Grensekommuner fortviler: - Vi savner nordmenn

Svenske grensekommuner forstår ikke Erna Solbergs beslutning.

I SORG: En rekke kommuner fortviler over grensenekten. Her det populære feriestedet Grebbestad. Foto: NTB Scanpix.
I SORG: En rekke kommuner fortviler over grensenekten. Her det populære feriestedet Grebbestad. Foto: NTB Scanpix. Vis mer
Publisert

Fredag offentliggjorde regjeringen, med statsminister Erna Solberg i spissen, de nye reiserådene for feriesultne nordmenn.

Danmark, Finland, Island, Grønland og Færøyene fikk grønt lys, men i Sverige var det bare Gotland som slapp gjennom nåløyet.

Det går hardt utover grensekommunene i Sverige. For dem er beslutningen et knusende nederlag, og valget får flere ordførere og turistsjefer til å riste på hodet.

- Vi er helt avhengig av norske gjester. Det er utrolig mange nordmenn som har fritidshus her, og det vil ramme næringen vår hardt, sier Eva Aasum, turistsjef i Arvika kommune, til Børsen.

- Veldig uventet

Hun synes det er merkelig at den norske regjeringen valgte å åpne for reiser til bare Gotland.

- Det var veldig uventet når det finnes flere steder i Sverige med like lave smittetall som Gotland, sier turistsjefen.

Hun viser til Skåne som et eksempel, og peker på at smittevernlege Maria Amér i region Gotland, har uttalt at det er veldig store regionale forskjeller når det kommer til coronasmitte i Sverige, og at Gotland i dag ligger på omtrent samme nivå som Skåne.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.