«Gullguttens» fall: - Å faen!

Han var styrtrik, berømt og populær, men på rekordtid kollapset Sam Bankman-Frieds kryptoimperium.

KOLLAPS: Sam Bankman-Fried hadde en høy stjerne, før kryptobørsen FTX kollapset med et smell. Foto: SAUL LOEB / AFP / NTB
KOLLAPS: Sam Bankman-Fried hadde en høy stjerne, før kryptobørsen FTX kollapset med et smell. Foto: SAUL LOEB / AFP / NTB Vis mer
Publisert

Han ble omtalt som «gullgutten». Sam Bankman-Fried var mannen bak kryptobørsen FTX, og hadde alliert seg med både kjendiser og politikere.

Bankman-Fried ble styrtrik, og kunne tidligere i år notere seg for en 41. plass på Forbes liste over verdens rikeste, med en formue på småpene 17,2 milliarder dollar.

Men plutselig kollapset kryptobørsen på spektakulært vis i rekordfart, og Bankman-Fried er helt ute av rikinglista.

- Fullstendig svikt

I dagene etter kollapsen har det kommet fram flere detaljer om hvordan selskapet var styrt. Og papirene som nå har blitt lagt fram under selskapets konkursprosess feller en knusende dom over måten kryptobørsen ble drevet på.

Ifølge John Ray III, som etterfulgte Bankman-Fried som FTXs administrerende direktør etter kollapsen, holder ikke tilbake på noe i dokumenter lagt fram for retten, skriver The Guardian.

«Jeg har aldri sett en så fullstendig svikt i kontrollrutiner og et så fullstendig fravær av pålitelig finansiell informasjon som her», skriver Ray.

Det er verdt å merke seg at det ikke er første gang Ray er borti et selskap som kollapser på spektakulært vis. Det var nemlig han som fikk ansvaret for å overvåke den spektakulære kollapsen til energiselskapet Enron, som gikk konkurs i 2001.

Ray skriver også i de samme rettsdokumentene at han har «vesentlige bekymringer» når det gjelder selskapets regnskap.

Han fastslår rett og slett at han «ikke har tillit til det».

I tillegg beskriver han selskapet som ledet av «en veldig liten gruppe uerfarne, usofistikerte personer», som kan være ansvarlige for ulovligheter. Feilene som han allerede har avdekket ved FTX inkluderer «bruk av programvare for å skjule misbruk av kundenes midler».

Åtte milliarder har forsvunnet

Det mest alvorlige som har kommet ut av skandalen så langt er de forsvunne pengene. Regnskapsføringen til selskapet er riktignok kaotisk, men åtte milliarder dollar av kundenes penger skal ha forsdunstet.

Bankman-Fried har selv forsøkt å skjønnmale akkurat dette. Han hevder at det hele dreier seg om en overføring av penger til tradingfirmaet Alameda Research, som han også eier.

Disse pengene skal ha blitt sendt fra FTX til tradingfirmaet «ved et uhell», skriver Financial Times.

I et intervju med Vox beskriver Bankman-Fried hvordan han reagerte da han oppdaget at pengene hadde endt opp hos Alameda.

«Å faen, folk sendte 8 milliarder til Alameda og, herregud, vi glemte det».

Ray og Bankman-Fried er heller ikke enige om hvor store verdier FTX faktisk har. Bankman-Fried mener at FTX.com har så mye som 5,5 milliarder i «semi-likvide» eiendeler, altså eiendeler som i løpet av rimelig tid kan bli omgjort til penger.

Ray er ikke enig. Hans vurdering er at de samme eiendelene er verdt 659 000 dollar. Ifølge Ray er hele FTXs beholdning verdt mindre enn 2,5 milliarder dollar til sammen. Langt under halvparten av de forsvunne åtte millionene.

- Til helvete med regulatorene

I flere medierapporter har selskapskulturen blitt presentert i pinlig detalj. Det skal dreie seg om et selskap som er drevet av en svært liten gruppe mennesker på toppen, som også hadde en rekke forskjellige selskaper, som var knyttet til FTX.

Flere med framtredende roller i selskapet skal likevel ha oppmuntret Bankman-Fried til å ansette flere, delegere bort mer ansvar og redusere selskapets avhengighet av nøkkelpersonene på toppen.

For døve ører.

- Sam fortalte meg at han heller ville ta sjansen på at ting gikk galt enn å ta inn noen som ikke passet kulturen, sier en tidligere ansatt.

Fram til kollapsen hadde Bankman-Fried et solid image. Han jobbet for, og ga i alle fall uttrykk for, at selskapet hans skulle bli det mest velregulerte kryptoselskapet, skriver Reuters.

Hvorvidt det var noe han bare sa, eller faktisk mente, er en annen sak. I en serie meldinger til Vox ble han spurt om hans lovprisning av et mer regulert kryptomarked bare var PR. Da svarte han:

«Bare PR. Ja, bare PR. Til helvete med regulatorene. De gjør alt verre. De beskytter ikke kundene i det hele tatt».

- Bisart og feilaktig

Starten på kollapsen for FTX var at det ble avslørt at Bankman-Fried hadde tradingselskapet Alameda. Koblingen mellom de to selskapene var uklar, men det skal blant annet ha dreiet seg om oppkjøp av kryptovalutaen FTT.

Det fikk konkurrenten Binance til å kvitte seg med hele sin beholdning av FTT, verdt nærmere fem milliarder dollar, noe som utløste et kjøpsras blant andre kunder.

Dermed fikk FTX alvorlige likviditetsproblemer, og det endte med en spektakulær kollaps.

Nå prøver den erfarne finansmannen John Ray III å legge samme puslespillbitene, for å se hva slags verdier som faktisk er igjen i selskapet. I rettsdokumentene han har sendt inn feller han samtidig en nådeløs dom over Bankman-Fried, som altså har kommet med en rekke offentlige uttalelser etter kollapsen.

«Bankman-Fried, som for øyeblikket er på Bahamas, fortsetter å komme med bisarre og feilaktige offentlige uttalelser», skriver Ray.

På toppen av det hele har allrede investorer i USA anlagt et gruppesøksmål mot FTX. De påstår at FTX var «et korthus, et pyramidespill, der FTX flyttet kundenes midler mellom deres skjulte, tilknyttede enheter».

Vi bryr oss om ditt personvern

Børsen er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer