- Grusom handling

Russland må umiddelbart reversere beslutningen om ikke å forlenge kornavtalen, heter det i en uttalelse fra Det hvite hus. Flere toppolitikere fordømmer Russlands beslutning.

KORN: Bildet viser arbeidere som laster korn på et skip i Izmail i Ukraina. Frykten er at det vil gå hardt ut over deler av verden som sliter med sult, når kornavtalen ikke forlenges. Foto: Andrew Kravchenkko / AP / NTB
KORN: Bildet viser arbeidere som laster korn på et skip i Izmail i Ukraina. Frykten er at det vil gå hardt ut over deler av verden som sliter med sult, når kornavtalen ikke forlenges. Foto: Andrew Kravchenkko / AP / NTB Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Reaksjonene hagler etter at Russland mandag valgte å ikke forlenge avtalen som sikrer eksport av ukrainsk korn via Svartehavet. Avtalen skulle utløpe klokken 23 norsk tid.

Hastemøter

Ukrainas utenriksminister Dmytro Kuleba skriver på Twitter:

- På instruks fra president Zelenskyj, vil jeg ha hastemøter med partnere ved FN i New York om våre neste skritt etter Russlands tilbaketrekning fra kornavtalen. Russland setter global matsikkerhet i fare. Vi gjør vårt ytterste for å bevare Svartehavets kornkorridor.

USAs Utenriksminister Anthony Blinken kaller Russlands avgjørelse samvittighetsløs, ifølge Reuters.

Natos generalsekretær Jens Stoltenberg fordømmer Russlands beslutning om å trekke seg fra Black Sea Grain Initiative. Det skriver Stoltenberg på Twitter.

- Russlands ulovlige krig mot Ukraina fortsetter å skade millioner av sårbare mennesker rundt om i verden, skriver Stoltenberg.

- Russisk galskap

- Ingen har rett til å ødelegge matsikkerheten til en nasjon, sier den Ukrainske presidenten, Volodomyr Zelenskyj i en video publisert på Twitter mandag kveld.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.