Grove anklager mot Gates' pengesjef

Siden 1994 har han forvaltet pengene til en av verdens rikeste menn. Nå anklages han for trakassering.

RIKING: Bill Gates er blant verdens rikeste menn. Nå anklages mannen som forvalter pengene hans for å skape et giftig arbeidsmiljø. Foto: Ludovic Marin / AP / NTB
RIKING: Bill Gates er blant verdens rikeste menn. Nå anklages mannen som forvalter pengene hans for å skape et giftig arbeidsmiljø. Foto: Ludovic Marin / AP / NTB Vis mer
Publisert

I 27 år har Michael Larson investert den enorme formuen til Microsoft-milliardær Bill Gates i en lang rekke ulike selskaper.

Mannen har hatt det overordnede ansvaret for alle Gates' investeringer, gjennom å være toppsjef i investeringsfirmaet Cascade Investment.

Nå skriver New York Times at Larson skal ha skapt en fryktkultur internt i selskapet, som blant annet inkluderte seksuell trakassering og rasistiske kommentarer.

Bill Gates er ifølge Forbes verdens fjerde rikeste mann, med en formue på rundt 126 milliarder dollar, som tilsvarer over 1000 milliarder norske kroner.

Grove anklager

Avisa har snakket med ti tidligere ansatte og flere andre med kjennskap til selskapet. Flere forteller at Larson blant annet åpenlyst skal ha rangert kvinnelige ansatte etter utseende, vist kollegene bilder av nakne kvinner på internett og kommet med en rekke upassende kommentarer.

Han skal også ha kommet med en rasistisk kommentar rettet mot en ansatt.

På et tidspunkt sa en av de ansatte opp fordi hun hadde fått ny jobb, da skal Larson ha forsøkt å skade aksjekursen til den nye arbeidsgiveren hennes, skriver New York Times.

Avisa erfarer også at flere har varslet Bill Gates om oppførselen til Larson. Flere av dem skal også ha sagt fra til den daværende kona hans, Melinda Gates, at de mener Larsons oppførsel er uakseptabel.

- Sammenliknet nakenbilder og HR-sjefen

Ett av disse varslene går ifølge New York Times ut på at han skal ha vist fram et nakenbilde av en kvinne på telefonen sin, og sammenliknet det med den kvinnelige HR-sjefen i selskapet.

På et julebord skal han også ha spurt noen mannlige kolleger hvem av de kvinnelige kollegene de helst ville hatt sex med.

En annen kvinne hevder Larson tilbød henne penger for å strippe for ham.

Larson nekter for at noen av disse hendelsene har funnet sted.

- Ikke grunnlag for oppsigelse

Cascade skal ha betalt ut store summer til minst sju personer, mot at de ikke fortalte offentlig om Larsons oppførsel.

- Gjennom sin periode som sjef har herr Larson ledet over 380 personer, og det har vært under fem klager rettet mot ham totalt. Alle klager ble etterforsket, tatt på alvor og ble grundig undersøkt, og ingen av dem ga grunnlag for oppsigelse, sier Larsons talsperson Chris Giglio til avisa.

Giglio er også talsperson for Bill Gates, som sier at alle varsler blir tatt på alvor, og at de gjør sitt ytterste for å sikre et «trygt og respektfullt» arbeidsmiljø.

Selskapet Cascade kalles også Bill and Melinda Gates Investments (B.M.G.I).

- Å kalle B.M.G.I. et giftig arbeidsmiljø er urettferdig overfor de 160 ansatte som utgjør laget vårt, og kulturen vår, sier Larson selv.

Larson er fortsatt ansatt som toppsjef i selskapet.

Nære

I 2014 arrangerte Bill og Melinda Gates en middag til ære for Larson, skrev Wall Street Journal.

- Melinda og jeg kan forfølge vår visjon om en sunnere og bedre utdannet verden på grunn av det Michael har gjort, skal Bill Gates ha sagt under middagen, ifølge avisa.

GÅR FRA HVERANDRE: «Microsoft»-grunnlegger Bill Gates (65) og kona Melinda Gates (56) skilles etter 27 års ekteskap. Vis mer

Alle gjestene skal også ha blitt oppfordret til å ha på seg rosa eller platinum-fargede klær, siden dette er favorittfargene til Larson, ifølge avisa.

Gates skal også ha sagt at Larson er grunnen til at han, som på det tidspunktet var verdens rikeste mann, sover godt om natta.

Vi bryr oss om ditt personvern

Børsen er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker informasjonskapsler (cookies) og dine data til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer