Hagens gigantiske Nord-Korea-regning

Stein Erik Hagen vil spandere Nord-Korea-billett på Rødts velgere. Det ville blitt en dyr affære.

Oslo 20200108. 
Stein Erik Hagen på NHOs årskonferanse i Oslo Spektrum.
Foto: Stian Lysberg Solum / NTB
Oslo 20200108. Stein Erik Hagen på NHOs årskonferanse i Oslo Spektrum. Foto: Stian Lysberg Solum / NTB Vis mer
Publisert

Nylig gikk milliardær og Orkla-eier Stein Erik Hagen ut i Børsen med følgende forslag til Rødts velgere:

- Jeg blir gjerne med og spanderer en «one way ticket» til Nord-Korea for dem som stemmer Rødt. Så får de et samfunn slik de ønsker seg med en gang.

Da er jo det store spørsmålet: Hva ville det egentlig koste Hagen å sende alle som ønsker en ganske kraftig venstredreining av politikken til det totalitære diktaturet i øst?

Nå skal det for ordens skyld anføres at det ikke ville vært helt lett å sikre alle Rødts medlemmer innreise. For å komme inn i det svært lukkede diktaturet må man nemlig bestille pakkereise hos et reiseselskap som samarbeider med Nord-Korea.

Først da kan man søke visum og håpe at man får slippe inn. Det er heller ikke grunn til å tro at nordkoreanerne hadde gitt visum til folk med enveisbillett.

Lang reise

Hvis vi legger det til side og behandler en tur til Nord-Korea som en hvilken som helst annen reise til et fritt og demokratisk land, har vi tatt på oss oppgaven med å finn ut hvor mye det ville koste Hagen å «shippe» hele Rødts velgerskare til diktator Kim Jong-uns rike.

Ifølge regjeringens nettsider er den vanligste innreisemetoden til Nord-Korea å fly via hovedstaden i Kina, Beijing.

Et raskt søk på Finn viser at den billigste turen fra Gardermoen til Beijing 1. september havner på 9625 kroner. Den turen tar 32 timer, med mellomlanding i Polen, Sør-Korea og den kinesiske byen Guangzhou.

Det som derimot har vært vanskeligere å finne er konkrete flyturer på en bestemt dato fra Beijing til Nord-Koreas hovedstad Pyongyang. Men skal vi tror tjenesten Farecompare.com er gjennomsnittsprisen for en flybillett til Pyongyang fra Beijing 7536 kroner.

Ut fra disse beregningene ville Hagen måtte punge ut 17 161 kroner per Rødt-velger for en enveisbillett fra Oslo til Nord-Korea. Da har vi ikke tatt høyde for de rabatter eller bonusprogram Stein Erik Hagen kan dra fordel av på en slik megabooking.

Vi har heller ikke med i regnestykket at det trolig vil koste en god del å fly inn Rødt-velgere fra Finnmark, Mandal og Lærdal til Oslo også, men det er ikke utenkelig at Hagens eget luksusfly, Gulfstream G280, kunne blitt brukt til det formålet.

Milliardregning

Hvor dyr totalregningen blir for Hagen avhenger for så vidt mye av hvor mange Rødt-velgere det faktisk finnes i Norge. Det enkleste da er å ta utgangspunkt i forrige stortingsvalg, da det ble avgitt like over 2,9 millioner stemmer.

Det betyr at det bak hvert prosentpoeng oppslutning er 29 000 velgere. Gjennomsnittet av de seks nasjonale målingene som er publisert så langt i år gir Rødt en oppslutning på 5,1 prosent, ifølge nettstedet Poll of Polls.

Avrundet betyr det at Rødt ligger an til å kapre 145 000 velgere. Det skulle gi en totalkostnad for Hagens reise, om alle velgerne blir med, på rundt 2,5 milliarder kroner.

Etter en slik regning vil Hagen fortsatt ha til salt i grøten og vel så det. Ifølge Kapitals oversikt over landets rikeste, ligger han på en hyggelig sjuende plass, med en anslått formue på 33 milliarder kroner.

Får tannlegeregning i stedet

Men pengene kan Hagen like gjerne beholde, lyder beskjeden fra Rødt.

- Hagen skal slippe å spandere flybilletter, men med et rekordvalg for Rødt skal han få betale tannlegebesøket til våre velgere og alle andre - enten han vil eller ikke, sier Rødt-leder Bjørnar Moxnes til Børsen.

En av Rødts aller viktigste saker i valgkampen er nemlig gratis tannhelse til alle, noe som er anslått å koste 12 milliarder kroner. Den regningen vil Rødt dekke gjennom å gradvis øke selskapsskatten fra 22 til 26 prosent. Fra 2025 anslås det at man da vil dra inn 14,8 milliarder ekstra på selskapsskatt.

I tillegg vil partiet skattlegge de som tjener mest mye hardere.

Stein Erik Hagen har ikke lagt skjul på at han ikke har noe til overs for Rødt, eller SV, som er partier han omtaler som «uansvarlige». De andre partiene på venstresiden har ikke Hagen like store antipatier for.

- Det er ikke døden om Ap og Sp danner regjering. Det lever jeg godt med. Det er to ansvarlige partier, har Hagen sagt.

Selv har han i løpet av året gitt betydelige beløp til de borgerlige partiene.

Via familieselskapet Canica har Hagen gitt følgende:

  • 3,5 millioner til Høyre.
  • 2 millioner til Frp.
  • 1 million til Venstre.
  • 1 million til KrF.
Mer om

Vi bryr oss om ditt personvern

borsen er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer