Grundig slått av Sverige og Danmark

Nordmenn har mindre tro på framtida enn våre naboer i Sverige og Danmark. Det forundrer ekspertisen.

MØRKT: Øresundbroen mellom Sverige og Danmark lyses opp i kveldsmørket. Våre naboer ser også langt lysere på sine hjemlands framtidsutsikter enn vi nordmenn. Foto: Johan Nilsson / TT / AFP / NTB
MØRKT: Øresundbroen mellom Sverige og Danmark lyses opp i kveldsmørket. Våre naboer ser også langt lysere på sine hjemlands framtidsutsikter enn vi nordmenn. Foto: Johan Nilsson / TT / AFP / NTB Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Våre naboer slår oss ned i støvlene i en fersk undersøkelse om hvordan vi ser på jobbmarkedet og egne lands økonomiske utvikling.

Nordmenn viser seg faktisk å være både mer pessimistiske og mindre optimistiske enn svenskene og danskene.

- Oppsiktsvekkende. Jeg tror de tar feil, sier Øystein Dørum, sjeføkonom i Næringslivets Hovedorganisasjon (NHO), til Børsen.

Han har likevel en mulig forklaring på hvorfor våre naboer framstår som sterkere i framtidstroen i den ferske undersøkelsen, som Opinion har utført på vegne av NHO.

Tror vi blir fattigere

Dette er noen av de overraskende funnene i undersøkelsen:

  • Fire av ti nordmenn tror at Norge vil være et mindre rikt land om ti år enn det er i dag. Bare to av ti (19 prosent) tror at Norges rikdom har økt om ti år.
  • Hos danskene er det motsatt. Der sier tre av ti at Danmark er et rikere land, og litt over to av ti at Danmark vil være fattigere, om ti år. Svenskene plasserer seg midt mellom, men ser gjennomgående litt lysere på utsiktene enn det vi gjør.

Den samme holdningen gjenspeiler seg i synet på framtidas jobbmarked.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.