Grenseåpningen: - Oppsiktsvekkende dårlig

Varsler etterspill og oppvask.

Grenseovergangen på gamle Svinesundbrua, mellom Norge og Sverige. Foto: Vidar Ruud / NTB
Grenseovergangen på gamle Svinesundbrua, mellom Norge og Sverige. Foto: Vidar Ruud / NTB Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Dagpendlere fra Sverige og Finland vil mandag igjen kunne komme på jobb i Norge, skriver justisdepartementet i en pressemelding.

- Jeg advarer regjeringen mot å si seg ferdig med saken, sier stortingsrepresentant Elise Bjørnebekk-Waagen (Ap) fra Viken og Østfold til Børsen.

Da Norge stengte grensa 29. januar ble 6000 svenske statsborgere utestengt fra sine arbeidsplasser i Norge.

Testregime

Helsedirektoratet og FHI mener nå at det er forsvarlig å fjerne innreiserestriksjonene for grensenære pendlere, med forutsetning om et strengt test- og kontrollregime.

De anser at en test hver sjuende dag er smittevernfaglig tilstrekkelig for å redusere smitterisiko for denne gruppen.

- Smittesituasjonen i Norge og i Europa gjør at vi ikke kan åpne for mye av gangen, men det er bra at vi nå har funnet en løsning for denne lille gruppen dagpendlere som har vært i en svært vanskelig situasjon, sier justis- og beredskapsminister Monica Mæland (H).

- På bar bakke

Bjørnebekk-Waagen fastslår at saken langt fra er over med dette.

- Grensependlerne har stått uten inntekt i snart en måned. Denne situasjonen har de kommet i helt uforskyldt. Det er ikke vanskelig å forstå at en måned uten lønn betyr store økonomiske utfordringer for mange familier. Regjeringen må få på plass en økonomisk kompensasjon, sier Ap-representanten til Børsen.

Hun minner om at grensependlerne betaler skatt til Norge, noe som i utgangspunktet sikrer visse rettigheter.

- Er de syke har de rett til sykepenger, blir de permittert har de rett til dagpenger. Men på grunn av stengt grense har de blitt stående på bar bakke uten noen form for sikkerhet for inntekt, sier Bjørnebekk-Waagen.

- Uakseptabelt

At grensa ble stengt på grunn av smittesituasjonen burde ikke kommet som noen overraskelse, framholder hun.

- Det er oppsiktsvekkende og vitner om dårlig beredskapsarbeid at regjeringen ikke hadde forberedt konsekvensene av stengt grense. Prisen for den dårlige planleggingen er det grensependlerne som har måttet betale.

- Hva blir neste skritt?

- Jeg vil følge denne saken videre i Stortinget. Det er uakseptabelt at vanlige folk blir stående på bar bakke. Det skal ikke skje når man har betalt skatt og er en del av det norske sikkerhetsnettet, konkluderer Bjørnbekk-Waagen.

Lønn gjenstår

Ved Nexans-fabrikken i Halden ble jubel også etterfulgt av et rungende hjertesukk fredag:

- Helt fantastiske nyheter. Det er veldig kjærkomment at våre svenske kolleger kan komme tilbake på jobb igjen, lød den umiddelbare kommentaren fra Hans Petter Bærem.

Han er hovedtillitsvalgt ved Nexans-fabrikken i Halden - en av grensebyens hjørnesteinsbedrifter med sine 850 ansatte. I en hel måned har 30 av disse vært forhindret fra å møte på jobb, fordi de er svenske statsborgere med adresse i nabolandet.

- Men det er klart: Det gjenstår helt klart å finne en løsning med etterbetaling. Etter vårt syn er det den norske regjeringens ansvar, sier han.

Strengt

Unntaket fra innreiserestriksjonene gjelder for utlendinger bosatt i Sverige eller Finland som dagpendler til arbeid i Norge. Dagpendling inkluderer kvelds- og nattarbeid, så lenge man reiser hjem etter endt arbeidstid.

- Regjeringen har nå fått på plass en ordning basert på smittevernfaglige råd som gjør det mulig for dagpendlere fra Sverige og Finland å komme på jobb i Norge. Dette er gode nyheter for dem som pendler, sier arbeids- og sosialminister Torbjørn Røe Isaksen (H).

Kontrollen og dokumentasjonen av testing, bosted og arbeidsgivere blir imidlertid betydelig strengere sammenliknet med ordningen før grensen i praksis ble stengt.

Regjeringen innfører krav om at dagpendlerne fra Sverige og Finland ved innreise må framvise negativ covid-19-test tatt i løpet av de siste sju døgnene. Testen må være tatt i Norge, Sverige eller Finland, og må være tatt før grensepasseringen.

Endringene trer i kraft midnatt, natt til mandag 1. mars.

Vi bryr oss om ditt personvern

borsen er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer