Gulldass-kunstner hyller tyvene

Lørdag morgen ble et gulltoalett verdt over ti millioner kroner stjålet fra herregården Blenheim Palace i England. Kunstneren bak verket har en spesiell hilsen til tyvene.

STJÅLET: Maurizio Cattelans kunstverk «America», som skal være en irnisk betraktning over USAs grådighet, ble i natt stjålet fra Blenheim Palace i England. Foto: REUTERS/Brendan McDermid/NTB Scanpix
STJÅLET: Maurizio Cattelans kunstverk «America», som skal være en irnisk betraktning over USAs grådighet, ble i natt stjålet fra Blenheim Palace i England. Foto: REUTERS/Brendan McDermid/NTB Scanpix Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Grytidlig lørdag morgen ble et toalett i gull stjålet fra herregården Blenheim Palace i Oxford i England. Toalettet skal ha blitt revet fra veggen og kjørt vekk i en bil, ifølge Telegraph. En mann i 60-åra er blitt pågrepet i forbindelse med hendelsen.

Kunstverket har fått navnet «America», og har en verdi på over ti millioner kroner. Til tross for at gulltoalettet er sporløst forsvunnet, er kunstneren bak verket overraskende fornøyd.

Hyller tyvene

I en uttalelse gitt til Sky News forteller Maurizio Cattelan at han først trodde det hele var en spøk, men at han etter å ha undersøkt nyheten forsto at det hele slettes ikke var en «uvirkelig film».

- Jeg har alltid likt ransfilmer, og endelig er jeg en del av en, uttaler han og tilføyer:

- Kjære tyver. Dersom dere leser dette, fortell meg hvor fornøyde dere er med kunstverket, og hvordan det føles å tisse på gull, spøker han.

Toalettet ble installert for bare noen dager siden, og var til utstilling for besøkende på herregården. Det har vært satt inn ekstra sikkerhetstiltak for å beskytte det verdifulle verket, som består av 18 karat rent gull.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.