Fattigdom i Norge

- Grotesk krise

- Situasjonen er dramatisk, sier Rødt-leder Marie Sneve Martinussen. Partiet foreslår en fattigdomspakke på 1000 kroner måneden til alle nederst på velferdsstatens ytelser.

LØFT: Rødt-leder Marie Sneve Martinussen forteller at partiet vil løfte alle minsteytelsene med 1000 kroner i måneden. Foto: Hanna Johre / NTB
LØFT: Rødt-leder Marie Sneve Martinussen forteller at partiet vil løfte alle minsteytelsene med 1000 kroner i måneden. Foto: Hanna Johre / NTB Vis mer
Publisert

STORTINGET (Dagbladet): Rekordlange matkøer er et bevis på at velferdsstaten knaker i sammenføyningene, mener Rødt.

- Halve Norge opplever ikke økonomisk trygghet. Mange, også arbeidsfolk, sliter med å få det til å gå rundt. Samtidig går det grisegodt for dem på toppen. Formuene øker. Bankene har aldri hatt bedre tider. Aksjeutbyttene øker. Det er ingen logikk og ingen rettferdighet i at man skal ha de to norske virkelighetene side om side, tordner Rødt-leder Martinussen.

Partiets alternative forslag til neste års statsbudsjett legges fram onsdag. Det inneholder kraftige skatteskjerpelser for de rikeste og en fattigdomspakke på 7 milliarder kroner.

- Vi går inn for å øke samtlige minsteytelser i velferdsstaten med 12 000 kroner fra 1. januar, altså 1000 kroner i måneden. Et løft i bunnen er det mest treffsikre tiltaket for å få ned matkøene, mener Rødt-lederen.

- Inngrodd motstand

Med «samtlige minsteytelser», så understreker Rødts medlem av arbeids- og sosialkomiteen på Stortinget, Mímir Kristjánsson, at partiet mener samtlige ordninger:

- Det er krise. Men regjeringen viser ingen reell kriseforståelse. Vi går ut med et bredt løft der vi tar alle ytelser og løfter fra bunnen, sier han.

Derfor vil Rødt øke minstepensjon, uføretrygd, arbeidsavklaringspenger, studiestøtte og dagpenger, sosialhjelp, overgangsstønad, engangsstønad, introduksjonsstønad, tiltakspenger og kvalifiseringsstønad med 1000 kroner måneden.

- Det er en inngrodd motstand i regjeringspartiene og høyrepartiene mot å øke de laveste satsene. Man leter etter alle andre mulige grep. Kladder litt her og der. Men når bunnivået er for lavt, og det finnes nok penger i Norge, da er dette måten å gjøre det på, supplerer Martinussen.

I tillegg prisjusterer Rødt barnetrygden og øker satsene med 100 kroner måneden for barn over 6 år i sitt alternative forslag. Det koster 1,7 milliarder kroner.

- Hjerteskjærende

Samtidig oppfordres regjeringen til å grave fram penger til et ekstra juleløft:

- Det er hjerteskjærende at mange familier gruer seg til jul. Halve Norge skal i gang med tidenes juleshopping. Den andre halvparten er usikker på om de har råd til å gi ungene en eneste gave i år. Det er veldig vondt, sier Kristjánsson.

- Det er nok penger i Norge. Derfor er denne krisa så grotesk. Du har to versjoner av Norge, side om side. Det kan ikke være noe viktigere enn dette. Samtidig er de fattige også fattige i januar, februar, mars og resten av året, istemmer Martinussen.

Rødt foreslår videre å øke fribeløpet som uføre har lov til å tjene uten avkorting, til 120 000 kroner. Det har en budsjettkostnad på 689 millioner kroner.

- Den mest lavthengende frukten i hele velferdsstaten, sier Kristjánsson om akkurat det grepet.

- Ufattelig mange

Regjeringspartiene forhandler akkurat nå på Stortinget med SV om neste års statsbudsjett. SVs stemmer trengs for at Ap og Sp skal få flertall bak seg, og SV må få sine seire. Rødt står på gangen, og nøler ikke med å sende et par saftige salver i retning Ap og Sp.

- Det er helt utrolig at regjeringen greier å legge fram et statsbudsjett som er blottet for tiltak for dem med dårligst råd. Det var jo nesten mer oppmerksomhet om dette for et år siden. I mellomtida har prisene økt, renta økt og enda flere står i matkø. Lagrene på matsentralene går tomme. Og snart er det altså jul, sier Marie Sneve Martinussen.

Kristjánsson istemmer:

- Jeg tror mange har vanskelig for å ta inn over seg hvor ufattelig mange det er som sliter nå. 100 000 husstander har stått i matkø det siste halve året. Halvparten av disse husstandene er barnefamilier, sier han.

- Dette er dramatisk, men dramatikken gjenspeiles ikke i regjeringens statsbudsjett, konkluderer Martinussen.

Økonomi i fryseboksen

Nøyaktig hvordan Rødts skattebombe for Norges rikeste vil se ut, holder partiet for seg selv fram til deres alternative forslag legges fram.

Martinussen viser til partiprogrammet, som tar til orde for kraftig skatteøkning for de 2 prosent rikeste. Det gir en rettesnor for hva som kommer, røper hun.

- Vil ikke Rødts opplegg bare drive opp inflasjonen og gi de med dårligst råd enda dårligere råd?

- De som er redd for overoppheting av økonomien kan heller ta seg en tur til Solli plass (synonym for rikes lekegrind i Oslo, red.anm.), sier Martinussen.

- Det er ikke de med dårligst råd som har overopphetet økonomi. Deres økonomi er i fryseboksen, sier Kristjánsson.

De framhever også at Rødt legger seg på samme oljepengebruk som regjeringen i sitt budsjettopplegg.

Hever gulvet

Rødt-duoen presiserer at deres forslag innebærer en heving av gulvet på minstesatsene. Slik vil partiet unngå at noen faller utenfor løftet.

- En utfordring med å øke en sats, kan være at noen som ligger rett over denne, risikerer å tape penger. Når vi hever gulvet, betyr det at dersom du i dag får 2 kroner over minstesatsen, vil vårt forslag gi 998 kroner mer i måneden, forklarer Martinussen.

Vi bryr oss om ditt personvern

Børsen er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker informasjonskapsler (cookies) og dine data til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer