- Hacket av kronprins

FN-eksperter slår fast at informasjon tyder på at Saudi-Arabias kronprins, Mohammed bin Salman, står bak et hackerangrep mot Jeff Bezos' mobiltelefon. Nå krever de at USA igangsetter etterforskning.

HACKET: For halvannet år siden ble Jeff Bezos telefon hacket. Nå hevder kilder at det er kronprins Mohammed bin Salman som står bak. Foto: NTB Scanpix
HACKET: For halvannet år siden ble Jeff Bezos telefon hacket. Nå hevder kilder at det er kronprins Mohammed bin Salman som står bak. Foto: NTB Scanpix Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Tirsdag opplyste ikke navngitte kilder overfor The Guardian at Amazon- og Washington Post-eier, Jeff Bezos, ble hacket av Saudi-Arabias kronprins Mohammed bin Salman i mai 2018.

Dette skal ha skjedd ved at Bezos mottok en melding på WhatsApp, som skal ha blitt sendt fra et telefonnummer kronprinsen benytter seg av. Den krypterte meldingen har trolig inneholdt en fil som infiltrerte Bezos' mobil, ifølge resultatene fra en undersøkelse av hendelsen.

Den aktuelle filen skal ha vært en video, og rapporten slår fast at det med «stor sannsynlighet» er dette som har forårsaket datainnbruddet.

Jeff Bezos og Mohammed bin Salman har tilsynelatende hatt en vennlig meldingsutveksling i forkant av hendelsen, opplyser kilder til The Guardian.

Krever etterfoskning

Store mengder informasjon ble hentet ut av telefonen i løpet av få timer, ifølge en kilde tett på saken. Blant annet omfattet dette intime bilder av Bezos.

Onsdag ettermiddag konkluderte også FN-eksperter med at informasjon tyder på at Bezos' telefon ble hacket av Bin Salman. Som følge av dette krever de at USA umiddelbart igangsetter etterforskning av saken, ifølge nyhetsbyrået AP.

ETTERFORSKER KONSULATET: Amnesty International Norge markerte ett årsdagen for drapet på Jamal Khashoggi ved å drive etterforskning utenfor konsulatet i Oslo. Video: Ingebjørg Iversen og Øystein Sæthre Vis mer

Nekter for anklagene

Hendelsen skal altså ha funnet sted fem måneder før den saudiarabiske journalisten Jamal Khashoggi ble drept i Istanbul.

Khashoggi skrev regimekritiske artikler for Washington Post, og kronprins Mohammed bin Salman har tatt på seg det fulle ansvaret for drapet, men samtidig fordømt det.

Saudi-Arabias ambassade i Washington nekter for anklagene.

- Nylige artikler som hevder at vårt kongedømme står bak hackingen av telefonen til Jeff Bezos er absurde. Vi ber om at disse anklagene etterforskes, slik at vi kan få alle fakta på bordet, uttaler de på Twitter.

- Naivt

Professor ved Universitetet i Bergen, Anne Bang, omtaler den angivelige hackingen som underlig. Dersom anklagene stemmer, anser hun det som sannsynlig at Saudi-Arabia kan ha hacket Bezos med hensikt å påvirke Washington Posts dekning av kongedømmet.

- De kan ha tenkt slik, selv om det virker veldig risikabelt. Det er jo stor risiko for at noe slikt blir oppdaget, sier Bang til Dagbladet.

Hun forteller at Saudi-Arabia i tida før Khashoggi ble drept satte inn mange ressurser for å bedre omdømmet sitt.

- Det virker uansett utrolig naivt. Man må jo være klar over at en mann som Bezos kan ha ressurser til å oppdage hva som har skjedd, dersom han blir hacket.

Jeff Bezos er verdens rikeste person, og har en formue på omkring 115 milliarder dollar. Hovedårsaken til den enorme formuen er suksessen han har hatt med selskapet Amazon.

«JEG FÅR IKKE PUSTE»: CNN har fått tak i en transkripsjon av opptaket som ble tatt i minuttene før og etter henrettelsen av journalist Jamal Khashoggis. Dette var hans siste ord. Video: CNN Vis mer

Tette bånd til Trump

Til tross for drapet på Khashoggi, har president Donald Trump pleiet tette bånd til Saudi-Arabia. Dette har skapt misnøye på tvers av partilinjene i Kongressen, men Trump har forsvart det med å trekke fram Saudi-Arabias store import av amerikansk militærmateriell.

I tillegg har Trumps svigersønn, Jared Kushner, et nær samarbeid med Bin Salman.

Saudi-Arabia regnes for øvrig som en viktig alliert av USA i Midtøsten.

- Tror du en hackingen kan påvirke forholdet mellom USA og Saudi-Arabia?

- Det virker som om ingenting kan ødelegge det forholdet. Hvis ikke Khashoggi-drapet kunne påvirke det, så tror jeg heller ikke at dette kan gjøre det. Samtidig har Washington Post stått ved sitt standpunkt hele tiden, og jeg tror ikke at dette kan forandre på det, sier Bang.

TRUET: En aktivist bosatt i Oslo skal ha blitt advart om at han står overfor en trussel fra Saudi-Arabia. Aktivisten har vært en høylytt kritiker av kronprins Mohammed Bin Salman. Video: Bjørn Langsem / Dagbladet Vis mer

Støtter teori

Også Midtøsten-ekspert, Andrew Miller, som var en del av det nasjonale sikkerhetsrådet under Barack Obama, mener at årsaken bak hackingen kan ha vært at Bin Salman ønsket å påvirke Washington Posts dekning av Saudi-Arabia.

- Sannsynligvis trodde han at dersom han hadde noe på Bezos, så kunne han påvirke dekningen av Saudi-Arabia.

- Det er tydelig at det ikke finnes grenser for hva de er forberedt på å gjøre for å beskytte Mohammed bin Salman, til og med hvis det innebærer å gå etter eieren av en av verdens største selskaper, eller en motstander av eget regime, uttaler Miller til The Guardian.

En av Bezos advokater har blitt kontaktet av avisa, men ønsket ikke å gi noen kommentarer utover at Bezos samarbeider med etterforskere.

Vi bryr oss om ditt personvern

borsen er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer