Hagens skuffelse: - Meget urettferdig

Statsminister Erna Solberg lover å jobbe for flere skattekutt for de rike, men minner om at regjeringens rike onkler ikke bare kan levere en liste med krav.

SKUFFET: Statsminister Erna Solberg (H) og finansmannen Stein Erik Hagen setter stort sett pris på hverandre. Likevel er Hagen skuffet over Solberg-regjeringen på ett punkt. Foto: Lars Eivind Bones / Dagbladet
SKUFFET: Statsminister Erna Solberg (H) og finansmannen Stein Erik Hagen setter stort sett pris på hverandre. Likevel er Hagen skuffet over Solberg-regjeringen på ett punkt. Foto: Lars Eivind Bones / Dagbladet Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Finansmannen Stein Erik Hagen er blant Norges desidert rikeste personer. Han er også en av flere norske investorer og næringslivseiere som gir store summer til Høyre.

Overfor Børsen innrømmer Hagen at det er én ting på hans ønskeliste, som Erna Solberg og hennes regjering fortsatt ikke har levert på.

Faktisk går han så langt som å si at han er dypt skuffet.

- De leverer ikke på formuesskatten. Men det har de heller ikke flertall for, sier Hagen og legger til:

- Jeg synes at formuesskatten er meget urettferdig, da den kun rammer norske eiere. Den svekker også nasjonalt eierskap.

Med en anslått nettoformue på 28 milliarder kroner, plasserer Hagen seg på en trygg 10. plass på Kapitals oversikt over Norges 400 rikeste personer.

Hagens gaver:

2019:
Høyre - 2 000 000 kroner
Viken Venstre - 1 000 000
Kristelig Folkeparti - 1 000 000

2018:
Høyre 815 000 kroner

2017:
Ingen bidrag

2016:
Høyre - 5 000 000 kroner
Fremskrittspartiet - 2 500 000 kroner

2015:
Oslo Høyre - 1 000 000 kroner
Høyre - 40 273 kroner
Fremskrittspartiet - 500 000 kroner

2014:
Høyre - 1 000 000 kroner

Har gitt millioner

Sammenliknet med den enorme formuen, blir milliongavene Høyre får fra Hagens familieselskap Canica som lommerusk å regne.

I løpet av de siste seks åra har Hagen donert 8 855 273 kroner til Høyre sentralt, gjennom selskapet Canica. I tillegg fikk Oslo Høyre en gave på én million kroner i 2015. I den samme perioden har Fremskrittspartiet mottatt tre millioner kroner fra Canica. Kristelig Folkeparti og Viken Venstre fikk begge én million hver i fjor.

- Jeg tror det er veldig viktig å veksle formuesskatten ut mot noe annet. For eksempel kunne man økt bedriftsbeskatningen litt, fortsetter Hagen.

Han mener det uansett ikke er snakk om «så mye penger» for regjeringen, og sier at de burde «prøve å klare seg uten de pengene».

Gjennom en årrekke har Hagen kritisert formuesskatten han mener rammer norsk næringsliv urettferdig hardt, såkalt formuesskatt på arbeidende kapital - altså skatt på kapital som bidrar til verdiskapning.

STEIN ERIK HAGEN: Husker ikke prislappen på kunstinstallasjonen han låner ut til Oslo kommune. Video: Elias Kr. Zahl-Pettersen. Reporter: Johannes Theodor Fjeld Vis mer

Kritikere mener skatten er diskriminerende, skadelig for norsk næringsliv, og argumenterer gjerne med at den fører til forskjellsbehandling mellom norske, privateide bedrifter og utenlandskeide bedrifter - da utenlandske eiere ikke rammes av skatten.

- Formuesskatten, som bare rammer norske eiere, er uheldig, gjentar Hagen.

Ifølge Dagens Næringsliv har Hagen og familien i flere år redusert formuesskatten i Norge ved å overføre penger mellom egne selskaper, noe de allerede i 2017 hadde spart 2,2 milliarder kroner på.

SKUFFET: Mangemilliardær Stein Erik Hagen er skuffet over at regjeringen ikke har fjernet formuesskatten. Foto: Lars Eivind Bones / Dagbladet
SKUFFET: Mangemilliardær Stein Erik Hagen er skuffet over at regjeringen ikke har fjernet formuesskatten. Foto: Lars Eivind Bones / Dagbladet Vis mer

Forrige uke kunne avisa melde at familien siden 2014 har overført utbytte på 1,2 milliarder kroner, fra Canica via deres selskap Tvist 3 til holdingselskapet til datteren, Caroline Hagen Kjos, i Sveits.

Hadde beløpet blitt utbetalt i utbytte til en privatperson i Norge, ville det ifølge DN gitt en skatteregning på over 400 millioner kroner.

- På en skala fra én til ti, hvor fornøyd er du med Erna Solberg og regjeringen?

- Jeg trekker fra ett poeng for formuesskatten og gir ni poeng, sier Hagen.

Erna vil kutte mer

I løpet av seks år i regjering, har Solberg-regjeringen gjennomført kutt i formuesskatten på sju milliarder kroner.

Likevel er ikke Stein Erik Hagen fornøyd.

- Vi har jo redusert formuesskatten for arbeidende kapital. Og vi har redusert satsene for formuesskatten. Men vi har økt verdsettelsen av eiendom. Men i sum er formuesskatten redusert under denne regjeringen, sier statsminister Erna Solberg (H) til Børsen.

Statsministeren viser til Granavolden-plattformen hvor det framgår at regjeringspartiene jobber for å «fortsette nedtrapping i formuesskatten for arbeidende kapital», og sier at regjeringen har en ambisjon om å redusere den ytterligere.

- Det jobber vi med, sier hun.

VIL KUTTE MER: Statsminister Erna Solberg (H) sier til Børsen at regjeringen ikke er ferdig med skattekuttene. Foto. Lars Eivind Bones / Dagbladet
VIL KUTTE MER: Statsminister Erna Solberg (H) sier til Børsen at regjeringen ikke er ferdig med skattekuttene. Foto. Lars Eivind Bones / Dagbladet Vis mer

- Hagen hevder også at det egentlig ikke er så mye penger å snakke om for statens del. Kunne du fått budsjettet til å gå opp uten formuesskatt i det hele tatt?

- Det er mange ønsker inn i statsbudsjettet. Det er ikke lett å gjøre den type reduksjon inn i ett statsbudsjett. Men vi har altså kuttet formuesskatten, vi har redusert avgiftene og vi har redusert selskapskatten betydelig under denne regjeringen, sier Solberg.

KAKE: Slik er statsbudsjettet fordelt forklart via en marsipankake. Vis mer

- Kan ikke levere liste

Norges 10. rikeste mann har tidligere varslet at det «kan være på tide at andre trår til litt» og at han egentlig håper på å kutte ut partistøtten.

Overfor Børsen gjør Stein Erik Hagen det imidlertid klart at han ikke har noen umiddelbare planer om å stenge pengekrana for Høyre.

- Du vil fortsette å støtte Høyre økonomisk?

- Ja, er det korte svaret fra Hagen, som med det lover mer penger som Erna Solberg sier hun gladelig tar imot.

- Ja, jeg er glad for alle som vil yte og støtte opp under å balansere LOs sterke bidrag til Arbeiderpartiet og venstresiden. Men de vet også at det er ikke sånn at vi leverer på en liste de leverer oss. De må vite at de støtter opp under oss fordi de støtter Høyres politikk, slik den er vedtatt på Høyres landsmøte.

Våren 2019 vedtok Høyres landsmøte å «redusere og fase ut formuesskatten på arbeidende kapital, samt øke bunnfradraget, og på lengre sikt fjerne formuesskatten.»

I statsbudsjettet for 2019 ble rabatten for verdifastsettelse av arbeidende kapital økt fra 20 til 25 prosent. I tillegg ble bunnfradraget økt fra 1,48 millioner kroner i 2018 til 1,5 millioner kroner i 2019.

- Vil senke mer

Regjeringspartiene framholder at skattekutt er vekstfremmende.

Likevel var det ikke mulig å finne et eneste nytt kutt da statsbudsjettet for 2020 ble lagt fram i oktober.

Det forklarte finansminister Siv Jensen (Frp) med at regjeringen i år valgte å prioritere saker som å oppfylle langtidsplanen for forsvaret, ansette flere politifolk og å bruke 1,4 milliarder kroner i tilskudd til reduserte bompengetakster.

- Men vi ønsker å senke skatter for næringslivet og folk flest ytterligere, sa Jensen til Dagbladet den gang.

Venstresiden mener på sin side - kort oppsummert - at redusert formuesskatt er usosialt og bidrar til økte forskjeller, samtidig som det gir mindre inntekter til fellesskapet.

- Rik er et skjellsord

Høres Hagens kritikk av regjeringen kjent ut? Det er kanskje ikke så rart.

- Å være rik er et skjellsord, sa Hagen til Dagens Næringsliv i 2017.

Han fulgte opp med å fortelle at han var provosert over at «norske bedriftseiere, som bidrar med formidabel verdiskapning, blir behandlet som en pariakaste».

For et snaut år siden gikk Hagen ut i VG, hvor han uttalte at han var «meget skuffet over at regjeringen og Stortinget ikke ser den utrolige urettferdigheten det ligger i at vi må betale formuesskatt i Norge, mens våre utenlandske konkurrenter slipper.»

- Det er nesten ikke til å tro. Norge er ett av få land i verden hvor utlendinger særbehandles på den måten. Jeg synes ikke det er rart at norske eiere opplever det som så krevende, at de blir tvunget til å flytte ut, sa Hagen til VG.

FÅR IGJEN: Forbrukerøkonom Silje Sandmæl forklarer hvilke grupper som får igjen på statsbudsjettet. Video: Endre Vellene / Dagbladet Vis mer

Vi bryr oss om ditt personvern

borsen er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer