Corona

Grensependler fortviler: - Vi sitter fengslet

Importsmitten får massiv oppmerksomhet, men grensependlerne fortviler. - Vi er helt glemt, sier Petter Edquist. Nå krever han oppklaring.

UVISSHET: Petter Edquist pendler daglig mellom Halden og Strømstad. Nå etterlyser han klarere informasjon om hvilke regler som gjelder for grensependlerne. Foto: Torstein Bøe / NTB
UVISSHET: Petter Edquist pendler daglig mellom Halden og Strømstad. Nå etterlyser han klarere informasjon om hvilke regler som gjelder for grensependlerne. Foto: Torstein Bøe / NTB Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Regjeringen har satt inn nye og strengere tiltak for å begrense importsmitten. Lørdag kom blant annet skjerpede karantenereglene. Samtidig ble tidsvinduet for negativ Covid-test ved ankomst kortet inn fra 72 timer før ankomst til 24.

Samtidig står grensependlerne igjen med en rekke spørsmål. En av dem som fortviler er Petter Edquist. Helt siden pandemiens start i mars i fjor, har han forsøkt å få et klart svar på hvilke regler og restriksjoner som gjelder for dem som pendler fra Norge til Sverige.

Selv reiser han nesten daglig fra Halden til Strømstad. Etter at Sverige slapp nyheten om at fra natt til mandag og fram til 14. februar vil innføres innreiseforbud til Sverige fra Norge, sitter Edquist igjen uten å vite om han får reise på jobb mandags morgen. Søndag går i tillegg det svenske Utenriksdepartementet ut og fraråder alle ikke-nødvendige reiser til Norge.

- Dette er et tilbakeslag for oss som pendler over grensa. Vi har jobbet hardt for å få en oppklaring. Selv har jeg vært i kontakt med politiet, jeg har vært i kontakt med sentrale politikere og jeg har vært i kontakt med jurister. Ingen har klart å gi et tydelig svar, sier en oppgitt 24-åring til Dagbladet.

Det var Expressen som først omtalte saken.

FRUSTRERT: Petter Edquist har pendlet til Sverige under hele pandemien. - Det blir verre og verre, sier han. Foto: Privat
FRUSTRERT: Petter Edquist har pendlet til Sverige under hele pandemien. - Det blir verre og verre, sier han. Foto: Privat Vis mer

Mange spørsmål - ingen svar

Han beskriver grensependlerne som ei samfunnsgruppe som er helt glemt under pandemien. Nå etterlyser han både klare retningslinjer og forståelse for situasjonen han opplever som fylt med usikkerhet.

- For eksempel informasjon om hva som skjer hvis jeg nå ikke kan dra på jobb - hvem skal ta regninga? Er det Nav i Norge eller er det Sverige som skal ta den, spør Edquist.

Selv stiller han seg uforstående til at helsearbeidere kan komme fra Sverige til Norge for å jobbe, mens han selv blir stoppet på grensa hver dag. En situasjon som ikke alltid har vært like hyggelig.

- Jeg har opplevd alt ifra å bli ønsket god tur til å få beskjed om å snu eller blitt truet med bot. Jeg etterlyser bedre kunnskap og klarere regler hos dem som står på grensa og kontrollerer. Det blir verre for hver dag som går, forteller 24-åringen som har pendlet til nabolandet i flere år.

MER SMITTSOMT: Espen Rostrup Nakstad i Helsedirektoratet forteller at den muterte versjonen av coronaviruset er opptil 70 prosent mer smittsomt. Reporter: Maja Walberg Klev Vis mer

- Fratatt alle rettigheter

På grunn av pendlinga, sitter Edquist i det han beskriver som en konstant karantene. Bare når han skal til og fra jobb er han unntatt kravet. Siden han bor alene, får han gå på butikken. Alt annet har han vært nødt til å holde seg unna.

- Vi sitter fengslet. Jeg er i praksis i konstant karantene når jeg er hjemme, sier Edquist, som frykter for fortsettelsen.

- Nå som Sverige kommer med nye regler for nordmenn som skal inn i landet, blir det enda verre. Jeg aner ikke om jeg kommer meg på jobb mandag, men må bare prøve, sier pendleren og legger til:

- Vi er fratatt alle våre rettigheter. Det er frihetsberøvelse av en annen verden, og umulig å vite hva jeg skal forholde meg til. Jeg henvises til Helsedirektoratet, kommunelege og regjering, men ingen kan svare meg konkret på hva som gjelder.

Disse reglene gjelder

Svare gjør imidlertid Justisdepartementet søndag ettermiddag. På spørsmål fra Dagbladet om hvilke regler 24-åringen skal forholde seg til, skriver pressekontakt Andreas Bondevik følgende, og viser til regjeringens side med oppdaterte regler og informasjon om innreise:

- Du som pendler regelmessig over grensen til Sverige eller Finland for å reise mellom bosted og arbeidssted, kan for dette formålet også benytte grensepasseringspunkter som ellers er avstengt. Husk at du må fylle de øvrige vilkårene om reisehyppighet og testing slik disse er beskrevet i Covid-19-forskriftens paragraf 6b.

LOV Å VÆRE PÅ HYTTA: Assisterende helsedirektør Espen Rostrup Nakstad i Helsedirektoratet forteller til Dagbladet TV at det er flere grunner til at det ikke er innført hytteforbud. Reporter: Maja Walberg Klev Vis mer

Forskriften sier at alle som bor i Norge, men jobber i Sverige og mer enn én gang i løpet av en periode på 15 dager ankommer Norge, er unntatt fra innreisekarantene i arbeidstida. Dette forutsatt at de i Norge testes for corona minst hver sjuende dag eller første dag de ankommer Norge, og deretter hver sjuende dag, dersom det er mer enn sju døgn siden de sist ble testet i Norge.

Dette gjelder imidlertid ikke for helsepersonell som samtidig jobber i svensk eller finsk helse- og omsorgstjeneste.

Vi bryr oss om ditt personvern

borsen er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer