Gulldass-kunstner hyller tyvene

Lørdag morgen ble et gulltoalett verdt over ti millioner kroner stjålet fra herregården Blenheim Palace i England. Kunstneren bak verket har en spesiell hilsen til tyvene.

STJÅLET: Maurizio Cattelans kunstverk «America», som skal være en irnisk betraktning over USAs grådighet, ble i natt stjålet fra Blenheim Palace i England. Foto: REUTERS/Brendan McDermid/NTB Scanpix
STJÅLET: Maurizio Cattelans kunstverk «America», som skal være en irnisk betraktning over USAs grådighet, ble i natt stjålet fra Blenheim Palace i England. Foto: REUTERS/Brendan McDermid/NTB Scanpix Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Grytidlig lørdag morgen ble et toalett i gull stjålet fra herregården Blenheim Palace i Oxford i England. Toalettet skal ha blitt revet fra veggen og kjørt vekk i en bil, ifølge Telegraph. En mann i 60-åra er blitt pågrepet i forbindelse med hendelsen.

Kunstverket har fått navnet «America», og har en verdi på over ti millioner kroner. Til tross for at gulltoalettet er sporløst forsvunnet, er kunstneren bak verket overraskende fornøyd.

Hyller tyvene

I en uttalelse gitt til Sky News forteller Maurizio Cattelan at han først trodde det hele var en spøk, men at han etter å ha undersøkt nyheten forsto at det hele slettes ikke var en «uvirkelig film».

- Jeg har alltid likt ransfilmer, og endelig er jeg en del av en, uttaler han og tilføyer:

- Kjære tyver. Dersom dere leser dette, fortell meg hvor fornøyde dere er med kunstverket, og hvordan det føles å tisse på gull, spøker han.

Toalettet ble installert for bare noen dager siden, og var til utstilling for besøkende på herregården. Det har vært satt inn ekstra sikkerhetstiltak for å beskytte det verdifulle verket, som består av 18 karat rent gull.

Herregård: Det var fra herregården Blenheim Palace at toalettet ble stjålet. Foto: William Edwards / AFP / NTB Scanpix
Herregård: Det var fra herregården Blenheim Palace at toalettet ble stjålet. Foto: William Edwards / AFP / NTB Scanpix Vis mer

Full etterforskning

I en uttalelse forteller politietterforsker Jess Milne at tyveriet har ført til betydelige skader på herregården. Han bedyrer at politiet gjør sitt ytterste for å komme til bunns i saken.

Politiet mistenker at to biler ble brukt i forbindelse med brekket. De har også varslet beboere i området om at det vil være økt tilstedeværelse av politifolk under etterforskningen.

Blenheim Palace uttaler at det har vært stor interesse for toalettet.

- Derfor er det en skam at noe så verdifullt har blitt stjålet. Etterforskningen vil fortsette sin gang, men det vil være vanlige åpningstider fra søndag, slik at besøkende kan komme og oppleve alle de gjenværende verkene.

Herregården og politiet ber om at vitner kontakter politiet.

Churchills fødested

Blenheim Palace har vært hjem for hertugen av Marlborough i over 300 år, men er kanskje mer kjent for å være fødestedet til den tidligere britiske statsministeren Winston Churchill.

Toalettet hadde hedersplass tvers overfor rommet der Winston Churchill ble født. Noe som er en ren tilfeldighet, skal vi tro Edwards Spencer-Churchill, som er halvbror til den nåværende hertugen av Marlborough, og grunnlegger av Blenheim Art Foundation.

- Selv om jeg er født med ei sølvskje i munnen, har jeg aldri gjort fra meg på et gulltoalett, så det ser jeg fram til, sa Spencer-Churchill til The Guardian da toalettet ble installert.

Vi bryr oss om ditt personvern

borsen er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer