Gransker toppsjefer i storbanker

Kinas mektige leder Xi Jinping retter nå skytset mot toppsjefer i storbanker og forsikringsselskap.

NY RUNDE: President Xi Jinping har rullet ut flere korrupsjonsundersøkelser siden han kom til makten i 2012. Foto: Thibault Camus / AP / NTB
NY RUNDE: President Xi Jinping har rullet ut flere korrupsjonsundersøkelser siden han kom til makten i 2012. Foto: Thibault Camus / AP / NTB Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Uroen som tynger den globale bankverden ligger som et krevende bakteppe når kinesiske myndigheter nå ruller ut en storaksjon mot landets banker og forsikringsselskap.

Anti-korrupsjonskampanjer er blitt et varemerke for Kinas president Xi Jinping. Kommunistpartiet, militæret og statseide selskaper har vært blant målene. Siden han kom til makten i 2012 er millioner blitt straffeforfulgt, ifølge CNN.

Førsteamanuensis Chongyi Feng ved kinastudier ved Sydneys tekniske universitet, mener at kampanjen mot finanstopper er et nytt grep fra Xi for å befeste sin maktposisjon.

- Det er det siste beinet, etter at han sikret seg fullstendig kontroll over militæret og sikkerhetsapparatet, sier Feng til CNN.

- Lov og disiplin

Kampanjen mot banktopper ble varslet i South China Morning Post i forrige uke.

Her framgår det at giganter som China Investment Corp, China Development Bank og China Everbright Group er blant institusjonene som skal granskes.

I Everbright er tidligere toppsjef Li Xiaopeng allerede under gransking, skriver Finans. Han er mistenkt for «alvorlige overtredelser av lov og disiplin», ifølge anti-korrupsjonsorganet Den sentrale kommisjonen for disiplinære undersøkelser.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Børsen er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker informasjonskapsler (cookies) og dine data til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer