Donald Trump

- Han er favoritt nå

En resesjon i USA kan være knusende for Bidens gjenvalgsmuligheter. Dette sier ekspertene om et mulig Trump-comeback.

RESESJON: I går kom de nedslående tallene for USAs økonomi. En resesjon i USA kan bane vei for Trump. Foto: Justin Sullivan / AFP / NTB
RESESJON: I går kom de nedslående tallene for USAs økonomi. En resesjon i USA kan bane vei for Trump. Foto: Justin Sullivan / AFP / NTB Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

USAs økonomi krympet for andre kvartal på rad, noe som betyr at den amerikanske økonomien, teknisk sett, er i en resesjon.

Amerikansk bruttonasjonalprodukt (BNP) falt med 0,9 prosent i årets andre kvartal. Det skjer etter at BNP falt 1,6 prosent i første kvartal.

President Biden og finansminister Yellen avviser påstander om at landet er i en resesjon nå, ifølge The Washington Post.

- Går til helvete

«DEEP FAKE»: Kommentarene hagler på sosiale medier etter at Det hvite hus publiserte en video folk mener er falsk. Reporter: Christina H. Korneliussen/Dagbladet TV Vis mer

Nedgangstider kan være knusende for en sittende presidents gjenvalgsmuligheter - da økonomiens tilstand og presidentens oppslutning går hånd i hånd.

Resesjonen kan inntreffe tett opp mot det kommende presidentvalget - der Biden kanskje skal ha omkamp mot Trump, har eksperter advart.

En eventuell resesjon er en ulempe for demokratene, og styrker sjansene for et presidentskifte, ifølge Civita-rådgiver og USA- ekspert Eirik Løkke.

- En resesjon, avhengig av hvor lenge den varer eller utvikler seg, vil normalt sett styrke opposisjonen. Så er spørsmålet om det er Trump som vil stille som president. Det er jeg langt fra sikker på. Han er favoritt nå, men det er mye som kan skje, sier Løkke til Børsen.

Hintet om comeback

Den siste tida har den tidligere presidenten hintet kraftig om et mulig comeback i 2024:

- Gjør jeg ikke det, er landet vårt fortapt, sa Trump i en tale nylig.

Trump kommenterte inflasjonen og de høye bensinprisene i USA. Etter hans mening «kneler» nå landet under Biden-administrasjonen.

- Landet vårt går til helvete, sa Trump.

- Jeg ser fram til når en republikansk president tar tilbake Det hvite hus i 2024, noe jeg virkelig tror kommer til å skje, la han til.

Trumps sterkeste kort

Ifølge USA-ekspert og Forsker 1 ved NORCE, Hilmar Mjelde, har økonomien tradisjonelt sett vært et av Trumps sterkeste kort.

GOLF: Donald Trump er vert for den kontroversielle saudi-støttede golfturneringen LIV Golf International denne uken - det faller ikke i god jord hos de pårørende etter angrepene 11. september 2001. Video: AP / Youtube / Fox Vis mer

- Den gikk svært godt inntil pandemien, og Trump førte en tradisjonell republikansk økonomisk politikk med skattekutt og deregulering. Republikanerne har tradisjonelt blitt sett av velgerne som partiet som er best for økonomisk vekst, sier Mjelde til Børsen.

Han får støtte av Løkke:

- Med Trump var det billigere å handle, lavere inflasjon, mange tenker tilbake om Trump at «ja ja, han sa mye rart, men han var bedre for lommeboka». Man kan lettere leve med alt tøvet til Trump framfor å betale mye mer for varene. Det er nok vanskeligere, sier Civita-eksperten.

Trump har en større troverdighet enn Biden når det gjelder økonomi, og førstnevntes bakgrunn som forretningsmann bidrar til dette, hevder Løkke.

- Uavhengig av hvor kvalifisert han er, er det en persepsjon blant amerikanske velgere.

Avviser resesjon

Biden pekte torsdag på solid jobbvekst, og et oppsving i produksjonen:

- Det høres ikke ut som en resesjon i mine ører, sa han i på en pressekonferanse.

Finansminister Janet Yellen sa torsdag at den amerikanske økonomien er i en overgangstilstand, ikke resesjon, tross to kvartaler på rad med negativ vekst, ifølge CNBC.

- Når du ser på økonomien, fortsetter jobbskapingen, husholdningenes økonomi forblir sterk, forbrukerne bruker og bedriftene vokser, sa hun under en pressekonferanse i går.

Ifølge National Bureau of Economic Research (NBER), de som faktisk avgjør om USA er i resesjon, er definisjonen av begrepet litt mer nyansert enn bare to kvartaler på rad med nedgang, men heller basert på et bredere spekter av faktorer.

Offisielt lyder definisjonen: «en betydelig nedgang i økonomisk aktivitet som er spredt over økonomien og varer mer enn noen få måneder».

- Ikke en normal tid

Det som først og fremst taler mot Trumps sjanser er tiden, ifølge Mjelde. Han mener man mister aktualitet som ekspolitiker, og tapende presidenter er som regel ferdig i amerikansk politikk.

- På den andre siden lever vi ikke i en normal politisk tid. Trumps personlige dominans i partiet er unik, historisk sett. Partiet er blitt et personalistisk parti, dominert av Trump som person og hans personlige agenda. Det er det vi i forskningen kaller et de-institusjonalisert og personalisert parti. Derfor er han klar forhåndsfavoritt til å bli renominert, om han vil.

Løkke sier at det er ingen som mobiliserer demokratene mer enn Trump, dermed vil et mulig Trump-kandidatur være en fordel for dem.

- Biden er gammel, og han burde ikke stille, jeg tror heller ikke han gjør det. Det vil si at det trolig blir en annen kandidat, Pete Buttigieg eller Kamala Harris, eller noen andre, sier Løkke.

Etterforskes

Trump er også under etterforskning for sin rolle i den dødelige stormingen av kongressen, noe som kan stikke kjepper i hjulene for et comeback.

- Jeg sa før høringen at den vil avsløre nye og sjokkerende detaljer, men at vi kjenner det store bildet fra før. Det mener jeg fortsatt. Så lenge ett av de to partiene altså er dominert av sin leder, så kan Trump ikke avskrives. I et topartisystem som det amerikanske vil den partiet nominerer alltid ha en god sjanse og få mellom 40 og 50 prosent av stemmene, sier Mjelde og legger til:

- Jeg tror en mulig tiltale mot Trump er et mye større problem for ham, både politisk og juridisk - da vil det bli mye mer fristende for velgerne å gå for et nytt ansikt uten alle problemene som hefter ved Trump.

Argumentet om at man kan få «trumpisme» uten Trump, for eksempel av Ron DeSantis, får da større appell, mener han.

Det er mange sterke mulige utfordrere til Trump internt i partiet. Noen av disse vil droppe å stille om Trump stiller, tror Mjelde.

- Men gitt at Trump har omformet partiet, både nasjonalt og på delstatsnivå, er Trump den klare forhåndsfavoritten i 2024. Partiet er fullt av Trump-lojalister fra topp og ned til lokallagene i delstatene.

Vi bryr oss om ditt personvern

Børsen er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer