Hyttepriser 2021

«Grei standard» til 360 000 kroner kvadratmeteren

- Jeg må være ærlig og si at jeg ikke tenker på kvadratmeterprisen, sier mekleren som er «100 prosent sikker» på at 27 millioner kroner for 75 kvadratmeter er helt riktig pris.

STIVT: Den rødmalte hytta midt på bildet legges ut med en kvadratmeterpris på solide 360 000 kroner. Foto: Karl Filip Kronstad
STIVT: Den rødmalte hytta midt på bildet legges ut med en kvadratmeterpris på solide 360 000 kroner. Foto: Karl Filip Kronstad Vis mer
Publisert

Vestvendt med kveldssol, sandstrand, stor brygge og fin utsikt.

Slik oppsummerer eiendomsmekler Tore Solberg hos Eiendomsmegler 1 de viktigste faktorene bak prisantydningen for sjøhytta i Færder kommune som har første visning torsdag.

Hytta er i prospektet oppgitt til å være 75 kvadratmeter stor. Hvilket gir en kvadratmeterpris på stive 360 000 kroner.

UTSIKT: Lun og solvendt terasse med nærhet til sjøen betyr mer enn selve hyttestandarden, mener mekleren bak salget. Foto: Karl Filip Kronstad
UTSIKT: Lun og solvendt terasse med nærhet til sjøen betyr mer enn selve hyttestandarden, mener mekleren bak salget. Foto: Karl Filip Kronstad Vis mer

- Det høres umiddelbart spinnvilt ut?

- Jeg må være ærlig å si at jeg aldri tenker på kvadratmeterpris for bedømmelse av fritidsboliger. Hytter er såpass forskjellige. Ei hytte 100 meter lenger bortenfor kan gå for halve prisen, sier Solberg.

Grei hyttestandard

Dermed peker han på en av de viktigste faktorene for eiendomspriser - den berømte beliggenheten. Eller i dette tilfellet - den umiddelbare nærheten til sjøen.

BLINDLEIA: Millionhyttene ligger som perler på ei snor i den sørlandske skjærgården Blindleia. Her boltrer noen av de mest kjente finansfolkene og investorene i Norge seg om sommeren. Hotellkongen Petter Stordalen, brødrene Øystein og Torstein Tvenge og Nicolai Tangen har alle luksuseiendommer her. Reporter Mina Janssen / Video: Lars Eivind Bones Vis mer

- Vi snakker om en tomt på tre mål med vestvendt hytte som gjør at du har sola til seint på kveld. Du har nærhet til vannet, sandstrand og ganske stor brygge. Kort oppsummert fin og god utsikt. Dette er kvalitetene som i hovedsak gjør prisen, ikke først og fremst kvaliteten på hytta. Hyttestandarden vil jeg si er grei. Men det er altså ikke der jeg legger vekta, sier Solberg.

I annonsen er hytta omtalt som «sjarmerende» og omgivelsene som «misunnelsesverdige».

Videre opplyses det om bad med wc og vaskerom, lun terrasse på 60 kvadratmeter, parkering på egen eiendom, to soverom, hems med sengeplasser og dessuten anneks på 15 kvadratmeter med ytterligere to soverom.

- Målt i primærrom snakker vi om 90 kvadratmeter, poengterer Solberg. Noe som jo drar ned kvadratmeterprisen, men fortsatt til solide 300 000 kroner.

Litt spesielt vindu

Prisene for en sjøhytte steg ifølge ferske tall fra Statistisk sentralbyrå med 11,5 prosent i løpet av 2020. Det er solid over gjennomsnittet målt over de siste åtte åra, med en årlig prisvekst på 3,2 prosent.

RASKE PENGER: Nicolai Tangen behøvde ikke jobbe mer enn ti dager for å tjene inn til luksushytta i Blindleia. Oljefondets leder kjøpte naboeiendommen til sin gamle hytte for 20. mill, reiv denne, og satte opp en ny - i Norges dyreste nabolag. Reporter: Mina Janssen / Video: Lars Eivind Bones / Dagbladet Vis mer

At coronapandemiens restriksjoner på reise ut av landet spiller inn, er hyttemekleren ikke i tvil om.

- Jeg er på mange befaringer om dagen og prater med folk. De fleste hytter blir jo solgt som et ledd i et generasjonsskifte. Men de aller fleste, eller veldig mange, har nok fått med seg at det kan være lurt å selge i år. Jeg tror ikke prisene vil falle neste år heller, men det er i hvert fall et vindu som er litt spesielt i år, sier Solberg til Børsen.

Byr usett

At en kvadratmeterpris på 300 000 kroner (eller 360 000 om du holder annekset utenfor) kan framstå som litt vel ambisiøs, avviser Solberg på det sterkeste.

UTSIKT: Soverom med sjøutsikt og direkte ankomst til terassen. Foto: Karl Filip Kronstad
UTSIKT: Soverom med sjøutsikt og direkte ankomst til terassen. Foto: Karl Filip Kronstad Vis mer

En ting er at Færder kommune har landets stiveste hyttepriser. Solberg har dessuten allerede merket seg interesse for hytta.

- Jeg er 100 prosent sikker på at denne prisen ikke er for ambisiøs, fastslår Solberg, før han utdyper:

- To personer har forsøkt seg med et tilbud på 25 millioner kroner allerede før visning. Noe selger har avvist. Jeg tror markedet er villig til å gi dette. Rett og slett, det er ikke noe regnestykke i det hele tatt.

- Tenk om du tar feil?

- Vi får snakkes til uka. Jeg tipper hytta er solgt mandag eller tirsdag, lyder løypemeldinga fra Solberg.

Landets dyreste

Færder kommune (tidligere kommunene Tjøme og Nøtterøy) er som nevnt landets dyreste å kjøpe hytte i.

Ifølge SSB er snittprisen for ei sjøhytte i kommunen 8,7 millioner kroner. Snittprisen for hele Vestfold og Telemark fylke er like over 2,7 millioner kroner - også det er høyest i landet.

Solberg har følgende teori om hvorfor det er slik:

- Det er populært her først og fremst fordi det er 1,5 times forutsigbar kjøring fra Oslo-området. Selv om jeg sier at Færder har den flotteste skjærgården i hele Norge, så er det sikkert like flott nedover på Sørlandet. Men det er altså vesentlig lenger unna hovedstadsområdet, sier han.

GREI: Selve standarden på hytta vil mekleren beskrive som grei. Det er uansett ikke der han legger vekta når prisen skal fastsettes. Foto: Foto: Karl Filip Kronstad
GREI: Selve standarden på hytta vil mekleren beskrive som grei. Det er uansett ikke der han legger vekta når prisen skal fastsettes. Foto: Foto: Karl Filip Kronstad Vis mer

Og med pandemi og hjemmekontor spiller denne faktoren enda større vekt enn i normale tider.

- Ja, halvannen times kjøring har betydning, for da er du jo kjapt tilbake på jobben om det skulle være noen møter du må stille på, mener Solberg.

Vi bryr oss om ditt personvern

borsen er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer