- Han burde holdt munn

Isabelle Ringnes oppsummerer sitt år under coronapandemien. Det er på godt og vondt.

RETT FRA LEVRA: Isabelle Ringnes tar for seg tysk trance-musikk, gavehysteri, Erna Solberg, Donald Trump, nyttårsforsett - og livet med ny samboer etter bruddet. Blant annet. Foto: Hans Arne Vedlogg / Dagbladet
RETT FRA LEVRA: Isabelle Ringnes tar for seg tysk trance-musikk, gavehysteri, Erna Solberg, Donald Trump, nyttårsforsett - og livet med ny samboer etter bruddet. Blant annet. Foto: Hans Arne Vedlogg / Dagbladet Vis mer
Publisert

- Dette har vært det mest og minst begivenhetsrike året noensinne.

Isabelle Kristine Ringnes (32) har ganske enkelt gjort opp status. For 2020. Dette annerledesåret som unektelig har servert henne et høyreslag eller to.

Det skal riktignok understrekes:

- Jeg er på et veldig godt sted i livet. Jeg har masse energi, Equality Check går bra og jeg er takknemlig for alle de fine menneskene jeg har rundt meg.

- Ekstra spesiell jul

Hun vet nå hva det innebærer å starte bedrift to måneder før et globalt virusutbrudd. Hva isolasjon gjør med et menneske, og hvorfor en forlovelsesring bør returneres i tide.

Så har hun fundert, drøftet og tatt standpunkt. Om hvem som har vært den desidert viktigste i norsk samfunnsdebatt. Ikke minst hvem som burde holdt munn.

SPENT PÅ 2021: Isabelle Ringnes beskriver 2020 som det mest og minst begivenhetsrike året noensinne. Foto: Hans Arne Vedlog / Dagbladet
SPENT PÅ 2021: Isabelle Ringnes beskriver 2020 som det mest og minst begivenhetsrike året noensinne. Foto: Hans Arne Vedlog / Dagbladet Vis mer

- Rave til kirkegården

Det skal skytes fra hofta. Men først må jula fortæres.

- Det blir heldigvis samme prosedyre som alle år, med familien oppe på Norefjell. Ettersom foreldrene mine er skilt, føles juletida ekstra spesiell når alle er samlet på hytta. Det er musikk, skål, dans og sang. Det er ingen jeg har det så gøyalt med som mamma, pappa og søsknene mine.

Hun illustrerer:

- Min absolutte favorittradisjon er bilturen ned til kjerka i Noresund etter julegrøten. Da moser alle seg inn i bilen i finstasen, åpner vinduene og spiller den tyske trance-sangen «99 Luftballons» av Nena på maks volum. Da er det full dans, armer, bein og rave i 20 minutter inntil vi ankommer kirkegården.

UT PÅ TUR: Isabelle Ringnes og familien er svært glad i jula - som feires på sin helt spesielle måte. Her avbildet med far, Christian Ringnes, samt bror Christian Ringnes jr. Foto: Privat
UT PÅ TUR: Isabelle Ringnes og familien er svært glad i jula - som feires på sin helt spesielle måte. Her avbildet med far, Christian Ringnes, samt bror Christian Ringnes jr. Foto: Privat Vis mer

- Få gaver under treet

Teknologigründer og foredragsholder Isabelle er - i likhet med sin far, eiendomsinvestor Christian Ringnes - en av Norges rikeste målt i formue. Materialist anser hun seg ikke for å være.

- Jeg gir bort og ønsker meg svært lite fysiske gaver. Litt som Grinchen, kanskje. Gavehysteriet frustrerer meg.

MOR OG DATTER: Denise var tidligere gift med Christian Ringnes. I dag tilbringer eksparet og barna fortsatt jula sammen. Foto: Privat
MOR OG DATTER: Denise var tidligere gift med Christian Ringnes. I dag tilbringer eksparet og barna fortsatt jula sammen. Foto: Privat Vis mer

- Hvordan da?

- Det finnes selvsagt mange unntak, men mitt inntrykk er at vi ofte gir gaver som betyr lite for giver og mottaker, vi gir gavene fordi vi føler vi må. Hos oss er det få gaver under treet.

GLAD I SPRELL: Isabelle Ringnes avbildet sammen med bror Christian og søster Anette. Foto: Privat
GLAD I SPRELL: Isabelle Ringnes avbildet sammen med bror Christian og søster Anette. Foto: Privat Vis mer

Det betyr ikke at gestene uteblir.

- Jeg gjør meg heller flid med kort, dikt, hjemmeklippa film, selvlaget sang og annet som ikke nødvendigvis koster, men som man bruker mye tid og kjærlighet på å lage.

- Aldri ta livet for gitt

For tid har det blitt mer av. Da coronapandemien traff med full styrke i mars, stengte den døra for livet slik vi har kjent det. Utelukkende negativ har den imidlertid ikke vært, mener Ringnes.

- Jeg er veldig sosial, og reiste mye før corona, både i jobbsammenheng og privat. Pandemien satte bråstopp for det. Men ikke bare i negativ forstand, jeg synes også det har vært fint å ha en litt mindre hektisk hverdag og tid til å fokusere på de prosjektene og menneskene som betyr aller mest for meg.

Hun har stått i den kollektive belastningen som pandemien har påført verden. Det har hun også tatt lærdom av.

- Jeg har lært at vi må aldri ta livet for gitt. Verken menneskene, jobben eller friheten vår.

- Det er fort gjort å glemme når alt går tilbake til normalt, men jeg håper at vi husker å være takknemlige for de helt enkle frihetene vi har i livet. Som det å se mennesker uten munnbind, dra i selskap med venner, reise og gi hverandre en klem.

SKJERFENTUSIAST: Christian Ringnes forteller at han alltid har på seg skjef, til og med når han sover. Video: TV2 Vis mer

- Hva er du mest stolt over å ha oppnådd i 2020?

- Det er ikke maks flaks å starte bedrift to måneder før en global pandemi. Men som alle andre har vi hatt våre utfordringer og muligheter likevel. Jeg er mest stolt over at vi i Equality Check har vokst fra fire til åtte fantastiske medarbeidere og holdt hodet over vann i en krevende tid.

VOKSER SEG STORE: Isabelle Ringnes og Marie Sunde satser videre med Equality Check. Her avbildet med kolleger fra en julefest. Foto: Privat
VOKSER SEG STORE: Isabelle Ringnes og Marie Sunde satser videre med Equality Check. Her avbildet med kolleger fra en julefest. Foto: Privat Vis mer

For krevende har det vært - også på et personlig plan. I november kunngjorde Ringnes at hun og forloveden, Bjørn Erik Ihlen, hadde gått fra hverandre etter 3,5 år.

- Bjørn og jeg er veldig glad i hverandre og vi skiltes som gode venner. Vi fant etter hvert ut at vi ikke ønsker å dele livet med hverandre likevel. Det var selvsagt trist og en vanskelig periode. Men vi vet begge at det var riktig og nå tror jeg vi har det bedre i oss selv.

Én sak er hun overbevist om i kjølvannet av samlivsbruddet.

- Jeg har nok blitt sterkere og tryggere. Det er en viss frykt som jeg tror særlig kvinner kjenner på når de blir single etter 30 år. Den biologiske klokka tikker og rundt deg står alle som hvit brud og med barnevogn. Men så kommer man over det og tenker at det er bedre å ta noen tøffe valg for få det livet man selv ønsker, framfor å leve et liv som styres av frykt og andres forventninger til deg.

- Og den følelsen sitter jeg med nå, litt stolthet over at jeg turte å ta valget som var riktig for meg ... Livet går ikke alltid til planlagt destinasjon, men det kommer mye fint ut av reisen likevel.

- Vi stortrives

Ringnes beskriver seg som mer «spontan, festglad og åpen» når hun er singel. Men enslig skal ikke forveksles med ensom. Tidligere i år kjøpte 32-åringen sitt drømmehus på Ormøya til 24 millioner kroner - og hun har nylig fått seg samboer.

- Jeg har aldri hatt det så bra hjemme som jeg har det nå. Huset er blitt helt mitt gjennom en eksplosjon av ulike farger og tapeter, og det føles litt som å gå i et Pride-tog når jeg kommer hjem. Jeg må klype meg i armen hver eneste morgen i takknemlighet over at jeg får bo akkurat her. Jeg har fått en venninne som samboer, og vi stortrives.

SAMBOERE: Isabelle Ringnes har fått seg en samboer på Ormøya, venninna Tonje Helene Hiis. Foto: Privat
SAMBOERE: Isabelle Ringnes har fått seg en samboer på Ormøya, venninna Tonje Helene Hiis. Foto: Privat Vis mer

- Ganske irriterende

Ringes har ikke bare vært aktiv på hjemmebane. Hun har også sparket fra seg i det offentlige rom. Som da hun hevet stemmen og tok et solid oppgjør med Det Norske Selskab tidligere i høst.

Herreklubben der kvinner ikke får bli medlem - og som hennes far for øvrig er innlemmet i.

- Jeg tror det er en solid skare med herrer i DNS som nok synes min stemme har vært ganske irriterende i høst. Og det er helt greit for meg. Jeg tror min stemme har bidratt til at flere, både kvinner og menn, har engasjert seg i saken og sagt tydelig fra at det er antikvarisk og diskriminerende å utestenge kvinner fra en slik klubb i 2020.

Hun skyter inn:

- Nå tenker jeg lite på saken, jeg føler jeg har gjort det jeg kan for å redde dem fra seg selv.

- En av få oppturer

Den viktigste stemmen i årets samfunnsdebatt, mener hun har vært «Debatten»-programleder Fredrik Solvang.

- Fordi han fører en ærlig, viktig og opplysende debatt to ganger i uka der han tilrettelegger for at de viktigste stemmene, både små og store, får opplyse oss. Samtidig som de arresteres om de svarer for selektivt.

- Hvem burde holdt munn?

- Donald Trump burde helt klart holdt munn. Egentlig hver dag, men kanskje spesielt etter at han tapte valget og forsøkte å undergrave demokratiske verdier ved å ikke respektere og så tvil om valgprosessen. Jeg er svært optimistisk for framtida i lys av at landet ikke lenger ledes av ham. Det var en av de få oppturene i 2020.

Jeg hadde løyet om jeg ikke sa at jeg har en «girl crush» på Erna. - Isabelle Ringnes

Og når vi først beveger oss inn i det politiske landskapet, har Ringnes en klar formening om hvem hun mener bør vinne valget høsten 2021:

- Jeg mener at Erna Solberg er en klok, god, rolig og tydelig statsminister. Hun har ledet oss gjennom krisen og tatt hensyn til både smittevern og økonomi. Hun holder seg for god for politisk drittslenging og er kul i det at hun faktisk fokuserer på den jobben hun er satt til å gjøre. Jeg hadde løyet om jeg ikke sa at jeg har en «girl crush» på Erna.

- Kanskje ny kjæreste

Ringnes ser fram til å bla om. Ta fatt på et nytt år, som kanskje innebærer å oppfylle drømmen om å reise til India. Og så var det disse nyttårsforsettene, da.

- Mitt nyttårsforsett var å slutte å snuse. Jeg byttet til nikotinfri snus for to uker siden da jeg skjønte at jeg begynner å få dårlig tid.

- Hva er dine nyttårsforsetter for 2021?

- Jeg liker å ha mål, samme hva man kaller dem. I 2021 skal jeg lære meg å spille piano, skalere Equality Check, gjøre mer TV og kanskje treffe en ny kjæreste.

Vi bryr oss om ditt personvern

borsen er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer