Russisk gass til Europa

- Grusomhetene øker presset

Presset øker på at Tyskland kutter gassbåndene til Russland. Energiimport er «det store hullet» når det kommer til EU-sanksjoner, ifølge norsk ekspert.

NB! STERKE INNTRYKK: Den ukrainske militærenheten kjører inn i byen Butsja etter russiske styrker har trukket seg ut. Video: Privat. Reporter: Emma Dalen / Dagbladet Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Bildene av døde mennesker i sivile klær strødd gatelangs i Kyiv-forstaden Butsja har utløst sjokk, raseri og massive protester fra den vestlige verden.

- Dette er krigsforbrytelser, og det vil bli anerkjent av verden som et folkemord, sa Ukrainas president Volodymyr Zelenskyj da han besøkte byen mandag.

Øker presset på Vesten

Særlig opplever Tyskland nå et økt press, både fra egne rekker og fra utlandet, om å innføre et importforbud av russisk energi.

- Det er ikke tvil om at bevisene for grusomhetene i Butsja presser europeiske ledere til å øke sanksjonene ytterligere mot Russland. Import av energi er det store hullet så langt når det kommer til EU-sanksjoner, sier energianalytiker og partner Nadia Martin Wiggen i Pareto til Børsen.

Varslet nye sanksjoner

USAs president Joe Biden rykket mandag ut med krav om at Russlands president Vladimir Putin må stilles for retten for krigsforbrytelser.

Russland avviser alle anklager om krigsforbrytelser, og hevder bildene av sivile lik i Butsja ble «arrangert» av Ukraina, ifølge NTB.

Litauen åpnet deretter rekken av land som utviser russiske diplomater. Tyskland og Frankrike fulgte umiddelbart opp, og seinere har både Danmark og Sverige kunngjort utvisninger.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Børsen er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker informasjonskapsler (cookies) og dine data til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer