Grilles om Finnes corona-gambling

Sindre Finnes veddet på at norsk økonomi skulle gå tilbake under pandemien. Kontrollkomiteen spør som det kan ha gjort Erna Solberg inhabil ved noen av corona-nedstengningene.

VIL HA SVAR: Statsminister Erna Solberg (H) under en pressekonferanse om coronasituasjonen i 2021. I et nytt brev til Solberg vil kontroll og konstitusjonskomiteen ha svar på om hun anser seg som habil under corona-nedstengningene. Foto: Gorm Kallestad / NTB
VIL HA SVAR: Statsminister Erna Solberg (H) under en pressekonferanse om coronasituasjonen i 2021. I et nytt brev til Solberg vil kontroll og konstitusjonskomiteen ha svar på om hun anser seg som habil under corona-nedstengningene. Foto: Gorm Kallestad / NTB Vis mer
Publisert

12. mars 2020 innførte Erna Solberg «de sterkeste og mest inngripende tiltakene vi har hatt i Norge i fredstid», som svar på den voksende corona-pandemien.

Høsten 2020 og vinteren/våren 2021 gikk deler av Norge inn i en større sosial nedstengning som rammet de store byene spesielt hardt, da smittetallene igjen begynte å stige.

Sindre Finnes satset på børsnedgang igjennom såkalte bear-produkter i perioden mellom 3. og 9. september 2020. 10. september varslet regjeringen om at det igjen kunne bli strenge corona-tiltak i landet.

Nå vil Stortingets kontroll- og konstitusjonskomité vite om Erna Solberg selv anser at hun var inhabil under vurderingene om å stenge ned landet.

I et brev sendt til Erna Solberg i etterkant av gårsdagens møte i komiteen, spør de:

«Under pandemien kjøpte Sindre Finnes en rekke ganger finansielle produkter som innebar at han satset på børsnedgang. For eksempel satset han i september 2020 på kursfall i dagene før regjeringen gjennomførte nye coronainnstramninger. Kan den tidligere statsministeren ha vært inhabil ved noen av vedtakene om stengning og åpning av samfunnet under pandemien?»

15 spørsmål

Spørsmålet om mulig inhabilitet i corona-spørsmålet er ett av 15 nye spørsmål kontroll- og konstitusjonskomiteen sendte til Erna Solberg i går.

De andre spørsmålene dreier seg blant annet om hvordan hun har forstått varskoene som kom fra Statsministerens kontor, og flere spørsmål om hva slags avtaler og ansvar hun hadde i forhold til Sindre Finnes aksjehandler.

«Var tidligere statsminister Solbergs avtale med Finnes at han ikke skulle kjøpe aksjer i nye selskaper uten å orientere den tidligere statsministeren, og skulle han på noe tidspunkt orientere embetsverket om dette?», vil komiteen vite.

Komiteen har også detaljerte spørsmål om Norsk Hydro, der Sindre Finnes også hadde aksjer, en aksjepost Erna Solberg var kjent med.

Alle må svare

Kontroll- og konstitusjonskomiteen har sendt også til Ola Borten Moe og Anette Trettebergstuen, som begge gikk av som følge av habilitetssaker i løpet av sommeren. Det er første gang komiteen ber dem redegjøre for sine saker.

Også statsminister Jonas Gahr Støre blir bedt om å redegjøre for regjeringens arbeid med habilitet.

Utenriksminister Anniken Huitfeldt får seks nye spørsmål fra kontroll- og konstitusjonskomiteen. De fleste av spørsmålene handler om ektemannens aksjehandel.

En del av spørsmålene rettet til Huitfeldt er de samme som er rettet til Erna Solberg.

«Hvordan sikret utenriksministeren seg mot at ektemannen handlet aksjer i betydelig grad?», vil komiteen blant annet vite.

Vi bryr oss om ditt personvern

Børsen er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker informasjonskapsler (cookies) og dine data til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer