Godterigigant med masseoppsigelser: - Forferdelig

Oppsigelsene rammer både norske og svenske ansatte.

KRISEGREP: Etter at coronapandemien brøt ut, har Gottebiten - i likhet med resten av grensehandelen - gått på en brutal omsetningssmell. Nå tar de krisegrep. Foto: Gottebiten
KRISEGREP: Etter at coronapandemien brøt ut, har Gottebiten - i likhet med resten av grensehandelen - gått på en brutal omsetningssmell. Nå tar de krisegrep. Foto: Gottebiten Vis mer
Publisert

- I går var en svart dag i selskapets historie, sier Mats Idbratt, operativ sjef for godisgiganten Gottebiten, til Børsen.

Grensehandelskjempen Gottebiten, som har butikker på Nordby og Svinesund, gikk tirsdag ut med et oppsigelsesvarsel til 80 av sine ansatte.

Det er ifølge Idbratt første gang i selskapets 23 år lange historie at de tar et slikt grep. Oppsigelsene rammer medarbeidere i både butikkene, på kontor og på lager.

- Det har vært forferdelig. Våre kunder får ikke muligheten til å komme over grensa for å handle. Det har ført til et stort bortfall av inntekter, fortsetter Idbratt.

Det var Strömstads Tidning som først omtalte saken.

- Tomt siden mars

Ifølge NTB omsetter Gottebiten for 1,3 milliarder kroner i året, og det meste selges til nordmenn. Mange handler også e-sigaretter og nikotinholdig væske i internasjonale nettbutikker.

Etter at coronapandemien brøt ut, har virksomheten - i likhet med resten av grensehandelen - gått på en brutal omsetningssmell.

- Dette er veldig trist, sier en ansatt til avisa, som ønsker å forbli anonym.

- Men det var ventet. Vi visste at det skulle komme. Vi har ingen kunder, der har vært tomt siden mars. Kommer det ingen kunder, kan man ikke ha noe personal, så jeg forstår at de gjør dette, selv om det er vanskelig.

SVERIGE: Fredag åpnet regjeringen for flere nye regioner, nå har flere tatt turen til Charlottenberg. Reporter: Linn-Christin Marthinussen Video: Christian Roth Christensen Vis mer

Nordmenn rammes

Ifølge Idbratt er over 90 prosent av kundene nordmenn. Dermed forsvant også så godt som hele inntektsgrunnlaget da Norge stengte grensene mot Sverige.

- Hva synes du om norske myndigheters håndtering av dette?

- Jeg vil egentlig ikke kommentere det. Det er deres beslutning, og det er ikke noe vi kan gjøre med det, sier Gottebiten-sjefen.

Han er likevel kjapp med å legge til:

- Men det er også slik at blant de 80 ansatte som er varslet om oppsigelse, så er det en hel del nordmenn. For det jobber mange nordmenn her på grensa, og Norge rammes derfor også av dette. Det er veldig trist, sier han.

Før grensene ble stengt hadde selskapet rundt 500 ansatte. Nå tør ikke Idbratt å gjette på hvordan det ser ut på andre siden av krisa.

- Det er derfor vi tar dette grepet. Vi er sju måneder inn i krisa, og har ingen svar på hvordan framtida blir. Men vi vet at grensene vil åpne igjen, og at kundene vil komme tilbake. Da skal vi være klare, sier han og fortsetter:

- Vi vet at den dagen kommer. Vi vet bare ikke når. Men når det skjer, så håper vi på å kunne ansette vårt personale igjen.

- Hvordan har de ansatte mottatt nyheten?

- De har nok forventet at dette kunne skje på et vis. I Sverige har vi permitteringsstøtte i seks måneder. Det forsvinner i november. Det var selvfølgelig et sjokk for de ansatte, da de fikk beskjed. Samtidig var det nok ikke helt uventet.

SVERIGE: Fredag åpnet regjeringen for flere nye regioner, nå har flere tatt turen til Charlottenberg. Reporter: Linn-Christin Marthinussen Video: Christian Roth Christensen Vis mer

Kan ikke utelukke flere kutt

Gottebiten har et 30-talls butikker i Sverige. Rundt ti av disse ligger i Strömstadsregionen i Västra Götalands län. Det er bare ansatte i denne regionen som har fått varsel om oppsigelse.

- Kan det komme flere oppsigelser?

- Dersom denne krisa trekker ut, så er det klart at det kan bli mer. Sånn er det bare. For det blir vanskelig å holde butikker åpne hvis vi ikke har noen kunder, sier Idbratt.

SVERIGE: Brødrene Ole Jørgen Troøyen og John Bjørnar Troøyan rigget seg til utenfør kjøpesenteret i Charlottenberg da grensa åpnet i sommer. Reporter: Linn-Christin Marthinussen Video: Christian Roth Christensen Vis mer

Han ser imidlertid et lite lyspunkt.

- Värmland har vært åpent til og fra den siste tida. Da har vi sett at kundene kommer tilbake. Vi kjenner oss derfor veldig trygge på at kundene kommer tilbake, når de kan komme seg over grensa. Nå må vi holde ut og komme oss gjennom denne perioden.

Vi bryr oss om ditt personvern

borsen er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer