Dansk forsvarsminister:

- Grunn til å være bekymret

Danmarks forsvarsminister Morten Bødskov sier det er grunn til å være bekymret for sikkerhetssituasjonen i Østersjøen, og mener Russland rasler med sablene.

BOBLER: Det danske forsvaret har publisert det første bildet som viser bobler fra gasslekkasjene i rørledningene Nord Stream 1 og 2 i Østersjøen utenfor Bornholm. Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Uttalelsene fra Bødskov kommer etter at det mandag oppsto lekkasje på gassrørledningene Nord Stream 1 og 2 i Østersjøen utenfor den danske høya Bornholm.

Skadene er på tre steder og omtales som «uten sidestykke». Flere har pekt på at ødeleggelsene må skyldes sabotasje.

- Russland er massivt til stede militært i Østersjøen og vi venter at de vil fortsette å rasle med sablene, sier Bødskov.

Onsdag var han i møte med Natos generalsekretær Jens Stoltenberg på hovedkvarteret i Brussel.

Nato-møte

Også Stoltenberg omtaler lekkasjene som sabotasje.

- Diskuterte sabotasjen av Nord Stream-rørledningene med forsvarsminister Morten Bødskov. Vi diskuterte forsvaret av kritisk infrastruktur i Nato-landene, skriver Stoltenberg på Twitter.

Det var mandag at det oppsto lekkasje på tre steder på Nord Stream-rørledningene i Østersjøen.

Gassboblene fra ødeleggelsene er synlig over et stort havområde, og danskene har opprettet en forbudssone rundt skadestedet.

Ifølge forsvarsminister Bødskov kan det ta ei uke, og kanskje to, før havområdene rundt lekkasjene er rolige nok til at det er mulig å undersøke skadene. Det skriver Reuters.

- Forutsigbart og tåpelig

Kreml sier onsdag at de ikke vet hva som har skjedd med Nord Stream-rørledningene.

- Påstander om at Russland har sabotert er forutsigbare og tåpelige, sier talsmann for Vladimir Putin, Dmitrij Peskov, ifølge Reuters.

Videre sier han at det ikke er i Russlands interesse at forsyningene gjennom rørlednigene stanser.

KAN TA TID: Gassboblene piper til overflaten over et stort område i Østersjøen. Her fra lekkasjen på Nord Stream 2. Det kan ta opptil to uker før det er mulig å ta seg ned til lekkasjen for undersøkelser, sier danske myndigheter. Foto: Planet Labs PBC / AFP / NTB
KAN TA TID: Gassboblene piper til overflaten over et stort område i Østersjøen. Her fra lekkasjen på Nord Stream 2. Det kan ta opptil to uker før det er mulig å ta seg ned til lekkasjen for undersøkelser, sier danske myndigheter. Foto: Planet Labs PBC / AFP / NTB Vis mer

Støre orientert

Også statsminister Jonas Gahr Støre har kommentert skadene på rørledningene torsdag. Han sier han har vært i kontakt med Nato og er orientert om situasjonen, skriver NTB.

- Vi har ikke informasjon om noen spesifikk trussel mot Norge, la oss understreke det, sa Støre.

Eksplosjoner

Både norske, danske og svenske målestasjoner registrerte kraftige eksplosjoner i samme områder som gasslekkasjene i Østersjøen oppsto mandag.

Den første eksplosjonen ble registrert klokka 1.03 natt til mandag, og den andre ble registrert klokka 19.04 på mandagskvelden. En av eksplosjonene hadde en styrke på 2,3, ifølge det svenske seismologiske instituttet SNSN.

Også i Norge ble eksplosjonene registrert.

- SABOTASJE: Natos generalsekretær Jens Stoltenberg omtalte onsdag gasslekkasjene som «sabotasje». Foto: Yves Herman / Reuters / NTB
- SABOTASJE: Natos generalsekretær Jens Stoltenberg omtalte onsdag gasslekkasjene som «sabotasje». Foto: Yves Herman / Reuters / NTB Vis mer

- Sabotasje

I både Danmark og Sverige er det satt krisestab som følge av lekkasjene.

- Dette dreier seg trolig om sabotasje, sa Sveriges statsminister Magdalena Andersson på en pressekonferanse tirsdag kveld.

Hun understreket at eksplosjonene ikke fant sted på svensk og dansk territorium, men i de to lands økonomiske soner i Østersjøen.

Også danskenes statsminister Mette Frederiksen kalte inn pressen tirsdag kveld.

Der sa hun klart og tydelig at lekkasjene ikke kan skyldes annet enn en villet handling. Men hun kunne ikke si noe om hvem som står bak.

En talsmann for president Vladimir Putin ville tirsdag ikke utelukke sabotasje på de to gassrørledningene fra Russland, ifølge Reuters.

- Ingenting kan utelukkes, sa Dmitrij Peskov, som understreket at Kreml ser med stor bekymring på det som har skjedd. Videre het det at lekkasjene kan påvirke forsyningssikkerheten og at Russland krever at det settes i gang en omfattende etterforskning.

Vi bryr oss om ditt personvern

Børsen er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer