- Grusomt. Dette blir bare verre

Den styrtrike eiendomsinvestoren Tom Hagen har holdt seg unna offentligheten i flere tiår. Nå er han siktet i en av norgeshistoriens mest omtalte forsvinningssaker.

UKJENT: Hva som skjedde i dette huset den 31. oktober 2018, er fortsatt ikke kjent for offentligheten. Foto: Lars Eivind Bones / Dagbladet
UKJENT: Hva som skjedde i dette huset den 31. oktober 2018, er fortsatt ikke kjent for offentligheten. Foto: Lars Eivind Bones / Dagbladet Vis mer
Publisert

Hva skjedde i det mørkebrune og hvite huset i Sloraveien i Lørenskog den 31. oktober 2018?

Spørsmålet har opptatt Lørenskogs tidligere ordfører Mette Synnøve Korsrud siden etterforskningen av Anne-Elisabeth Hagens forsvinning ble kjent 9. januar i fjor.

Det har fortsatt ikke kommet noe svar, men tirsdag ble den savnede kvinnens milliardærektemann Tom Hagen pågrepet av politiet et steinkast unna familiehjemmet.

- Jeg reagerte med vantro. Virkelig, sier Korsrud til Børsen.

Nyheten om at kommunens desidert rikeste innbygger nå er siktet for drap eller medvirkning til drap på sin kone, kom som et sjokk på Korsrud.

Bakgrunnen for pågripelsen er et «samlet bevisbilde», ifølge politiet. Tom Hagen stiller seg uforstående til siktelsen, og nekter straffskyld. Det opplyser Hagens forsvarer Svein Holden til Dagbladet.

NEKTER: Tom Hagen stiller seg uforstående til siktelsen, og nekter straffskyld. Det opplyser Hagens forsvarer Svein Holden til Dagbladet. Reporter: Ralf Lofstad. Vis mer

- Det har gått rykter

Det siste året har det ikke manglet på meninger i lokalmiljøet om Norges mest omtalte forsvinningsmysterium. Men Korsrud har vært tydelig overfor alle som har spurt:

- Jeg har hele veien forfektet at han ikke har hatt noe med dette å gjøre. «Det er ikke tale om», har jeg sagt. For det har gått rykter her. Folk er jo så bastante. De veit så mye, og sier så mye rart, men jeg har blankt avvist det som en mulighet, sier hun til Børsen.

Fram til i dag har den tidligere ordføreren, som gjennom flere år også satt i Lørenskog Næringsråd sammen med Tom Hagen, vært overbevist om at den mediesky milliardæren ikke var innblandet i sin kones forsvinning.

- Han er litt sky, kanskje til og med litt konfliktsky. Forsiktig ... Dette er så urtragisk. Hele kommunen er lamslått av hele saken, og jeg klarer ikke å tenke på annet, sier hun.

Selv om han i lang tid har gjort seg bemerket i lokalpressens oversikt over områdets rikeste, har folk flest visst lite om den mediesky milliardæren. Hagen har bare sjelden uttalt seg til pressen. Et av unntakene var da han i 2008 snakket med Romerikes Blad.

- Det jeg har vært opptatt av gjennom 40 års arbeid er å skape meg en trygg arbeidsplass. Det er der motivasjonen ligger. At jeg er rik tenker jeg ikke over, sa Hagen til avisa.

Coca-Cola og Posten

Korsrud beskriver Hagen som en mann som ikke har hatt for vane å stikke seg fram i lokalmiljøet, og trekker fram et av eiendomsinvestorens best kjente prosjekter for å forklare hva hun mener.

For selv om Hagen har vært aktiv innen næringseiendom siden slutten av 70-tallet, var det et møte med Lørenskog-bonden Kristian Nicolay Robsrud som for alvor plasserte Hagen på kartet for både lokalavis og lokalbefolkning.

SPLITTET: Postens flytting til Robsrudjordet på Lørenskog splittet Høyre og styrket Ap i Lørenskog på midten av 00-tallet. Her er Mette Korsrud avbildet sammen med daværende Ap-ordfører Åge Tovan (midten) og Dag Bråthen (H) ved tomta i 2007. Foto: Shahriar Nouri / Aftenposten / NTB Scanpix
SPLITTET: Postens flytting til Robsrudjordet på Lørenskog splittet Høyre og styrket Ap i Lørenskog på midten av 00-tallet. Her er Mette Korsrud avbildet sammen med daværende Ap-ordfører Åge Tovan (midten) og Dag Bråthen (H) ved tomta i 2007. Foto: Shahriar Nouri / Aftenposten / NTB Scanpix Vis mer

Hagen hadde nemlig sett en god mulighet til å utvikle bondens store eiendom, som ligger på grensa mellom Oslo og Akershus. I 1997 kjøpte Coca-Cola Robsruds 134 mål store tomt via Tom Hagens eiendomsselskap. Ni år seinere kjøpte Posten Norge nabotomta - det 230 mål store Robsrudjordet. Nok en gang var det Tom Hagen som trakk i trådene, ifølge Romerikes Blad.

Ifølge Dagens Næringsliv ble eiendommene solgt for Nærmere 400 millioner. Hagen satt igjen med halvparten.

- Han har aldri gjort mye ut av seg, men plutselig så hadde han en utbyggingsavtale på begge disse to store områdene. Han har vært flink til å posisjonere seg. Det er godt gjort å sikre seg utbyggingsavtaler på to så store og strategisk viktige områder, uten at noen har fått det med seg.

OL-garantist

Selv om Hagen fortsatt var en anonym rikmann for offentligheten på det tidspunktet, var han for lengst en kjent skikkelse for lokalpolitikere flere steder i landet.

Før OL på Lillehammer i 1994 var Tom Hagen mannen som garanterte for etterbruken av skianlegget på Kvitfjell.

Dermed la han grunnlaget for hytteutviklingen i området, har Dagbladet tidligere skrevet.

- Investor Tom Hagen som i sin tid stilte som garantist for etterbruken av Kvitfjell, disponerer alene mer enn 400 utleiesenger her. Kafeer, serveringssteder, øvrig service og vakttjenester - i tillegg kommer all byggeaktivitet. Mer enn tusen hytter er til nå oppført her. Dette til sammen gir en svært stor sysselsetting og mange arbeidsplasser i Ringebu, sa tidligere ordfører Erik S. Winther til Dagbladet.

HAGENS HOTELL: Tom Hagens selskap hadde Kvitfjell Hotel ferdig til OL i 1994. Den norske alpintroppen bodde i huset til høyre. Foto: Øistein Norum Monsen/Dagbladet.
HAGENS HOTELL: Tom Hagens selskap hadde Kvitfjell Hotel ferdig til OL i 1994. Den norske alpintroppen bodde i huset til høyre. Foto: Øistein Norum Monsen/Dagbladet. Vis mer

- Han er naturlig beskjeden og vil ikke stikke seg ut, slik han har vært hele tiden så lenge jeg har kjent han, sa gammelordføreren til Dagbladet i januar i fjor.

Gjennom selskapet Tom Hagen Eiendom eier han i dag Kvitfjell hotell, Kvitfjell Resort, Kvitfjell Eiendom, Kvitfjell Destinasjon og Kvitfjell Entreprenør.

I Lørenskog hadde han utviklet næringseiendom gjennom flere år. I 1992 var han også med på å grunnlegge selskapet Elkraft, som i dag står bak brorparten av Hagens anslåtte formue på 1,9 milliarder kroner, ifølge Kapital.

Strømkonsernet leverer strøm til hele Norden, og hadde en omsetning på over to milliarder i 2017, ifølge NRK.

Styreleder Bjørn Brodwall i Elkraft har hatt oppdrag for Hagen siden slutten av 1980-tallet. Til daglig jobber han som advokat.

- Dette er en tragedie, uansett hva som kommer ut av det, sier Brodwall i en kort uttalelse til Dagbladet og Børsen.

- Levde veldig anonymt

Mens Tom Hagen beskrives som sky, har ord som «utadvendt og familiekjær» blitt trukket fram for å beskrive Anne-Elisabeth Hagen.

- Hun var alltid blid. Hun smilte og vinket da vi så hverandre, sier Korsrud om Anne-Elisabeth Hagen - som politiet mener har blitt drept.

Den tidligere Høyre-ordføreren understreker at hun ikke kjente Anne-Elisabeth Hagen godt.

- Men vi leide en periode kontorer i et av Tom Hagens bygg, og der jobbet hun på kontoret. Da kom vi i snakk, og var på hils med hverandre.

TØFT: Tom Nilsen, en kompis av Tom Hagen, fikk sjokk da han hørte nyheten om Hagens pågripelse. Reporter: Brage Lie Jor. Vis mer

Anne-Elisabeth har vært hjemmeværende, og var registrert med lav inntekt og formue. Hun er opprinnelig fra Gjøvik, og var fram til nylig registrert som varamedlem i holdingselskapet Holding 2 AS, som eier aller aksjer i Tom Hagen Eiendom AS.

- Det er snakk om et par som har levd veldig anonymt, sier Korsrud.

Tirsdag ettermiddag melder DN at paret hadde inngått en svært detaljert ektepakt, som fordelte verdiene mellom dem. I den omtalte tinglyste avtalen, som ifølge avisa ble inngått i 1987, har Tom Hagen særeie i aksjene bak selskapene som utgjør Hagens milliardkonsern.

- Nitrist

Til tross for at Tom Hagen med åra har bygget opp et milliardkonsern, har de blitt boende i villaen i Sloraveien.

- Han har gått mye til og fra jobben, og jeg har aldri sett at han har flottet seg med noe. Selv om han har hatt mye penger, så har både Tom og Anne-Elisabeth Hagen vært «en av oss». De kunne omgås hvem som helst, og dette er nesten som å miste noen nære, sier Korsrud.

For Lørenskog-patrioten Korsrud har det vært umulig å ikke følge saken tett.

- Jeg synes hele saken er så nitrist, og så ufattelig. Fra rådhuset ser man rett ned over vannet til huset i Sloraveien.

- Jeg håper at politiet vet mer enn de har delt, og at saken nå kan bli løst. Dette har gnagd på alle som bor i Lørenskog, på en eller annen måte. Jeg håper man nå finner svar, uansett hvilke svar som måtte ligge der. For familien må denne tiden ha vært grusom. Dette blir bare verre, sier hun om den siste utviklingen.

Fakta om Tom Hagen

* Født i 1950. Er 70 år gammel.
* Utdannet bygningsingeniør.
* Har sammen med ektefellen Anne-Elisabeth Hagen bodd i eneboligen i Sloraveien på Lørenskog siden 1984. Har tre voksne barn.
* Hadde i fjor en netto formue på 1,9 milliarder kroner. Har vært på Kapitals liste over Norges 400 rikeste siden 1990-tallet og er nå på 164. plass.
* Har gjort det stort innen eiendomsutvikling. Tom Hagen Eiendom hadde et resultat før skatt på 25,1 millioner kroner i 2018. Eier også 70 prosent av aksjene i strømselskapet Elkraft. Hagen sitter også på eiendom på Kvitfjell.
* Er styreleder i en rekke selskap: Tom Hagen Eiendom, Storgata Eiendom Lillehammer, Storgata 148 AS, Holding 2 AS, Realty AS, Stiftelsen Futurum, Kvitfjell Eiendom, Ing T Hagen AS, Kvitfjell Entreprenør AS, Norecon AS, Kvitfjell reisemål AS, Kvitfjell Resort AS, Fnp Område AS, Starveien AS.
* Var tidligere skøyteløper og sentral i å starte skøyteklubben SK94 sammen med Johann Olav Koss. Hagen var privat sponsor for Koss.
* Ble 28. april 2020 pågrepet av politiet og siktet for drap eller medvirkning til drap på kona Anne-Elisabeth Hagen. Tom Hagen avviser enhver befatning med konas forsvinning.

Kilder: Kapital, Dagens Næringsliv, BizWeb, NTB.

Vi bryr oss om ditt personvern

borsen er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer