Gunhild Stordalen fnyser av synet som møtte henne

- Garantert ikke løsningen for verken en klimasmart eller sunn framtid.

Gunhild Stordalen fnyser av synet som møtte henne
Publisert
Sist oppdatert

Greta Thunberg har allerede rukket å skape overskrifter med sitt åpne brev til Erna Solberg.

Nå har Gunhild Stordalen ankommet andre uke av årets store klimatoppmøte i Madrid. Hun var svært lite fornøyd med synet som møtte henne.

- Ikke bare mangler forhandlingene ambisjoner og forpliktelser med tanke på klimakrisen vi står overfor, men maten er fortsatt ikke en del av det! Og hva er på menyen?? Burgere, skriver Stordalen på Instagram.

På bildet peker hun på et Burger King-skilt i bygget som huser toppmøtet. Budskapet ledsages av en skrik-smiley og en kjøtt-smiley.

- Burgere er garantert ikke løsningen for verken en klimasmart eller sunn framtid, skriver Stordalen.

Under toppmøtet er det planlagt flere samtaler om hvordan man skal takle verdens matutfordringer i møte med klimakrisen.

Eat Foundation-grunnleggeren varsler at hun vil si tydelig ifra til politikere i morgen på et arrangement i regi av organisasjonen.

- Å finne de rette løsningene for mat er like viktig som fornybar energi for å takle klimakrisa, skriver Stordalen.

EAT omtales ofte som «Gunhild Stordalens baby» og har involvert seg i hvordan det globale matsystemet må endres for å skape bedre ernæringsmessige vilkår og samtidig være miljømessig bærekraftig.

Sveitsiske Nau skriver at det er flere som reagerer på at Burger King er blant matleverandørene under konferansen.

Den østerrikske avisa Kronen Zeitung viser til at salater og smørbrød fra andre leverandører er pakket inn i plast, og at sigarettstumpene ligger strødd på bakken utenfor messehallen.

«Personalet sliter med å få ryddet bort søppelhaugene raskt nok», skriver avisa.

- Ingenting har skjedd

Stordalen og Thunberg, har i likhet med et enormt antall klimaengasjerte mennesker, reist til Madrid for å legge press på statsledere, regjeringstopper og klimaministere som skal forhandle fram en ny og bindene klimaavtale.

FNs klimatoppmøte i Madrid, som har fått navnet COP25, er nå inne i sin andre og avgjørende uke. Møtet skulle egentlig holdes i Santiago i Chile, men uroen i landet førte til at konferansen ble flyttet til Spania.

Der blir verdensledere møtt av et stort antall demonstranter og klimalobbyister, som krever at det nå må handles. 16 år gamle Greta Thunberg er på ingen som helst måte imponert:

- Vi har streiket i ett år, men i bunn og grunn har ingenting skjedd, sa Thunberg, som gikk rett i strupen på verdenslederne da hun møtte pressen etter ankomst til Madrid fredag.

- Ikke nok

16-åringen etterlyste videre handling fra dem som sitter ved makta. På spørsmål om hva millioner av skoleungdom har oppnådd med skolestreikbevegelsen FridaysForFuture, svarte Thunberg, ifølge NTB:

- Vi har økt folks bevissthet og skapt meninger, og det er et stort steg, men ikke nok. Utslippene fortsetter, og dermed er det ingen seier. Ser du det på denne måten, har vi ikke oppnådd noen ting.

FNs menneskerettssjef Michelle Bachelet advarte mandag om at global oppvarming kan utløse en menneskerettighetskrise av et omfang verden ikke har sett siden 1940-tallet, ifølge NTB.

– Av de mange menneskerettsutfordringene som har bredt om seg i de første to tiårene av det 21. årtusen, er den globale klimakrisen kanskje den største globale trusselen mot menneskerettighetene vi har sett siden andre verdenskrig, sier Bachelet, som også hyllet «de millioner av barn, tenåringer og unge voksne som har reist seg og tatt til motmæle».

Mer om

Vi bryr oss om ditt personvern

borsen er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer