Byks i forbrukslån:

- Grunn til bekymring

Forbruksgjelden har økt med 7,4 milliarder kroner på ett år.

HOPP: Den totale forbruksgjelden utgjør nå 157,7 milliarder kroner. Foto: Lars Eivind Bones / Dagbladet
HOPP: Den totale forbruksgjelden utgjør nå 157,7 milliarder kroner. Foto: Lars Eivind Bones / Dagbladet Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Det skriver Norsk Gjeldsinformasjon AS i en pressemelding.

Den totale forbruksgjelden økte med 1,8 milliarder kroner i september, og utgjør nå 157,7 milliarder kroner. Forbrukslån økte med 1 milliard i samme periode og har økt med 5,8 mrd. siden oktober i fjor.

Kredittkortgjeld som ikke er forfalt til betaling (ikke rentebærende) er uforandret fra forrige måned, og utgjør 28,0 mrd. Den rentebærende kredittkortgjelden økte med 0,5 mrd. (1,2 prosent). Forbrukslån økte med 1,0 mrd. (1,2 prosent).

- Økningen i rentebærende kredittkortgjeld kan skyldes at en del velger å nedbetale over tid, slik at de også kan betale andre regninger. Dette sammen med den markante økningen i forbrukslån tyder på at en del ikke lenger har noe sparepenger å trekke på, og dermed må ta opp lån for å dekke ulike utgifter, sier daglig leder i Norsk Gjeldsinformasjon Svein Ove Karstensen.

I løpet av de siste 12 månedene har forbruksgjelden økt med 7,4 milliarder, forbrukslån med 5,8 milliarder, og kredittkortgjeld med 1,5 milliarder, ifølge Norsk Gjeldsinformasjon.

Den rentebærende kredittkortgjelden er redusert med 3,0 milliarder, (-6,7 prosent), samtidig som den rentefrie bruken av kredittkortgjeld har økt med 4,4 milliarder (18,6%). Samlet rentebærende forbruksgjeld har økt med 2,8 mrd. (2,2%) siste tolv måneder.

- Det er positivt at den rentebærende kredittkortgjelden har blitt redusert siste tolv måneder, men den store økningen i forbrukslån gir grunn til bekymring. Økningen i forbrukslån er nesten dobbelt så stor som nedgangen i rentebærende kredittkortgjeld. Det er viktig at folk har god kontroll over egen økonomi, slik at en ikke får betalingsproblemer seinere, sier Karstensen.

Vi bryr oss om ditt personvern

Børsen er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker informasjonskapsler (cookies) og dine data til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer