Invasjonen av Ukraina:

Halvparten av Russlands rikeste unnslipper

Ti av Russlands 20 rikeste har så langt dukket unna sanksjonene.

HALVPARTEN SANKSJONERT: Ti av de tjue rikeste russerne er svartelistet i enten EU, Storbritannia, USA, eller flere av dem. Foto: NTB. Grafikk: Kjell Erik Berg
HALVPARTEN SANKSJONERT: Ti av de tjue rikeste russerne er svartelistet i enten EU, Storbritannia, USA, eller flere av dem. Foto: NTB. Grafikk: Kjell Erik Berg Vis mer
Publisert

Seks uker inn i invasjonen av Ukraina har russiske rikinger blitt bombardert med sanksjoner.

Både EU, Storbritannia og USA har satt som mål å ramme president Vladimir Putins nærmeste, og å straffe dem som direkte eller indirekte har finansiert krigen.

Men per 1. april er det flere av Russlands aller rikeste som har unngått svartelistene. Av de 20 med størst formue er bare halvparten ilagt sanksjoner. Av de fem rikeste er det bare ståloligark Aleksej Mordasjov som har fått verdier frosset.

Russlands rikeste uberørt

Russlands aller rikeste mann (kanskje med unntak av Putin selv) er Vladimir Potanin. Metallmagnaten skal ifølge Bloomberg ha en formue på 30 milliarder kroner, og er per nå verdens 43. rikeste mann.

Han var en del av «de gamle oligarkene» i Russland, som bygget sin for mye på privatiseringen av naturressurser - og med godt nettverk skaffet seg en svært verdifull kontrakt. Ikke bare det - han skal ha vært hjernen bak ordningen.

Han anklages også for å være tett på Kreml og for å ha lommeboka åpen for Putin.

- Grunnen til at Potanin ikke er sanksjonert er nok fordi han kontrollerer selskapet Norilsk Nickel. Det er verdens største produsent av nikkel. De står for rundt 14 prosent av verdensmarkedet og er også en viktig produsent av palladium. Både nikkel og palladium er viktige bestanddeler i halvledere, og det er knapphet på begge disse råvarene, sier forsker ved OsloMet, Jørn Holm-Hansen til Børsen.

Han mener at Vesten ikke ønsker å ramme seg selv med sanksjonene, og at å sette Potanin på svartelistene ville gitt «ris til egen bak».

- Potanin er jo ellers veldig varm i trøya inne i Kreml. Samtidig vet han å si fra. Han har advart sterkt mot forslaget fra den russiske statsministeren om å nasjonalisere eiendommene til de utenlandske selskapene som nå trekker seg ut av Russland. Det sammenlikner han med bolsjevikenes framferd for hundre år siden og peker på at Russland ville komme til å slite med troverdigheten overfor utenlandske investorer i tiår framover, sier han og legger til:

- Sånn sett kan det jo hende at vestlige regjeringer ser ham som en nyttig stemme inn i maktapparatet rundt Putin.

- Mange smutthull

Forskeren sier også at EU, Storbritannia og USA vurderer hvert enkelt tilfelle separat, og at alle har ulike interesser.

- Det er et utslag av at de legger egne, nasjonale interesser til grunn. Bare tre av de 20 rikeste russiske kapitaleierne står på alle tre listene. Dermed har de mange smutthull. Roman Abramovitsj har for eksempel ikke blitt sanksjonert av USA. Zelenskyj har faktisk gått i forbønn for ham overfor Biden og bedt ham ikke sette akkurat denne kapitaleieren på lista, sier han.

PÅGRIPES: Her pågripes demonstranter utenfor det som skal være luksushjemmet til den russiske oligarken som omtales som «Putins favoritt». Video / Reporter: Magnus Paus Vis mer

Lederen av det amerikanske justisdepartementets sanksjonsenhet, John Smith, sier til Bloomberg at det også er andre grunner til å la være å sanksjonere oligarker.

- Det kan enten være fordi de ikke antas å være tett på Kremls beslutningstaking eller at de er for vanskelige å sanksjonere i utgangspunktet, og at regjeringer ønsker å legge en plan før de trykker på avtrekkeren, sier han.

For selv om oligarkene er sanksjonert, betyr det ikke automatisk at verdiene deres fryses eller beslaglegges. Alisjer Usmanov, som også er gigantisk på stål, har allerede flyttet store deler av formuen og eiendommene sine til såkalte truster, som han ikke styrer selv.

Aleksej Mordasjov, som blant annet er storeier i reiseselskapet TUI, flyttet sine aksjer i Nordgold, til en verdi av 1,1 milliarder dollar, over til kona - samme dag han ble sanksjonert.

Smith forklarer også at Vesten ikke vil ramme seg selv med sanksjonene, blant annet i den betente og nødvendige gasshandelen.

Russland er nå verdens mest sanksjonerte land. EU, Storbritannia og USA har sanksjonert henholdsvis 775, 982 og 852 personer. Bare 294 overlapper hos alle tre.

- Jeg ser ikke et eneste mønster noen steder. Jeg tror ikke beslutningstakerne er på bølgelengde når det kommer til strategi, selv om de hevder å ha noe koordinasjon, sier sanksjonsekspert i etterretningsfirmaet Aperio Intelligence, George Voloshin, til Bloomberg.

- TABBER: Krigføringsekspert John Spencer slakter Vladimir Putin og Russlands strategi for hvordan de skal invadere Ukraina. Video: Reuters Vis mer

Formuene skrumper

Selv om de ti foreløpig ikke er sanksjonert har krigen likevel fått økonomiske konsekvenser for flere av dem. Vagit Alekperov har blant annet fått barbert formuen sin fra 22,5 milliarder dollar til «bare» 5,3 milliarder i løpet av seks uker.

Også Leonid Fedun har tapt stygt på krigen, og har gått fra 8,5 til 1,7 milliarder dollar i formue.

Andrej Guryev har imidlertid fått et hopp - formuen hans har fått fra 7,9 milliarder dollar til 8,7 milliarder.

Holm-Hansen tviler på at sanksjonslistene vil få noen massiv utvidelse i nærmeste framtid.

- Bortsett fra å lage trøbbel for russisk økonomi, er jo sanksjonene mot disse russiske kapitaleierne litt lite målrettede. Hva skal til for å bli strøket fra lista for eksempel? Hva er insentivene? Vi bør også huske på at næringslivsfolkene i kretsen rundt Putin tross alt har vært en slags motvekt mot de mest paranoide folkene i militær- og sikkerhetsapparatet, sier han.

Han forklarer at oligarkene nå vender seg mer mot sørøstasiatiske markeder.

- Enden på visa kan bli at de russiske næringslivsfolkene ikke lenger behøver å være såpass vestvendte som de tross alt har vært hittil.

Vi bryr oss om ditt personvern

borsen er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer