Grundig slått av Sverige og Danmark

Nordmenn har mindre tro på framtida enn våre naboer i Sverige og Danmark. Det forundrer ekspertisen.

MØRKT: Øresundbroen mellom Sverige og Danmark lyses opp i kveldsmørket. Våre naboer ser også langt lysere på sine hjemlands framtidsutsikter enn vi nordmenn. Foto: Johan Nilsson / TT / AFP / NTB
MØRKT: Øresundbroen mellom Sverige og Danmark lyses opp i kveldsmørket. Våre naboer ser også langt lysere på sine hjemlands framtidsutsikter enn vi nordmenn. Foto: Johan Nilsson / TT / AFP / NTB Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Våre naboer slår oss ned i støvlene i en fersk undersøkelse om hvordan vi ser på jobbmarkedet og egne lands økonomiske utvikling.

Nordmenn viser seg faktisk å være både mer pessimistiske og mindre optimistiske enn svenskene og danskene.

- Oppsiktsvekkende. Jeg tror de tar feil, sier Øystein Dørum, sjeføkonom i Næringslivets Hovedorganisasjon (NHO), til Børsen.

Han har likevel en mulig forklaring på hvorfor våre naboer framstår som sterkere i framtidstroen i den ferske undersøkelsen, som Opinion har utført på vegne av NHO.

Tror vi blir fattigere

Dette er noen av de overraskende funnene i undersøkelsen:

  • Fire av ti nordmenn tror at Norge vil være et mindre rikt land om ti år enn det er i dag. Bare to av ti (19 prosent) tror at Norges rikdom har økt om ti år.
  • Hos danskene er det motsatt. Der sier tre av ti at Danmark er et rikere land, og litt over to av ti at Danmark vil være fattigere, om ti år. Svenskene plasserer seg midt mellom, men ser gjennomgående litt lysere på utsiktene enn det vi gjør.

Den samme holdningen gjenspeiler seg i synet på framtidas jobbmarked.

  • Tre av ti nordmenn tror det vil være vanskeligere å få jobb om ti år enn det var før coronakrisa, mens bare to av ti dansker mener det samme. Her er svenskene mer på linje med oss, likevel hakket mer optimistiske.

- Veldig rart

På ett av totalt sju spørsmål skiller imidlertid Sverige seg ut:

Nesten fire av ti svensker (38 prosent) tror det vil være mindre godt å bo i Sverige om ti år. For Norge og Danmark sier henholdsvis 27 prosent og 24 prosent det samme.

NHO-økonom Dørum klør seg litt i hodet over svarene:

- Norge har hatt en velstandsreise de siste åra som ingen andre. Når det nå er flere i Sverige og Danmark enn i Norge som sier at landet deres vil være rikere om ti år, så er det oppsiktsvekkende.

Norske pessimister tar feil, mener Dørum:

- Vi har blitt båret fram på en oljebølge med velstandsøkning. Det vil være veldig rart om vi ikke skal være rikere om ti år enn vi er i dag - og i hvert fall om vi ikke skulle se den samme velstandsøkningen som Sverige og Danmark de neste ti åra, sier sjeføkonomen i NHO til Børsen.

Omstilling avgjør

Dørum tar et klart forbehold:

- Norge skal gjennom en langt større omstilling enn Sverige og Danmark. Skal vi fortsatt se bedre tider, forutsetter det at vi lykkes med denne omstillingen til en mindre oljedrevet økonomi. Hvor godt Norge lykkes, vil avgjøre hvem som vinner det nordiske mesterskapet i vekst, sier Dørum.

- Og her ligger kanskje noe av forklaringen på at nordmenn er minst optimistiske og mest pessimistiske i Norden?

- Det er nærliggende å ty til det faktum at oljealderen har passert toppen som en forklaring på forskjellene i svarene. Men jeg tror, som sagt, at de tar feil, sier Dørum.

Folkesjelas rolle?

- Kan det handle om noe helt annet? Kan det være om at danskene har litt lavere skuldrer enn oss?

- Det er slett ikke utenkelig at dansker generelt ser lysere på tilværelsen enn nordmenn. Men for å svare presist på det måtte jeg sammenliknet med tidligere undersøkelser og sett svarene over tid, og det materialet har vi ikke, sier Dørum.

Litt over 3000 personer likt fordelt på de tre landene har svart på undersøkelsen. De fikk velge mellom sju utsagn, og fikk velge inntil tre som de var mest enig i.

Et av utsagnene var:

«Jeg må utdanne meg hele livet for å ha nok kompetanse til framtidas jobber.»

Også her skiller Norge seg ut. 29 prosent mente dette var viktig, mot 32 prosent i Sverige og 35 prosent i Danmark.

Noe som nok en gang forundrer Dørum.

- Selv om flere nordmenn tror det blir tøffere på arbeidsmarkedet framover, er det likevel flere dansker og svensker som ser betydningen av å styrke egen kompetanse. Det er jo i så fall litt selvmotsigende. Kanskje nordmenn har større tro på at velferdsstaten ordner opp enn våre naboer har, undrer Dørum.

Det er i så fall et tankekors inn mot hovedtemaet for NHOs årskonferanse, som arrangeres som en to timer lang digital TV-sending fra Oslo Spektrum 7. januar.

Overskriften for konferansen er «Jobbskaperne», og den røde tråden i programmet er privat sektors betydning for jobbskaping i et bærekraftig samfunn.

Mer om

Vi bryr oss om ditt personvern

borsen er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer