Slakter regjeringens grensekontroll:

- Hadde ingen plan

Coronakommisjonen er på ingen måte imponert over regjeringens planer for å stoppe importsmitte til Norge.

KONTROLL?: Dagbladet besøkte grensekontrollen på norsk side av Svinesund dagen før regjeringen iverksatte strengere regler for corona-karantene etter besøk i Sverige i mars i fjor. Foto: John T. Pedersen / Dagbladet
KONTROLL?: Dagbladet besøkte grensekontrollen på norsk side av Svinesund dagen før regjeringen iverksatte strengere regler for corona-karantene etter besøk i Sverige i mars i fjor. Foto: John T. Pedersen / Dagbladet Vis mer
Publisert

Onsdag ble coronakommisjonens dom over Norges pandemihåndtering offentliggjort. Kommisjonen konkluderer overordnet med at «myndighetene samlet sett har håndtert pandemien godt».

Likevel mangler det ikke på krass kritikk av flere grep regjeringen har tatt det siste året. Blant punktene som vies mye plass er regjeringens arbeid for å stoppe importsmitte inn i Norge.

Kommisjonens konklusjon er brutal:

«Regjeringen manglet en plan for å stoppe importsmitte høsten 2020.»

Kommisjonen er gjennomgående kritisk til det som beskrives som regjeringens manglende plan for å håndtere importsmitte, i flere omganger:

Våren 2020: «Hadde ingen plan»

Coronakommisjonen legger stor vekt på at håndteringen av pandemien i betydelig grad har «vært preget av at små beslutninger har blitt løftet oppover i forvaltningshierarkiet», noe kommisjonen mener kan ha påvirket muligheten regjeringen har hatt til å gjøre helhetlige vurderinger.

«Da regjeringen lettet på smitteverntiltakene fram mot sommeren 2020, gjorde de mange vurderinger enkeltvis. Regjeringen vurderte ikke summen av lettelsene, og de hadde ingen plan for å håndtere økende smitte over grensene.»

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.