Ukrainas rikeste mann Rinat Akhmetov (55) står i skuddlinjen bokstavelig i den blodige krigen om havne- og industribyen Mariupol.
Hans selskap Metinvest Group eier Ukrainas største stålverk Azovstal, som er omringet av russiske styrker for å få ut ukrainske militære. Tirsdag ble det observert tykk røyk fra stålverket.
Akhmetov eier dermed «slagmarken om Mariupol». Han har 71 prosent av aksjene i Metinvest.
- Mariupol er en global tragedie og et globalt eksempel på heltemot. For meg har Mariupol vært, og vil alltid være, en ukrainsk by, sa Akhmetov til Reuters tidligere denne måneden.
Selskapet Metinvest har i en uttalelse skrevet at de «aldri vil operere under russisk okkupasjon».
Akhmetov er også hovedaksjonær i energiselskapet DTEK, som forsynte Ukraina med 30 prosent av landets elektrisitet, før mye ble ødelagt av russiske bomber.
På lister over verdens rikeste, er han rangert som nummer 678 med 4,4 milliarder dollar i verdier - rundt 41 milliarder kroner etter dagens dollarkurs.

På innsida av Azovstal: - Spesiell atmosfære
Rivieraens dyreste
På privaten bor han i en av Londons dyreste penthouse-leiligheter med kone og to sønner.
Ferievanene hans fikk internasjonal oppmerksomhet i 2019. Da kjøpte han den dyreste «hytta» noen gang på den franske rivieraen, ifølge Insider.
Prisen for Villa Le Cedres på milliardærhalvøya Saint-Jean-Cap-Ferrat var 221 millioner dollar, rundt regnet to milliarder norske kroner.

Han er interessert i fotball, ikke mindre enn at han eier fotballklubben Shaktar Donetsk.
Donetsk og Shaktar Donetsk er nøkkelord i den korte versjonen om hvordan gruvearbeidersønnen har en slik posisjon.
Tidlig i jobbkarrieren kom Akhmetov i den indre kretsen til sjefen, Donetsk-oligarken Akhat Bragin.

«Mafia-oligarken»
Ifølge wikipedia var mektige og rike Bragin kjent som en «mafia-oligark» med flere forretningspartnere i samme sjikt.
Bragin var eier og styreformann i fotballklubben da han, broren og tre sikkerhetsvakter ble drept under Shaktar-kamp i 1995.
Etter drapet på 42 år gamle Bragin, overtok Akhmetov både som eier og styreformann i proffklubben.
Drapet ble oppklart flere år etterpå etter forklaringer fra en rivaliserende gruppe i en forretningsverden i gråsonen.
En tidligere sikkerhetsoffiser fra Ukraina, nå offisielt husmaler i Aten, ble dømt.

Akhmetov er vokst opp i Donbas i den russisk-ukrainsk-blandede provinsen Donetsk med hovedby av samme navn.
Da statlig industri og virksomhet ble privatisert etter Sovjetunions fall tidlig på 1990-tallet, startet Akhmetov på veien mot oligarklaugets elitedivisjon.
I spagat
Fram til hans egen formue i hjemlandet Ukraina begynte å bli lagt i grus av angripernes bomber og krigføringen fra alle vinkler, definerte Ukrainas rikeste mann seg selv som russervennlig.
Nå står han med et bein i hver leir - i spagat på turnspråket.
Han var en av de markante støttespillerne til Ukrainas Russland-vennlige president Viktor Janukovitsj og hans Regionparti til presidenten ble kastet og partiet forbudt etter oransjerevolusjonen i 2014.
Fra da har Akhmetov støttet Opposisjonsblokken, som var de lovlige restene av Regionpartiet. Etter at krigen startet, er også Opposisjonsblokken forbudt.
I starten av februar gikk oligarken igjen kraftig ut mot Zelenskyj for hans «løfter» om å etterforske korrupsjon i kjølvannet av oligarker og russervenner.
Zelenskyj svarte med å anklage Akhmetov for å stå i aktivt ledtog med Russland og deres dårlig skjulte planer om å gå inn i Ukraina med militære styrker.
Russland-bevis og Trump
Bare to måneder tidligere, i slutten av november i fjor, gikk presidenten og Akhmetov i heftig, offentlig clinch om invasjonstruslene fra Russland, skriver Politico.
Ifølge Newsweek angrep Zelenskyj med uttalelser om at han hadde lydopptak og bevis for at Akhmetov var aktiv medspiller i russernes krigsplaner. Oligarken nektet blankt.
Etter presidentvalget i USA i 2016 dukket Akhmetovs navn opp i den amerikanske etterforskningen av påstått russisk valgkamphjelp til Donald Trump.
Direkte bakgrunn: Akhmetovs nære forbindelser til Trumps valgkampsjef Paul Manafort, oppsummerer Newsweek.
- Lidenskaplig og profesjonell
16. februar - åtte dager før invasjonen - kom en smilende Akhmetov til Mariupol og lovet milliardinvesteringer på det gigantiske stålverket, som i perioder har hatt 40 000 ansatte.
Siden har gruvearbeidersønnen og oligarken holdt seg i Ukraina.
Nå 16. april holdt han en pressekonferanse, som fikk oppmerksomhet over halve verden. Akhmetov og hans selskaper lovet å være med på Ukrainas gjenoppbygging etter de russiske massakrene på folk og land.
Og president Zelenskyj ble omtalt i totalt uvante og positive vendinger.
- Han er lidenskapelig og profesjonell. Mariupol er og skal fortsatt være en ukrainsk by, skrev Akhmetov i en uttalelse til nyhetsbyrået Reuters.