Norwegian-konflikt

Griper inn

Et hundretall Norwegian-ansatte kan rammes økonomisk av å ha blitt flyttet til Danmark. Nå vil arbeidsministeren ha en kartlegging.

RYDDER OPP: Arbeids- og inkluderingsminister Marte Mjøs Persen (Ap) vil kartlegge situasjonen for et hundretall Norwegian-ansatte. Her med statsminister Jonas Gahr Støre (Ap). Foto: Beate Oma Dahle / NTB
RYDDER OPP: Arbeids- og inkluderingsminister Marte Mjøs Persen (Ap) vil kartlegge situasjonen for et hundretall Norwegian-ansatte. Her med statsminister Jonas Gahr Støre (Ap). Foto: Beate Oma Dahle / NTB Vis mer
Publisert

En snart ti år gammel konflikt mellom Norge og Danmark har vokst seg til å ramme opp mot 150 norske Norwegian-ansatte. Nå havner den på arbeidsministerens bord.

Det kommer fram i dokumenter fra Arbeids- og inkluderingsdepartementet som Dagbladet har fått innsyn i.

Opp mot 150 kabinansatte og piloter er berørt etter at selskapet ble omorganisert rundt 2013.

Arbeids- og inkluderingsminister Marte Mjøs Persen (Ap) ba for en måned siden om et møte med den underliggende etaten Arbeids- og velferdsdirektoratet.

Vant fram

I 2018 vant en Norwegian-ansatt fram i Trygderetten, på vegne av opp mot 20 kabinansatte og piloter.

Disse var blitt flyttet fra Norge til Norwegians base i Danmark som del av en omorganisering rundt 2013. Men de var fortsatt knyttet til det norske trygdesystemet. Derfor kunne de risikere å miste pensjon og å betale dobbelt opp med avgifter, ifølge Trygderettens kjennelse.

De vant fram i 2018, og vedtaket ble omgjort. Siden har dette vært en konflikt mellom trygdemyndighetene i Norge og Danmark.

Uenighet

Det oppsto uenigheter mellom danske og norske trygdemyndigheter rundt hvor de ansatte skulle være registrert, opplyser Norwegian overfor Dagbladet.

Nå står mellom 100 og 130 flere kabinansatte og piloter i Norwegian i samme situasjon.

Det viser et brev som ble sendt fra Arbeids- og inkluderingsdepartementet 29. juli.

Vil ha svar

Arbeidsminister Marte Mjøs Persen vil ha svar på om dette vil ramme også deres pensjonsopptjening og avgifter bakover i tid.

- Departementet ønsker derfor å bli informert om status i saken, skriver statssekretær Tomas Norvoll (Ap) i Arbeids- og inkluderingsdepartementet i en e-post til Dagbladet.

I februar ble arbeidsministeren bedt av underliggende trygdemyndigheter om å håndtere saken, og etter et halvt år i dialog med Danmark tar statsråden grep.

Depertementet opplyser at spørsmålet handler om hvorvidt de involverte Norwegian-ansatte skal være omfattet av norsk eller dansk trygd, ikke at de risikerer dobbelt opp med avgifter.

«Departementet ser det som ønskelig at direktoratet tar initiativ til et møte, hvor det redegjøres kort for status for de ulike kategoriene av berørte og hvordan de kan og bør følges opp framover» står det i brevet sendt fra Arbeids- og inkluderingsdepartementet til Arbeids- og velferdsdirektoratet 29. juli.

Problemet gjenoppsto

Dagbladet har forsøkt å få kontakt med de involverte Norwegian-ansatte gjennom flyselskapet og fagforeninger, uten hell.

Norwegian forklarer saken som en uenighet mellom norske og danske trygdemyndigheter rundt hvem de Norwegian-ansatte skal høre til.

- De som ble flyttet over til det danske trygdesystemet, har fortsatt den pensjonen som de har tjent hos Nav. Dette er nå en sak mellom nasjonale trygdemyndigheter og det enkelte medlemmet, skriver Charlotte Holmbergh, kommunikasjonssjef for Norwegian i Sverige, i en e-post.

Hun understreker at Norwegian alltid følger lokale myndigheters krav til ansettelsesforhold og arbeidsvilkår.

Tidligere rettsbråk

Norwegian begynte å satse i Danmark i 2008 og åpnet 12 nye flyruter. Det gjorde at en rekke Norwegian-ansatte ble flyttet til den nye basen på Kastrup-flyplassen i København.

Under pandemien mistet 200 personer jobben, men stillingene ble gjenopprettet i fjor.

Omorganiseringene i Norwegian har skapt bråk før. Pilotene gikk ut i streik i 2015 og vant fram i Høyesterett da de ble forsøkt omplassert til datterselskaper.

Vi bryr oss om ditt personvern

Børsen er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer