Grensekommuner fortviler: - Vi savner nordmenn

Svenske grensekommuner forstår ikke Erna Solbergs beslutning.

I SORG: En rekke kommuner fortviler over grensenekten. Her det populære feriestedet Grebbestad. Foto: NTB Scanpix.
I SORG: En rekke kommuner fortviler over grensenekten. Her det populære feriestedet Grebbestad. Foto: NTB Scanpix. Vis mer
Publisert

Fredag offentliggjorde regjeringen, med statsminister Erna Solberg i spissen, de nye reiserådene for feriesultne nordmenn.

Danmark, Finland, Island, Grønland og Færøyene fikk grønt lys, men i Sverige var det bare Gotland som slapp gjennom nåløyet.

Det går hardt utover grensekommunene i Sverige. For dem er beslutningen et knusende nederlag, og valget får flere ordførere og turistsjefer til å riste på hodet.

- Vi er helt avhengig av norske gjester. Det er utrolig mange nordmenn som har fritidshus her, og det vil ramme næringen vår hardt, sier Eva Aasum, turistsjef i Arvika kommune, til Børsen.

- Veldig uventet

Hun synes det er merkelig at den norske regjeringen valgte å åpne for reiser til bare Gotland.

- Det var veldig uventet når det finnes flere steder i Sverige med like lave smittetall som Gotland, sier turistsjefen.

Hun viser til Skåne som et eksempel, og peker på at smittevernlege Maria Amér i region Gotland, har uttalt at det er veldig store regionale forskjeller når det kommer til coronasmitte i Sverige, og at Gotland i dag ligger på omtrent samme nivå som Skåne.

Folkehelseinstituttet har opplyst at det blant annet må være færre enn 20 smittede per 100 000 innbygger for å bli klassifisert som en region med akseptabelt smittetrykk.

Turistsjefen i Arvika påpeker at Gotland også ligger svært isolert, og at reiseveien er lang til ferieøya sammenliknet med Arvika.

- Mange stockholmere har sommerhus på Gotland, og når alle dem reiser til Gotland kan smitten blusse opp. Det er en veldig merkelig beslutning, fortsetter hun.

- Vi savner nordmenn

Stockholm har vært episenteret for smitte i Sverige, og er hardt rammet av pandemien.

- I Arvika kan du bo og oppleve naturen på nært hold uten å være nær veldig mange mennesker.

Tettstedet lider når nordmenn ikke får besøke dem. Nordmenn utgjør nemlig den største turistgruppen i Arvika. I 2018 hadde vi nordmenn 33 000 hotellnetter i Arvika, ifølge tall turistsjefen har funnet fram. Bak oss følger turister fra Tyskland og Nederland.

SVINESUND: Et fullpakket Nordby kjøpesenter en marsdag i 2017. Foto: Audun Braastad / NTB scanpix.
SVINESUND: Et fullpakket Nordby kjøpesenter en marsdag i 2017. Foto: Audun Braastad / NTB scanpix. Vis mer

- Vi savner nordmenn. Det er veldig kjedelig å ha så lite turister her, legger turistsjefen til.

- Skuffet

Vanligvis pleier nordmenn også å strømme til harrytur-mekka Strömstad, men i år uteblir nordmennene.

Etter at grensa ble stengt for å forhindre spredning av coronaviruset, har omsetningen sunket med 95 prosent i Strømstad og flere andre grensekommuner, og det ser ikke ut til å bli noen endring på det med det første.

- Jeg er skuffet. Jeg trodde faktisk at man skulle lage en regional løsning for oss, sier ordfører Kent Hansson til Strömstads Tidning.

Han er svært bekymret for hvordan Strömstad skal overleve uten nordmennene i sommer.

- Hver dag er en bekymring. Vi har selskaper som lider og kommunen mister inntekter. Vi har folk som mister jobben eller permitteres. Det er også mange personlige tragedier i dette, med økt vold i relasjoner, som et eksempel, sier han til avisa.

SVERIGE: Statsepidemolog ved Folkhälsomyndigheten, Anders Tegnell sier at han føler seg som en hakkekylling. Video: NTB Scanpix Vis mer

- En merkelig avgjørelse

Også ordfører i Tanum kommune, Liselotte Fröjd, opplevde fredagens avgjørelse som et knusende nederlag.

Tradisjonelt sett valfarter nordmenn til kystkommunen hvert år, hvor man tilbringer ferien på populære steder som Grebbestad og Fjällbacka.

- Det var et hardt slag, og vil ramme næringen hardt, både innen hotell, restauranter og campingplasser. Dette er aktører som er avhengig av norske gjester, så det merkes godt at nordmennene har forsvunnet, sier hun til Børsen.

- Hva tenker du om at Gotland er et unntak?

- Jeg forstår ikke helt beslutningen om at man bare kan reise til Gotland. Jeg synes det er en merkelig avgjørelse. Jeg mener at så lenge alle holder avstand, forholder seg til smittevernreglene og blir hjemme om man er syk, så skulle en fått lov til å reise.

SPØKELSESBY: Vanligvis kryr det av folk på Nordby shoppingsenter. Nå er kjøpesenteret forvandlet til en spøkelsesby. Foto: Adam Ihse/TT / NTB scanpix.
SPØKELSESBY: Vanligvis kryr det av folk på Nordby shoppingsenter. Nå er kjøpesenteret forvandlet til en spøkelsesby. Foto: Adam Ihse/TT / NTB scanpix. Vis mer

Har vakt oppsikt

Norske myndigheters beslutning om å bare tillate reiser til Gotland, og holde resten av Sverige utenfor, har skapt reaksjoner også forbi grensekommunene.

- Jeg har problemer med å forstå rasjonaliteten bak beslutningen, sa smittevernlege Maria Arnér i Region Gotland til Dagens Nyheter på fredag.

Arnér fortalte at Gotland ikke skiller seg ut på statistikken på noe som helst slags vis, ettersom det er store forskjeller regionalt i hele landet. Hun sier også at det er uro rundt hvordan sykehus på Gotland skal håndtere et økt antall tilreisende og økt turisme.

Svarer Sverige

Det er heller bare på kommunebasis regjeringens siste beslutning skaper problemer.

Sveriges utenriksminister Ann Linde sa søndag til Dagens Nyheter at hun også er bekymret for at det nordiske samarbeidet påvirkes negativt av coronakrisa. Hun var også frustrert for at Sverige blir holdt utenfor.

Helseminister Bent Høie svarte søndag til Dagbladet at alle land blir behandlet likt.

- Vårt mål er å åpne mest mulig i Norden, og derfor har vi laget faglige og objektive kriterier som vurderer smittesituasjonen i hver enkelt region i Norden. Vi behandler alle land likt med utgangspunkt i kriteriene og det er smittesituasjonen som må være det overordnede, sa Høie.

Han sa regjeringen vil jobbe videre med de andre nordiske landene om mest mulig felles kriterier.

- Denne måten å åpne grensene på vil også redusere sannsynligheten for at det blir behov for å stenge grensene igjen hvis smittesituasjonen endrer seg i ulike regioner. Vi håper vi kan åpne så snart det er mulig.

Regjeringen har opplyst at de hver 14. dag i tida framover vil foreta en ny vurdering av hvilke områder som er åpne for nordmenn.

Vi bryr oss om ditt personvern

borsen er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer