«Gullguttens» fall: - Å faen!

Han var styrtrik, berømt og populær, men på rekordtid kollapset Sam Bankman-Frieds kryptoimperium.

KOLLAPS: Sam Bankman-Fried hadde en høy stjerne, før kryptobørsen FTX kollapset med et smell. Foto: SAUL LOEB / AFP / NTB
KOLLAPS: Sam Bankman-Fried hadde en høy stjerne, før kryptobørsen FTX kollapset med et smell. Foto: SAUL LOEB / AFP / NTB Vis mer
Publisert

Han ble omtalt som «gullgutten». Sam Bankman-Fried var mannen bak kryptobørsen FTX, og hadde alliert seg med både kjendiser og politikere.

Bankman-Fried ble styrtrik, og kunne tidligere i år notere seg for en 41. plass på Forbes liste over verdens rikeste, med en formue på småpene 17,2 milliarder dollar.

Men plutselig kollapset kryptobørsen på spektakulært vis i rekordfart, og Bankman-Fried er helt ute av rikinglista.

- Fullstendig svikt

I dagene etter kollapsen har det kommet fram flere detaljer om hvordan selskapet var styrt. Og papirene som nå har blitt lagt fram under selskapets konkursprosess feller en knusende dom over måten kryptobørsen ble drevet på.

Ifølge John Ray III, som etterfulgte Bankman-Fried som FTXs administrerende direktør etter kollapsen, holder ikke tilbake på noe i dokumenter lagt fram for retten, skriver The Guardian.

«Jeg har aldri sett en så fullstendig svikt i kontrollrutiner og et så fullstendig fravær av pålitelig finansiell informasjon som her», skriver Ray.

Det er verdt å merke seg at det ikke er første gang Ray er borti et selskap som kollapser på spektakulært vis. Det var nemlig han som fikk ansvaret for å overvåke den spektakulære kollapsen til energiselskapet Enron, som gikk konkurs i 2001.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.