SAS-streiken

Gylne avtaler: - Verdt mye

SAS sitter på viktige avtaler med flyplassen Heathrow i London, som kan bringe hundrevis av millioner til selskapet. Men om de kommer til å gi fra seg dem for å få tilgang til friske midler, er usikkert, ifølge flyanalytiker.

MILLION-AVTALER: SAS har flere alternativer til å få inn friske penger i kassa. Men om det vil være verdt det i framtida, er usikkert. Foto: Annika Byrde / NTB
MILLION-AVTALER: SAS har flere alternativer til å få inn friske penger i kassa. Men om det vil være verdt det i framtida, er usikkert. Foto: Annika Byrde / NTB Vis mer
Publisert

Ifølge en ny rapport fra analyseselskapet IBA, er SAS på topplista over flyselskaper i verden som har flest såkalte «slots», som vil si tidsrom å fly, på Heathrow-flyplassen i London.

Disse avtalene kan være verdt hundrevis av millioner, som kan gi friske penger inn i kassa. Ifølge rapporten har nemlig slike tidsrom tidligere blitt solgt for opp mot 75 millioner dollar stykket.

I 2015 solgte SAS to slike avtaler, som ga dem et engangsbeløp på 700 millioner svenske kroner, ifølge finans.dk.

Ifølge den nye rapporten hadde SAS 218 slike «slots» i uka i 2021 på Heathrow.

- Gir opp inntektskilde

Om selskapet kommer til å kvitte seg med noen av disse tidsrommene for å få tilgang til friske midler, er for tidlig å si, ifølge flyanalytiker i Winair Hans Jørgen Elnæs.

- Om de begynner å selge, så gir de jo også opp disse slotsene som inntektskilde, sier han til Børsen, og legger til:

- Det er andre alternativer enn bare å selge dem. De kan lease ut slots til andre selskaper for en tidsperiode, eller de kan selge dem med en klausul om å få kjøpe dem tilbake etter en satt tid. Så SAS kan fortsatt ha inntekt uten å gi fra seg disse helt.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Børsen er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker informasjonskapsler (cookies) og dine data til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer