rekordmange boliger også i august. Veksten i antall transaksjoner vedvarer, og det har aldri vært solgt så mange boliger i Norge ved utgangen av en august måned som i år, sier administrerende direktør Henning Lauridsen i Eiendom Norge.

Tallene viser at det i august ble solgt 9964 boliger i Norge, noe som er 10,2 prosent flere enn i tilsvarende måned i 2019.

Tallene viser at det også ble solgt rekordmange boliger i år, til tross for coronakrisa. Så langt i år er det solgt 66 213 boliger i Norge, noe som er 3,5 prosent flere enn på samme tid i 2019.

Frykter mangel på boliger

Eiendom Norge tror det framover vil bli en periode med moderat prisutvikling.

- Boligprisene steg i august, noe som er normalt for måneden. Den sterke veksten vi har sett i boligprisene de siste månedene er nå avtakende, og vi venter at boligprisene vil følge normalt konjunkturforløp med fallende priser mot slutten av året, sier Lauridsen.

Unntaket er Oslo. Der frykter Eiendom Norge at det vil bli mangel på boliger, og en kraftig prisvekst.

- Boligbyggingen har over tid vært lav, men noen få unntak, og boligbyggingen går nedover. Så her kan vi få et misforhold mellom tilbud og etterspørsel, sa Lauridsen da han presenterte boligstatistikken.

Kort salgstid

Det tok i gjennomsnitt 54 dager å selge en bolig i august 2020, viser tallene. Det er en reduksjon fra 67 dager i juli. Kortest salgstid hadde Oslo med 25 dager, og treigest salgstid hadde Kristiansand med 84 dager.

På forhånd venter DnB Markets en sesongjustert økning på 0,7 prosent. Tirsdag kom prisene for OBOS-boliger. I august-måned økte prisene for brukte OBOS-boliger med 1,5 prosent i Oslo. Det er den fjerde måneden på rad med prisvekst i hovedstaden. På landsbasis var oppgangen 0,6 prosent.

I balanse

Sjeføkonom Nejra Macic i Prognosesenteret er ikke bekymret over prisutviklingen.

- Vi pleier å snakke om en boligboble når det er en prisutvikling vi ikke kan forklare. Prisutviklingen så langt i år har vist at det er et marked i balanse, gitt rentenivået og alle andre fundamentale faktorer, sier Macic til Børsen.

Riktig nok lå prisutviklingen på årsbasis før august-tallene høyere enn både konsumprisvekst og lønnsvekst.

- Sånn sett løper boligprisene fra, og da kan man kanskje tenke at markedet er litt overopphetet. Men differansen er ikke veldig stor. Det er ikke veldig dramatisk, selv om det har vært skrevet mye i media om at det har vært veldig høy temperatur, sa Macic til Børsen før august-tallene ble presentert.

STIV PRIS: Hvis du har 35 millioner til gode på konto så har du nå muligheten til å kjøpe milliardær Frederik Mohns eiendom i Bergen. Video: Silje Holte / Trond Reksten / Invisio. Klipp: Endre Vellene / Dagbladet. Vis mer

Historisk fall

I det store bildet har norsk og internasjonal økonomi vært gjennom et historisk fall som følge av coronapandemien, det usikkerhet om når det kan komme en vaksine og om det kommer ny smittebølge med nye strenge tiltak.

- Hvorfor slår ikke dette inn i boligprisutviklingen de siste månedene?

- Dette løftet vi har sett de siste månedene kommer etter tre år med ganske flat prisutvikling. Rett før coronautbruddet var boligprisene på samme nivå som for tre år siden. Det er helt unikt med flat utvikling over så lang tidshorisont. Når renta da senkes er det ikke unaturlig med et oppsving, sier Macic.

- Hva med utviklingen framover?

- Jeg tror ikke vi vil oppleve at prisveksten tar helt av, så lenge vi har boliglånsforskriften som begrenser hvor mye lån boligkjøpere kan ta opp. Uansett hvor lav renta er, kan ikke folk gå til banken og få ubegrenset med penger, understreker Macic.

Advarer

Boliglånsforskriften regulerer hvor stor andel boliglån bankene kan innvilge uten at kravene til sikkerhet er innfridd. Normalt er det 10 prosent, men under coronamånedene har bankenes handlingsrom blitt midlertidig økt til 20 prosent.

- Jeg ser at noen ønsker å fjerne boliglånsforskriften når den utløper ved utgangen av 2020. Det vil jeg advare mot. Om det skjer, med dagens lave rentenivå, er jeg ganske sikker på at vi vil få en prisvekst som er mye høyere enn det som er ønskelig, sier Macic, som heller ikke ser noen grunn til å forlenge de midlertidige lettelsene inn i fjerde kvartal.

Vi bryr oss om ditt personvern

borsen er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer