Hans-Christian Gabrielsen begraves

- Hadde blikk for den enkelte

Fagforeningslederen nøt respekt i alle leire. Han ble bare 53 år gammel. Til sommeren skulle han blitt bestefar.

BEGRAVELSE: LO-leder Hans-Christian Gabrielsen begraves i Røyken kirke i dag. Gabrielsen døde uventet i sitt hjem den 9. mars 2021. Video: LO Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Så sent som kvelden før morgenen han aldri skulle våkne opp, var Hans-Christian Gabrielsen i full sving i jobben som LO-leder.

Gabrielsens brå og uventede bortgang sendte sjokkbølger gjennom hele det offisielle Norge. LO-kamerater, partikamerater og - det som ellers ofte ble betegnet som motparter - stilte seg i kø og for å uttrykke sin sorg.

I dag var det begravelse med 50 gjester i Røyken kirke. Blant de få spesielt inviterte, ut over familie, var statsminister Erna Solberg (H), Ap-leder Jonas Gahr Støre og forbundsleder Jørn Eggum fra Fellesforbundet.

Stor sterk mann

- Alle barna elsket Hans-Christian. Alle elsket han, enten det var barn eller voksen. Han hadde blikk for den enkelte. En som har betydd enormt mye for så mange, sa prest Marita Bjørke Ådland innledningsvis.

LO-leder Hans-Christian Gabrielsen begraves fra Røyken kirke tirsdag. Foto: Håkon Mosvold Larsen / NTB
LO-leder Hans-Christian Gabrielsen begraves fra Røyken kirke tirsdag. Foto: Håkon Mosvold Larsen / NTB Vis mer

Prest Marita Bjørke Ådland framførte minneordene på vegne av Gabrielsens ektefelle Trine. Det ble en sterk opplevelse for de frammøtte.

- Vi fant hverandre på Slemmestad for 20 år siden. Det var ikke første gang veiene våre krysset. Vi gikk på samme ungdomsskole, og du var en av de kule gutta. Jeg hadde et godt øye til deg den gang også. Det skulle ta mange år før vi møttes igjen. Da sa det pang, ifølge dem som var til stede.

- Jeg tror de hadde rett. Du tok meg med storm. Du var romantisk og fikk meg til å le. Du ble den store kjærligheten.

Folk var folk

Presten fortsatte med ektefelles minneord:

- For deg var folk bare folk, så lenge godheten lå i bunn. Vi hadde også samme humor, selv om vi begge vet at du lo mest av dine egne vitser.

Ektefellen fortalte at fredagene var hellige, og at også Gabrielsen hadde behov for å tømme hodet.

- Selv en stor, sterk mann kan føle usikkerhet og at han ikke strekker til. Min rolle var da å lytte, lød ektefellens ord.

- Du var alt jeg ikke er, ekstremt utadvendt, evig optimist og sosial. Vi fant et fellesskap i felles verdier. En tosomhet. Vi var venner, kjærester og ektefeller, mintes ektefellen.

Trine avsluttet sitt minneord på en måte som berørte alle:

- Hver dag sa du: Vet du hva jeg har glemt i dag? Nei, svarte jeg. Jeg har glemt å fortelle hvor mye jeg elsker deg. Jeg elsker deg også, Hans-Christian.

Lever videre

Presten leste også datterens minneord. Hun fortalte at Gabrielsen skulle bli bestefar i sommer.

- Verdens beste pappa skulle bli verdens beste bestefar. Og når jeg fortalte at jeg hadde termin nær din bursdag, kunne du si med et smil «jeg deler ikke bursdag». Det var så typisk deg, og det lo vi av sammen.

- Jeg savner deg pappa, du lever videre gjennom oss for alltid, lød det fra datteren.

Hedersmann

LO-leder Peggy Hessen Følsvik holdt et varmt minneord:

- Dere har mistet en pappa, mann, sønn og bror. Og jeg har mistet en venn. En god venn. At Hans-Christian er borte er fortsatt helt ufattelig. Jeg vet ikke helt når det vil gå opp for meg. Jeg klyper meg fortsatt i armen, og håper at det bare er en vond drøm, sa Følsvik.

Peggy Hessen Følsvik måtte overta som leder i LO da Hans-Christian Gabrielsen gikk bort så brått tirsdag 9. mars. Foto: Håkon Mosvold Larsen / NTB
Peggy Hessen Følsvik måtte overta som leder i LO da Hans-Christian Gabrielsen gikk bort så brått tirsdag 9. mars. Foto: Håkon Mosvold Larsen / NTB Vis mer

- I fagbevegelsen var han en samlende kraft, og i arbeidslivet var han en respektert leder. For oss som kjente ham, er det ikke overraskende med alle betegnelsene som hedersmann, sa hun videre.

Følsvik forteller at tidsskjemaet ofte sprakk da Gabrielsen var på bedriftsbesøk:

- Fordi han gjerne ville snakke med dem som jobbet der. Det ga ham energi, men også innsikt i hvor skoen trykket hos arbeidsfolk. For han snakket aldri på egne vegne, men på vegne av arbeidsfolk. Hans-Christian var seg denne tilliten veldig bevisst, understreket Følsvik.

Hun la til at LOs oppgave nå er å føre arven videre:

- Hans-Christian er omtalt som en bauta og kjempe, og det er helt rett. Men jeg vil også minnes den omsorgsfulle, lune, trygge og humoristiske Hans-Christian. Han som med glimt i øyet kunne lure på - den andre natta hos Riksmekleren og han kom opp i delegasjonen; «hvilken vei sparker høna». Jeg sørger over tapet over en god venn, sa Hessen Følsvik.

Brautet ikke

Ap-leder Jonas Gahr Støre var tydelig rørt da han framførte sitt minneord:

- Hans-Christian var hel ved. Han brautet ikke, for han trengte ikke det, sa Støre blant annet.

Støre fortsatte :

- Han jobbet hver dag for å gjøre folks liv bedre. En sentral skikkelse i norsk samfunnsliv. Han fikk resultater, han sto opp for dem som hadde det vanskelig. For han var det alltid vanlige folks tur, påpekte Støre.

BEVEGET: Jonas Gahr Støre før begravelsen til LO-leder Hans-Christian Gabrielsen sin begraves fra Røyken kirke tirsdag. Foto: Håkon Mosvold Larsen / NTB
BEVEGET: Jonas Gahr Støre før begravelsen til LO-leder Hans-Christian Gabrielsen sin begraves fra Røyken kirke tirsdag. Foto: Håkon Mosvold Larsen / NTB Vis mer

Han omtalte Gabrielsen som en drivende kraft for å bedre folks hverdag gjennom pandemien.

- Som LO-leder var han akkurat der han skulle være, der han hørte til og der han fortsatt skulle vært. Han var en bauta. Meningene hans bygget på kombinasjon av erfaring og kunnskap. Engasjementet kom fra hjertet. Han var i sitt ess på en scene. Folk lyttet, poengterte Støre.

Ap-lederen røpte en liten hemmelighet:

- Hans-Christian og jeg delte mye. Vi hadde en del samtaler. For noen uker siden tok han meg til side, og vi delte fra hver vår flokk. Det var noe han måtte fortelle meg, at han skulle bli bestefar. Vi skulle være besteforeldre sammen. Da var det en varme i øynene hans, som jeg vil ta med meg. Det handlet om kjærlighet og tilhørighet. Vi takker for alt vi fikk sammen, sa Støre.

Et tomrom

En tydelig rørt statsminister Erna Solberg (H) holdt også minneord:

- Det står et stort tomtrom igjen etter Hans-Christian. Jeg vil takke på vegne av regjeringen. Og lyse fred over hans minne, sa hun blant annet.

Statsminister Erna Solberg før begravelsen til LO-leder Hans-Christian Gabrielsen sin begraves fra Røyken kirke tirsdag. Foto: Håkon Mosvold Larsen / NTB
Statsminister Erna Solberg før begravelsen til LO-leder Hans-Christian Gabrielsen sin begraves fra Røyken kirke tirsdag. Foto: Håkon Mosvold Larsen / NTB Vis mer

På vei inn i kirken sa Solberg til NTB at sorgen deles både med familien og hele Norge:

- Det er en utrolig trist dag å stå her på. For en så ung mann har falt fra, midt i toppen av kanskje livet sitt. Det er verst for familien, men det er vondt for resten av samfunnet også, sa Solberg på vei inn i kirken.

Mange år

- Han var en god og nær venn, og en svært dyktig og markant leder av LO, lød NHO-sjef Ole Erik Almlids umiddelbare kommentar til Børsen den dagen Gabrielsen ikke våket opp tirsdag 9. mars.

Gabrielsen overtok vervet som LO-leder i 2017. Planen var at han skulle sitte i stolen i mange år framover.

Gabrielsen hadde fagbrev som prosessoperatør ved Tofte Industrier, der han var ansatt fra 1984 til 1995. Han var tillitsvalgt på heltid fra 1994 og til han døde.

Han har sittet i kommunestyret, vært leder av Røyken Ap og nestleder i Buskerud Ap. Som LO-leder hadde han også en plass rundt bordet i Arbeiderpartiets sentralstyre.

Seremonien ble åpnet med at fiolinisten Arve Tellefsen spilte Air av Bach. Solist Tone Elisabeth Braathen sang blant annet salmen Å leva det er å elska.

Han-Christian Gabrielsen ble bare 53 år gammel. Da hadde han vært LO-leder siden 2017.
Han-Christian Gabrielsen ble bare 53 år gammel. Da hadde han vært LO-leder siden 2017. Vis mer

Vi bryr oss om ditt personvern

borsen er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer