Gullfunn i dødsbo

Det hadde versert familierykter om en stabel av gull. Likevel ble dødsboet solgt «som det er» til kommunen.

GULLFUNN: Et dødsbo i Frankrike bar på en hemmelighet av det innbringende slaget. Foto: Morez council
GULLFUNN: Et dødsbo i Frankrike bar på en hemmelighet av det innbringende slaget. Foto: Morez council Vis mer
Publisert

Et funn i et dødsbo i det østlige Frankrike, er av det sjeldne slaget.

I huset, som var solgt som et oppussingsobjekt til kommunen, fant håndverkerne gull til en verdi av over 600 000 euro, altså mer en 6 millioner kroner, skriver The Guardian.

Solgt for 1,3 millioner

Huset har tidligere vært bebodd av en søskenflokk på totalt fire brødre og søstre.

Da den siste gjenlevende i søskenflokken døde godt opp i 90-åra i fjor, besluttet den nære slekta å selge huset til kommunen for en sum på omkring 1,3 millioner kroner.

Huset, som var sentralt beliggende i den lille industribyen Morez nær den sveitsiske grensa, var nemlig ansett som ideell for kommunens plan om å tiltrekke barnefamilier til et stadig mer øde sentrum.

MOREZ: Den franske byen Morez er kjent for sin glass- og klokkeindustri. Foto: Joelle Vauthier / Shutterstock / NTB
MOREZ: Den franske byen Morez er kjent for sin glass- og klokkeindustri. Foto: Joelle Vauthier / Shutterstock / NTB Vis mer

Ifølge kommunene var huset fullpakket med både inventar og skrot fra flere generasjoner. Ingenting så ut til å ha blitt kastet av familien som også var kjent for å leve svært nøysomt, skriver The Guardian.

Slekta hadde derfor solgt huset «som det var» mot en heller lav sum, noe som overlot kommunen ansvaret for tømming og opprydding av huset.

- Hadde hørt rykter

Opprydningsjobben har vært utsatt i lengre tid som følge av coronarestriksjoner og nedstengning i området.

Da arbeiderne nylig tok fatt på jobben, ble gullfunnet gjort på to ulike steder. Både i tre syltetøyglass og i en nedstøvet safe gjemt bak en rekke kasser og annet skrot.

At huset viste seg å inneholde gull verdt millioner, kom overraskende på familien, som nå kan sies å ha tapt nesten fem millioner på salget.

Ifølge ordføreren i byen, Laurent Petit, tok den eldre mannen som solgte huset likevel funnet med «stoisk ro» og hadde fortalt at det hadde versert familierykter om at denne formuen eksisterte.

- Han var veldig filosofisk. Han hadde hørt om en stabel av gull, men trodde det hadde blitt gitt bort, uttalte Petit ifølge avisa.

Det er uvisst hvem i familien, som alle har jobbet i byens klokke- og glassindustri, som opprinnelig har eid gullet.

I dag kan kommunen glede seg over summen som med tida skal gå til et offentlig prosjekt til glede for byens innbyggere.

Vi bryr oss om ditt personvern

borsen er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer