Harryhandel

Grensegigant refser Erna: - Som Øst-Berlin

Nå blir det harryhandel uten karantene fra mandag, likevel mener «harry»-favorittens senterleder at det er et stort skår i gleden.

GLISSENT: Mange nordmenns sverigefavoritt Nordby kjøpesenter har hatt et tungt år bak seg. Nå kan de endelig ta imot kunder igjen. - Det vil aldri bli normale tilstander før det gjøres noe med grensekontrollen, sier sjefen. Foto: Vidar Ruud / NTB
GLISSENT: Mange nordmenns sverigefavoritt Nordby kjøpesenter har hatt et tungt år bak seg. Nå kan de endelig ta imot kunder igjen. - Det vil aldri bli normale tilstander før det gjøres noe med grensekontrollen, sier sjefen. Foto: Vidar Ruud / NTB Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Regjeringen varsler fredag ettermiddag store endringer i landvurderingen – flere land blir nå grønne.

- Fra 5. juli vil de norske innreiserestriksjonene og karantenereglene ta utgangspunkt i de samme terskelverdiene som i EU.

Det kommer etter at det europeiske smittevernbyrået ECDC oppdaterte smittevernkartet sitt torsdag ettermiddag.

En rekke regioner i Sverige er grønne, deriblant regionen Västra Götaland. Her ligger harryfavorittene Strömstad og Svinesund.

Dermed blir det harryhandel uten karanteneplikt fra mandag 5. juli.

GRENSEHANDEL: Nordmenn handler alkohol for 2,2 milliarder kroner på Systembolaget i Sverige. Hele ni av ti kunder på Systembolaget i Strömstad er norske. Foto: NTB Scanpix. Klipp: Ørjan Ryland / Dagbladet Vis mer

- «Checkpoint Erna»

At regionen er grønn, tas godt i mot over grensa.

- Dette ønsker vi selvfølgelig hjertelig velkommen, sier senterleder ved Nordby kjøpesenter, Ståle Løvheim til Børsen.

Senteret ligger i Strömstad kommune i Västra Götalands län og er en harryfavoritt blant mange nordmenn.

- Men grensekontrollen er fortsatt et stort skår i gleden. Regimet de har på grensa er fortsatt helt vanvittig, sier Løvheim og skyter inn:

- Jeg er gammel nok til å huske diktaturet i Øst-Berlin og grenseovergangen mellom USA og Sovjetunionen, «Checkpoint Charlie». Personlig har jeg omdøpt grensa mellom Norge og Sverige for «Checkpoint Erna». Det er liknende tilstander. Nå håper jeg myndighetene tar til fornuft.

GRENSEOVERGANG: Mellom 1945 og 1990 var Checkpoint Charlie en grenseovergang mellom den amerikanske sektoren av Vest-Berlin og den sovjetiske sektoren av Øst-Berlin. Her peker sovjetiske og amerikanske stridsvogner mot hverandre i 1961. Foto: AP/NTB
GRENSEOVERGANG: Mellom 1945 og 1990 var Checkpoint Charlie en grenseovergang mellom den amerikanske sektoren av Vest-Berlin og den sovjetiske sektoren av Øst-Berlin. Her peker sovjetiske og amerikanske stridsvogner mot hverandre i 1961. Foto: AP/NTB Vis mer

Grenseovergangen Checkpoint Charlie sto mellom 1945 og 1990, og delte den sovjetiske sektoren av Øst-Berlin og den amerikanske delen av Vest-Berlin.

- Enorme køer

Han sikter til at det på Helsedirektoratets sider heter at de som ikke er fullvaksinerte, eller ikke har hatt sykdommen, må fylle ut et skjema 72 timer før en reiser.

- Hvis ikke må du teste deg på grensa. Det skaper enorme køer, sier Løvheim.

Han setter spørsmålstegn ved logikken.

- Hvis en 20-åring drar på dagstur til Strömstad og kommer tilbake etter to timer, må han sitte i kø for å teste seg på vei inn i Norge. Det sier jo ingenting om han ble smitta på Nordby kjøpesenter, når inkubasjonstida er på flere dager.

SJEF: Den norske sjefen ved Nordby kjøpesenter, Ståle Løvheim. Foto: Privat
SJEF: Den norske sjefen ved Nordby kjøpesenter, Ståle Løvheim. Foto: Privat Vis mer

- Stikkprøver.

Løvheim mener stikkprøver på grensa er en bedre løsning.

- Grensen har vært kontrollert hver dag siden 1946. De tar stikkprøver. Det hadde fungert i dette tilfellet også. En coronabot på 20 000 ved regelbrudd vil kunne ha en avskrekkende effekt.

Grensegiganten har et knalltøft år bak seg.

I et normalår omsetter senteret for i underkant av fem milliarder. I fjor var tallet barbert ned til rett under milliarden, ifølge Løvheim.

I år kan de se langt etter normale tilstander.

- Vi har 15 prosent besøkende i forhold til normalåret 2019. Hvis vi i et normalår har 20 000 kunder en mandag, ville besøkstallet i dag vært 3 000. Vi er glade for å ha hatt flere kunder den siste måneden. Men det blir aldri normale tilstander før det lempes på grensereglene.

- Ha dokumentasjon

Børsen har rettet en henvendelse til statsminister Erna Solberg. Statssekretær Rune Alstadsæter henviser til Justisdepartementet, som svarer i en epost til Børsen.

- Vi anbefaler fortsatt alle til å unngå reiser som ikke er strengt nødvendige. Hvis en likevel reiser, må man sørge for å ha all dokumentasjon klar før en kommer til den norske grensen, for å unngå kø, sier statsekretær Lars Jacob Hiim til Børsen.

Han legger til:

- Grensekontroll, innreiseregistrering og testing er viktig så lenge det smittevernfaglige behovet tilsier det. Senterlederen på Nordby kan være helt sikker på at norske myndigheter ikke vil beholde innreiserestriksjonene lenger enn nødvendig.

- Men han må også forstå at det er andre grupper vi må prioritere før kundene hans, som for eksempel dagpendlere og transportører.

Aksepterer coronasertifikat

Hiim viser også til informasjon om testing fra Helse- og omsorgsdepartementet.

- Testing på grensen er en smittevernfaglig vurdering som gjøres av helsemyndighetene. Helse og omsorgsdepartementet sendte ut følgende pressemelding i går: Alle EU/EØS-land aksepterer koronasertifikat ved reiser.

Det innebærer at det kun er fullvaksinerte og de som har gjennomgått covid-19 de siste seks månedene som slipper test på grensen.

Bilde av norgesferiekartet

Norgesferie

Se lesernes favorittreisemål

Legg til dine steder Se kart

Vi bryr oss om ditt personvern

borsen er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer