Hacker sier han sto bak

En hacker i Portugal hevder det var han som framskaffet dokumentene som ble utgangspunktet for korrupsjonsanklagene mot Isabel dos Santos.

SKANDALE: Isabel dos Santos i 2015 under åpningen av en kunstutstilling med verker fra samlingen til ektemannen Sindika Dokolo, som også mistenkes for økonomisk kriminalitet i kjølvannet av avsløringene til gravejournalistsamarbeidet ICIJ. Foto: Paulo Duarte / AP / NTB Scanpix
SKANDALE: Isabel dos Santos i 2015 under åpningen av en kunstutstilling med verker fra samlingen til ektemannen Sindika Dokolo, som også mistenkes for økonomisk kriminalitet i kjølvannet av avsløringene til gravejournalistsamarbeidet ICIJ. Foto: Paulo Duarte / AP / NTB Scanpix Vis mer
Publisert

Tidligere denne måneden ble det i Angola tatt ut siktelse mot dos Santos, datter av landets tidligere president José Eduardo dos Santos.

Dette skjedde kort etter at informasjon om den 46 år gamle forretningskvinnens økonomi var publisert av gravejournalistsamarbeidet Consortium of Investigative Journalists (ICIJ).

ICIJ opplyste at de hadde gått gjennom over 700.000 dokumenter med informasjon om angivelig ulovlige avtaler og transaksjoner der dos Santos var involvert. Den tidligere presidentdatteren mistenkes nå blant annet for hvitvasking, bedrageri og underslag.

Mandag hevdet advokatene til den portugisiske hackeren Rui Pinto at det var han som framskaffet dokumentene og ga dem til en organisasjon for varslere i 2018.

Pinto sitter for tiden fengslet i Lisboa i påvente av rettssak i en annen sak. Han er tidligere kjent som mannen bak de såkalte Football Leaks, som blant annet dreide seg om skatteunndragelse begått av kjente fotballspillere.

Isabel dos Santos omtales ofte som Afrikas rikeste kvinne og var tidligere styreleder for det statlige oljeselskapet Sonangol.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Børsen er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer