- Grusom handling

Russland må umiddelbart reversere beslutningen om ikke å forlenge kornavtalen, heter det i en uttalelse fra Det hvite hus. Flere toppolitikere fordømmer Russlands beslutning.

KORN: Bildet viser arbeidere som laster korn på et skip i Izmail i Ukraina. Frykten er at det vil gå hardt ut over deler av verden som sliter med sult, når kornavtalen ikke forlenges. Foto: Andrew Kravchenkko / AP / NTB
KORN: Bildet viser arbeidere som laster korn på et skip i Izmail i Ukraina. Frykten er at det vil gå hardt ut over deler av verden som sliter med sult, når kornavtalen ikke forlenges. Foto: Andrew Kravchenkko / AP / NTB Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Reaksjonene hagler etter at Russland mandag valgte å ikke forlenge avtalen som sikrer eksport av ukrainsk korn via Svartehavet. Avtalen skulle utløpe klokken 23 norsk tid.

Hastemøter

Ukrainas utenriksminister Dmytro Kuleba skriver på Twitter:

- På instruks fra president Zelenskyj, vil jeg ha hastemøter med partnere ved FN i New York om våre neste skritt etter Russlands tilbaketrekning fra kornavtalen. Russland setter global matsikkerhet i fare. Vi gjør vårt ytterste for å bevare Svartehavets kornkorridor.

USAs Utenriksminister Anthony Blinken kaller Russlands avgjørelse samvittighetsløs, ifølge Reuters.

Natos generalsekretær Jens Stoltenberg fordømmer Russlands beslutning om å trekke seg fra Black Sea Grain Initiative. Det skriver Stoltenberg på Twitter.

- Russlands ulovlige krig mot Ukraina fortsetter å skade millioner av sårbare mennesker rundt om i verden, skriver Stoltenberg.

- Russisk galskap

- Ingen har rett til å ødelegge matsikkerheten til en nasjon, sier den Ukrainske presidenten, Volodomyr Zelenskyj i en video publisert på Twitter mandag kveld.

Han reagerer sterkt på at Russland ikke forlenger den viktige kornavtalen.

- Vi må være beskyttet fra russisk galskap, sier Zelenskyj, melder Reuters.

Presidenten sier at dette er verdens mulighet til å vise at utpressing ikke er greit, og at han har sendt brev til den tyrkiske presidenten og generalsekretæren i FN om å fortsette kornavtalen så godt det lar seg gjøre.

- Enorme konsekvenser

Danmarks statsminister Mette Frederiksen mener Russlands nei viser president Vladimir Putins brutalitet. Det skriver Ekstra Bladet.

- Dette viser på en veldig brutal måte hvem vi har med å gjøre i Kreml. Det er en kornkrig som føres. Dette kan potensielt få enorme konsekvenser, sier Frederiksen på vei inn til et møte i Brussel i dag.

REAGERER: Mette Frederiksen, statsminister i Danmark, roper varsko etter Russlands nei til å forlenge kornavtalen. Foto: Chris Kleponis / UPI / Shutterstock / NTB
REAGERER: Mette Frederiksen, statsminister i Danmark, roper varsko etter Russlands nei til å forlenge kornavtalen. Foto: Chris Kleponis / UPI / Shutterstock / NTB Vis mer

Ledere i EU-land møtes mandag og tirsdag til toppmøte i Brussel med en rekke stater i Latin-Amerika og Karibia, som er samlet i organisasjonen Celac. Her skal lederne også diskutere blant annet grønn omstilling, kritiske råvarer og krigen i Ukraina.

Frederiksen frykter særlig for konsekvensene for de fattigste landene som allerede sliter med å få mat på bordet.

- Det rammer noen av de fattigste landene i verden. Derfor forventer jeg også at det blir et tema på dette toppmøtet. For der møter vi noen av landene som kjenner på konsekvensene, sier Mette Frederiksen.

Guterres raser

Millioner av mennesker som er utsatt for sult, vil betale prisen for at Russland trekker seg fra kornavtalen med Ukraina, sier FNs generalsekretær António Guterres.

SLÅR ALARM: FNs generalsekretær António Guterres. Foto: Brendan McDermid / Reuters / NTB
SLÅR ALARM: FNs generalsekretær António Guterres. Foto: Brendan McDermid / Reuters / NTB Vis mer

- Hundrevis av millioner mennesker risikerer sult, mens forbrukerne rammes av en global levekostnadskrise. Det er de som betaler prisen, sier han.

Han sier han dypt beklager den russiske beslutningen, men la til at den ikke vil hindre FN i å fortsette å arbeide for uhindret tilgang til verdensmarkedet for ukrainsk og russisk korn og kunstgjødsel.

Samtidig gjorde han oppmerksom på at Russlands utgang fra avtalen også betyr at avtalen mellom FN og Russland om å gjøre russisk eksport av korn og kunstgjødsel lettere, også avsluttes.

- Grusom handling

USAs FN-ambassadør kaller Russlands avgjørelse om ikke å forlenge avtalen en «grusom handling», ifølge Reuters.

Frankrike ber Russland slutte med «utpressingen» når det gjelder kornavtalen, ifølge en uttalelse fra utenriksdepartementet, skriver Reuters.

Russerne har lenge truet med å trekke seg fra avtalen fordi de hevder at egne krav om forbedret eksport av korn og gjødsel ikke har blitt møtt.

USAS FN-AMBASSADØR: Linda Thomas-Greenfield. Foto: Kevin Dietsch / AFP / NTB
USAS FN-AMBASSADØR: Linda Thomas-Greenfield. Foto: Kevin Dietsch / AFP / NTB Vis mer

Kreml-talsperson Dmitrij Peskov sier Russland umiddelbart vil være villig til å fornye avtalen når en rekke krav er oppfylt.

FN-avtalen, som Tyrkia var med på å fremforhandle, har latt Ukraina sende over 32 millioner tonn korn og andre landbruksprodukter forbi russiske krigsskip i Svartehavet siden i fjor sommer.

Avtalen har blitt forlenget flere ganger, senest med 60 dager i mai.

- Kynisk

EU-kommisjonens president Ursula von der Leyen fordømmer Russlands beslutning om å trekke seg fra kornavtalen og kaller det kynisk.

- Jeg fordømmer på det sterkeste Russlands kyniske trekk for å avslutte kornavtalen, skriver hun på Twitter.

Vi bryr oss om ditt personvern

Børsen er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker informasjonskapsler (cookies) og dine data til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer