Hackertrusselen: - Skummel affære

Forrige helg fikk Nordic Choice for alvor føle på kroppen hvordan det er å bli hacket. - Det kan skje hvem som helst, sier norsk IT-ekspert.

EKSPERT: IT-sikkerhetssjef i Atea, Thomas Tømmernes, mener absolutt alle kan bli hacket. Foto: Benjamin A. Ward / Atea / DNX
EKSPERT: IT-sikkerhetssjef i Atea, Thomas Tømmernes, mener absolutt alle kan bli hacket. Foto: Benjamin A. Ward / Atea / DNX Vis mer
Publisert

Forrige helg opplevde hotellkjeden Nordic Choice et voldsomt virusangrep som lammet deres IT-systemer, og slo ut systemer for booking, inn- og utsjekk, samt betalingsløsninger.

I en pressemelding skrev kjeden at det er et såkalt «løsepengevirus», men at kjeden har valgt å ikke ta kontakt med dem som står bak angrepet, og har heller ikke mottatt noe konkret krav.'

Denne uka har det blitt kjent at flere tusen filer med stjålne data og dokumenter fra Nordic Choice har blitt publisert åpent på internett. Det dreier seg blant annet om sensitive data som personnummer, lønn, bankkontonumre og mye mer, skriver digi.no.

Saken er politianmeldt.

Det Choice omtaler som «løsepengevirus» er egentlig et dødt begrep, sier Thomas Tømmernes, IT-sikkerhetssjef i Norges største IT-selskap Atea.

Firedobling

Ifølge ham skal det Choice opplevde omtales som digital utpressing, og det viser at dette er noe som kan skje alle, rett og slett fordi Choice er kjent for å ha ganske god sikkerhet.

- Vi har et hendelseshåndteringsteam, det er godkjent av Nasjonal sikkerhetsmyndighet (NSM) - vi rykker ut på store hendelser hos virksomheter hele tida, mange ganger i måneden. Det vi rykker ut på er digital utpressing, de gamle løsepengevirusene, sier Tømmernes til Børsen.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.