Simon Spies-podkast:

Granskes etter brutal kritikk

Dokumentaren om reiselivskongen Simon Spies får massiv slakt av podkast - som nå skal granskes.

«MORGENBOLLEDAMER»: Simon Spies påståtte utnyttelse av unge jenter skapte skjelvinger i Danmark. Foto: Pressens Bild / TT / NTB
«MORGENBOLLEDAMER»: Simon Spies påståtte utnyttelse av unge jenter skapte skjelvinger i Danmark. Foto: Pressens Bild / TT / NTB Vis mer
Publisert

I august i fjor kom dokumentaren om den danske avdøde reiselivskongen Simon Spies, som skapte stort rabalder.

«Simon Spies og morgenbolledamene» tegnet et bilde av den eksentriske dansken som en gammel gris med en forkjærlighet for unge jenter - og gikk langt over grensene til tider.

Det oppsto en opphetet debatt i kjølvannet av dokumentaren, som også er publisert hos NRK. Blant andre gikk en av de medvirkende i serien, Maja Lüchau, hardt ut. Hun sa hun deltok i det hun trodde var en nyansert fortelling om toppsjefen, noe som på langt nær kan sies å være tilfellet, ifølge henne.

- Hadde jeg visst det på forhånd, ville jeg ikke ha medvirket, har Lüchau uttalt, ifølge danske Finans.

Hun klaget inn Danmarks Radio (DR) inn til danskenes versjon av Pressens Faglige Utvalg, Pressenævnet, for brudd på god presseskikk. Hun fikk avslag med begrunnelse at klagefristen på tolv uker var gått ut.

SOFIE LINDE: «X Factor»-programlederen Sofie Linde overrasket alle fra scenen. Under «Zulu Comedy Galla», danskenes svar på «Humorprisen», serverte hun en tale om kjønn, lønn og metoo som skriver seg inn i mediehistorien. Video: TV 2 Zulu. Reporter: Embla Hjort-Larsen. Vis mer

- Karaktermord

Hun er en av åtte personer som i større eller mindre grad tar avstand fra serien, ifølge podkasten «Simon Spies - karaktermord i prime time?» av journalisten Bo Østlund.

- Jeg er forundret over at ingen av landets 18 000 utdannede journalister har satt spørsmålstegn ved en dokumentar som har endret ettermælet til Simon Spies for alltid, skriver Østlund selv om arbeidet.

Finans skriver at flere oppsiktsvekkende opplysninger kommer fram i podkasten, blant annet at hovedkilden i serien fikk betalt 1000 kroner og ei vodkaflaske for å delta.

Det kommer også fram at svensk tv skal ha sagt nei til å vise serien, som følge av angivelig udokumenterte påstander om at Spies hadde sadistiske tilbøyeligheter.

Børsen har sendt en henveldelse til NRK, foreløpig uten svar.

Granskes

Nå skal også podkasten som gransket serien selv bli gransket, skriver avisa. Radioprogrammet «24syv» har satt ned en kommisjon bestående av tre journalister som skal gå gjennom de nye opplysningene.

- Jeg har sagt ja fordi jeg anser det som helt usedvanlig at det reises så omfattende kritikk av en dokumentarserie, uten at historien følges opp av andre medier, sier en av de tre, Kurt Strand, til avisa.

Konklusjonen er ventet på nyåret.

Sjefredaktør i DR Nyheter, Thomas Falbe, sier overfor Finans at han ønsker granskningen velkommen. Han sier at han flere ganger har sett gjennom dokumentarserien, uten å kunne finne faktiske feil. Han understreker imidlertid at det ikke betyr at dokumentaren inneholder feil.

Vi bryr oss om ditt personvern

Børsen er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker informasjonskapsler (cookies) og dine data til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer