Grønt lys for Equinors miljøplan i Australia

Australske myndigheter har godkjent Equinors tredje utkast til miljøplan for leteboring i Australia. Equinor håper å starte boringen rundt årsskiftet 2020/2021.

DEMONSTRERTE: Equinor har fått godkjent sin miljøplan i forbindelse med planene om å prøvebore etter olje i Australbukta. Prosjektet er omstridt, og både i Australia og i Norge har det vært demonstrasjoner mot planene. Bildet er fra en såkalt surfedemonstrasjon i havnebassenget utenfor Operaen i Oslo i mai i år. Foto: Ola Vatn / NTB scanpix
DEMONSTRERTE: Equinor har fått godkjent sin miljøplan i forbindelse med planene om å prøvebore etter olje i Australbukta. Prosjektet er omstridt, og både i Australia og i Norge har det vært demonstrasjoner mot planene. Bildet er fra en såkalt surfedemonstrasjon i havnebassenget utenfor Operaen i Oslo i mai i år. Foto: Ola Vatn / NTB scanpix Vis mer
Publisert

Oljeselskapet vil bore en letebrønn i Australbukta sør i Australia.

For å få prosjektet godkjent måtte Equinor først få godkjent sin miljøplan av det australske petroleumstilsynet NOPSEMA, noe tilsynet i en pressemelding onsdag bekrefter at de har gjort.

– Milepæl

– Dette er en viktig milepæl for prosjektet vårt i Australia. Etter en lang og grundig prosess har myndighetsorganet NOPSEMA akseptert vår miljøplan. Dette viser at vi har laget en plan som ivaretar sikkerheten og miljøet i Australbukta, sier Erik Haaland, pressetalsmann for Equinors internasjonale virksomhet, til NTB.

Planene om leteboring i dette området har blitt kraftig kritisert av miljøvernere i både Norge og Australia. Ifølge miljøorganisasjonen Wilderness Society demonstrerte 10.000 personer i Australia mot Equinors oljeplaner i Australbukta tidligere i år.

– Vil søke juridisk bistand

I en pressemelding fra miljøorganisasjonen sier de at de vil søke juridisk bistand om lovligheten rundt avgjørelsen.

– Vi er lamslåtte over at NOPSEMA har klart å godkjenne en plan som flere eksperter har kritisert kraftig. Majoriteten av australiere ønsker ikke oljeboring i Australbukta, og vi vil nå se på de juridiske mulighetene vi har til å beskytte australierne mot en slik risikofylt og uønsket boring, sier Peter Owen, leder for The Wilderness Society i Sør-Australia.

– Hårreisende

Også Greenpeace Norge reagerer, og ber Equinor om å trekke seg ut fra prosjektet.

– Denne avgjørelsen er hårreisende, både for det sårbare miljøet i Australbukta og for verdens klima. Vi håper de neste stegene på veien mot klimafiendtlig oljeboring gjør at Equinor må trekke seg ut av Australbukta, sier leder Frode Pleym i Greenpeace Norge.

Erik Haaland sier at Equinor vil fortsette dialogen med lokalbefolkningen og interessegrupper i Sør-Australia og sier at det fremdeles gjenstår mye arbeid før en beslutning tas.

Boring ved årsskiftet

– Vi vil nå sette i gang prosessen med å anskaffe en rigg og se på mulighetene for å få inn en partner i prosjektet, sier Haaland.

Boringen kan tidligst starte ved årsskiftet 2020/2021.

Godkjenningen av miljøplanen er den andre av fire godkjenninger som kreves før Equinor kan begynne leteboringen.

Også BP var tidligere interessert i borelisenser i området, men trakk seg fordi de mente prosjektet var for risikabelt.

Mer om

Vi bryr oss om ditt personvern

borsen er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer