Gransker toppsjefer i storbanker

Kinas mektige leder Xi Jinping retter nå skytset mot toppsjefer i storbanker og forsikringsselskap.

NY RUNDE: President Xi Jinping har rullet ut flere korrupsjonsundersøkelser siden han kom til makten i 2012. Foto: Thibault Camus / AP / NTB
NY RUNDE: President Xi Jinping har rullet ut flere korrupsjonsundersøkelser siden han kom til makten i 2012. Foto: Thibault Camus / AP / NTB Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Uroen som tynger den globale bankverden ligger som et krevende bakteppe når kinesiske myndigheter nå ruller ut en storaksjon mot landets banker og forsikringsselskap.

Anti-korrupsjonskampanjer er blitt et varemerke for Kinas president Xi Jinping. Kommunistpartiet, militæret og statseide selskaper har vært blant målene. Siden han kom til makten i 2012 er millioner blitt straffeforfulgt, ifølge CNN.

Førsteamanuensis Chongyi Feng ved kinastudier ved Sydneys tekniske universitet, mener at kampanjen mot finanstopper er et nytt grep fra Xi for å befeste sin maktposisjon.

- Det er det siste beinet, etter at han sikret seg fullstendig kontroll over militæret og sikkerhetsapparatet, sier Feng til CNN.

- Lov og disiplin

Kampanjen mot banktopper ble varslet i South China Morning Post i forrige uke.

Her framgår det at giganter som China Investment Corp, China Development Bank og China Everbright Group er blant institusjonene som skal granskes.

KRANGEL: Canadas statsminister Justin Trudeau ble skjelt ut av Kinas president Xi Jinping etter at informasjon fra en privat samtale under G20-møtet i Bali ble lekket. Video: AP Vis mer

I Everbright er tidligere toppsjef Li Xiaopeng allerede under gransking, skriver Finans. Han er mistenkt for «alvorlige overtredelser av lov og disiplin», ifølge anti-korrupsjonsorganet Den sentrale kommisjonen for disiplinære undersøkelser.

I tillegg skal et 30-tall større statlige selskaper under lupen, ifølge anti-korrupsjonsorganet.

Dette skjer bare uker etter at bankverdenen ble rystet av at den amerikanske Silicon Valley Bank kollapset i begynnelsen av mars, etterfulgt av en gigantisk redningsaksjon for å forhindre at Sveits' nest største bank Credit Suisse led samme skjebne. Noe som endte med at landets største bank, UBS, overtar nummer to-banken.

Bekymret for innblanding

Kina-ekspert Neil Thomas ved tankesmia Asia Society Policy Institute, påpeker at timingen kan ramme finansmarkedene hardt, ettersom det allerede er betydelig uro og usikkerhet i sektoren.

- At Xi slår ned på bankene kan gå ut over stemningen blant både innenlandske og utenlandske investorer. Mange av dem er allerede bekymret for politiske inngrep, sier han til CNN.

- Xi ønsker både å gjenopplive Kinas økonomi, og styrke partiets grep om det private næringsliv. Disse målene er ikke nødvendigvis gjensidig utelukkende, men sistnevnte kan svekke førstnevnte, sier Thomas.

Sikter på livstid

Det er bare noen uker siden Xi Jinping sikret seg en tredje periode på nye fem år som Kinas president.

FØRES UT: Kinas ekspresident Hu Jintao ble geleidet ut under avslutningsseremonien på partikongressen i Beijing. Han har ikke blitt observert siden. Video: Reuters. Reporter: Maja Walberg Klev. Vis mer

Gjenvalget skjedde temmelig oppskriftsmessig på Folkekongressen, etter at Xi i fjor høst ble utpekt som leder av Kinas kommunistparti for fem nye år. Det utløste spekulasjoner om at Xi både har ambisjoner om, og rigger seg å bli sittende ved makten så lenge han lever.

Tidligere var det bare mulig å sitte som president i Kina i to perioder. Dette punktet i grunnloven ble slettet for to år siden.

«Vestlige væremåter»

Kommunistpartiets anti-korrupsjonsorgan lanserte tidligere i år kampanjen som nå rulle ut med en utvetydig kommentar på egne nettsider, ifølge CNN.

Her heter det blant annet at det er «nødvendig med strengere straffer» innen områder som «finans, statseide selskaper, kjøp og salg av korn, hvor makt er konsentrert og kapitalen er betydelig».

Videre het det at bankfolk måtte slutte å late som de er en finansiell elite, og «legge fra seg vestlige væremåter».

Kommentaren ble publisert bare dager etter at teknomilliardæren Bao Fan forsvant sporløst og under mystiske omstendigheter.

Etter noen dager meldte investeringsbanken grunnlagt av Bao at de var «oppmerksomme på at Bao foreløpig samarbeider i en etterforskning som utføres av enkelte myndigheter».

Den mest kjente forsvinningen blant kinesiske næringslivsledere er utvilsomt Alibaba-grunnleggeren Jack Ma - en gang verdens rikeste - som forsvant fra jordas overflate i 2020.

Siden har det stort sett vært stille fra den tidligere temmelig frittalende topplederen.

Vi bryr oss om ditt personvern

Børsen er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer