Invasjonen av Ukraina:

Halvparten av Russlands rikeste unnslipper

Ti av Russlands 20 rikeste har så langt dukket unna sanksjonene.

HALVPARTEN SANKSJONERT: Ti av de tjue rikeste russerne er svartelistet i enten EU, Storbritannia, USA, eller flere av dem. Foto: NTB. Grafikk: Kjell Erik Berg
HALVPARTEN SANKSJONERT: Ti av de tjue rikeste russerne er svartelistet i enten EU, Storbritannia, USA, eller flere av dem. Foto: NTB. Grafikk: Kjell Erik Berg Vis mer
Publisert

Seks uker inn i invasjonen av Ukraina har russiske rikinger blitt bombardert med sanksjoner.

Både EU, Storbritannia og USA har satt som mål å ramme president Vladimir Putins nærmeste, og å straffe dem som direkte eller indirekte har finansiert krigen.

Men per 1. april er det flere av Russlands aller rikeste som har unngått svartelistene. Av de 20 med størst formue er bare halvparten ilagt sanksjoner. Av de fem rikeste er det bare ståloligark Aleksej Mordasjov som har fått verdier frosset.

Russlands rikeste uberørt

Russlands aller rikeste mann (kanskje med unntak av Putin selv) er Vladimir Potanin. Metallmagnaten skal ifølge Bloomberg ha en formue på 30 milliarder kroner, og er per nå verdens 43. rikeste mann.

Han var en del av «de gamle oligarkene» i Russland, som bygget sin for mye på privatiseringen av naturressurser - og med godt nettverk skaffet seg en svært verdifull kontrakt. Ikke bare det - han skal ha vært hjernen bak ordningen.

Han anklages også for å være tett på Kreml og for å ha lommeboka åpen for Putin.

- Grunnen til at Potanin ikke er sanksjonert er nok fordi han kontrollerer selskapet Norilsk Nickel. Det er verdens største produsent av nikkel. De står for rundt 14 prosent av verdensmarkedet og er også en viktig produsent av palladium. Både nikkel og palladium er viktige bestanddeler i halvledere, og det er knapphet på begge disse råvarene, sier forsker ved OsloMet, Jørn Holm-Hansen til Børsen.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Børsen er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker informasjonskapsler (cookies) og dine data til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer