LO-leder Hans-Christian Gabrielsen død

Gro: - I dyp sorg

- Mange sterke minner, sier tidligere statsminister og Ap-leder Gro Harlem Brundtland.

VALGKAMP: Hans-Christian Gabrielsen på Youngstorget i Oslo under valgkampen i 2017, sammen med partiveteranene Gro Harlem Brundtland, Thorvald Stoltenberg og en av Gabrielsens forgjengere i LO-lederstolen Ynge Hågensen. Foto: Lise Åserud / NTB
VALGKAMP: Hans-Christian Gabrielsen på Youngstorget i Oslo under valgkampen i 2017, sammen med partiveteranene Gro Harlem Brundtland, Thorvald Stoltenberg og en av Gabrielsens forgjengere i LO-lederstolen Ynge Hågensen. Foto: Lise Åserud / NTB Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Nyheten om LO-leder Hans-Christian Gabrielsens brå bortgang kom som et sjokk på det politiske Norge tirsdag.

Gabrielsen ble bare 53 år gammel. Fagforeningslederen døde i sitt hjem på Slemmestad av hjertesvikt.

Tidligere statsminister og mangeårig Ap-leder Gro Harlem Brundtland sier det var tette bånd mellom de to, tross aldersforskjellen.

- Det er med dyp sorg jeg har mottatt det tragiske budskapet om at vi har mistet en så ung, aktiv og høyt skattet LO-leder midt i sitt viktige virke for de verdier og mål arbeiderbevegelsen står for. Til tross for at det er en generasjon mellom oss som ledere, har jeg mange sterke og gode minner fra vårt arbeid sammen, sier Harlem Brundtland til Dagbladets finansnettsted Børsen.

DØD: Tirsdag 9. mars ble det kjent at LO-leder Hans-Christian Gabrielsen er død. Nyheten slår hardt ned i det politiske miljøet, hvor Gabrielsen har vært en kjent person. Video: Hans Arne Vedlog / Dagbladet Vis mer

Hun uttaler seg via sin pressekontakt Jon Mørland.

- Særlig sterkt husker jeg minnedagen på Utøya i august 2017 da vi innviet nye bygg, fortsetter hun. Et av disse ble døpt «Gro salen».

- Hans-Christian Gabrielsen vil bli dypt savnet, fastslår Gro Harlem Brundtland.

Stoltenberg i sorg

Også mangeårig Ap-leder og tidligere statsminister, Jens Stoltenberg, gir uttrykk for stor sorg.

- Med Hans-Christian Gabrielsens død har LO mistet en stor leder, arbeiderbevegelsen mistet en bauta og jeg mistet en god venn, skriver Stoltenberg i en uttalelse til NTB.

TRIST: SVs partileder Audun Lysbakken om LO-leder Hans Christian Gabrielsens bortgang. Video/Reporter: Steinar Suvatne Vis mer

De to samarbeidet gjennom flere tiår da Stoltenberg var Ap-leder og Gabrielsen var i ledelsen i Fellesforbundet.

- Han hadde en mild framtoning, men sto alltid opp for det han trodde på. Han glemte aldri hvor han kom fra og visste alltid hvor han ville, skriver Nato-sjef Jens Stoltenberg i meldingen.

– Mine varmeste tanker går til kona Trine og datteren Camille.

Sjokk og vantro

Men nær 1 million medlemmer er LO landets største arbeidstakerorganisasjon. Første nestleder Peggy Hessen Følsvik ble umiddelbart fungerende LO-leder.

- Hans-Christian var en avholdt leder som vil bli husket for sin redelighet og sitt dype engasjement for arbeidsfolk. Han var svært respektert og hadde stor tillit langt utover egne rekker. Hele LO-familien er i sorg, sier hun.

MINNES GABRIELSEN: Erna Solberg om den avdøde LO-lederen Hans Christian Gabrielsen. Video: Jenny Emilie Aas. Reporter: Jørgen Gilbrant Vis mer

Ap-leder Jonas Gahr Støre klarte ikke holde tårene tilbake da han kommenterte Gabrielsens uventede bortgang.

- Det er sjokk og vantro og dyp sorg, sier en gråtkvalt Ap-leder Jonas Gahr Støre til Dagbladet.

De to jobbet tett i mange år. Støre sier at han sist snakket med Gabrielsen i går.

- Det var den samme aktive, tilstedeværende tillitsvalgte for de han var på jobb for, sier Støre.

- Jeg har sett på ham som en av mine aller nærmeste politisk, og som jeg nå sørger over at jeg har tapt, sier Støre, som beskriver det som en tung dag for hele LO og Arbeiderpartiet.

Vi bryr oss om ditt personvern

borsen er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer