SAS-streiken

Gylne avtaler: - Verdt mye

SAS sitter på viktige avtaler med flyplassen Heathrow i London, som kan bringe hundrevis av millioner til selskapet. Men om de kommer til å gi fra seg dem for å få tilgang til friske midler, er usikkert, ifølge flyanalytiker.

MILLION-AVTALER: SAS har flere alternativer til å få inn friske penger i kassa. Men om det vil være verdt det i framtida, er usikkert. Foto: Annika Byrde / NTB
MILLION-AVTALER: SAS har flere alternativer til å få inn friske penger i kassa. Men om det vil være verdt det i framtida, er usikkert. Foto: Annika Byrde / NTB Vis mer
Publisert

Ifølge en ny rapport fra analyseselskapet IBA, er SAS på topplista over flyselskaper i verden som har flest såkalte «slots», som vil si tidsrom å fly, på Heathrow-flyplassen i London.

Disse avtalene kan være verdt hundrevis av millioner, som kan gi friske penger inn i kassa. Ifølge rapporten har nemlig slike tidsrom tidligere blitt solgt for opp mot 75 millioner dollar stykket.

I 2015 solgte SAS to slike avtaler, som ga dem et engangsbeløp på 700 millioner svenske kroner, ifølge finans.dk.

Ifølge den nye rapporten hadde SAS 218 slike «slots» i uka i 2021 på Heathrow.

- Gir opp inntektskilde

Om selskapet kommer til å kvitte seg med noen av disse tidsrommene for å få tilgang til friske midler, er for tidlig å si, ifølge flyanalytiker i Winair Hans Jørgen Elnæs.

- Om de begynner å selge, så gir de jo også opp disse slotsene som inntektskilde, sier han til Børsen, og legger til:

- Det er andre alternativer enn bare å selge dem. De kan lease ut slots til andre selskaper for en tidsperiode, eller de kan selge dem med en klausul om å få kjøpe dem tilbake etter en satt tid. Så SAS kan fortsatt ha inntekt uten å gi fra seg disse helt.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.