Krigen i Ukraina

Han er Ukrainas norske håp

Ukraina har bedt en rekke norske selskaper om hjelp til å stå imot Russlands invasjon. Forhåpningene er store - særlig til ett selskap.

BER OPEDAL OM HJELP: Ukrainas ambassadør har bedt Equinors konsernsjef Anders Opedal (bildet) om opptil fem milliarder kubikkmeter gass. Nå venter han spent på svaret. Foto: Terje Pedersen / NTB
BER OPEDAL OM HJELP: Ukrainas ambassadør har bedt Equinors konsernsjef Anders Opedal (bildet) om opptil fem milliarder kubikkmeter gass. Nå venter han spent på svaret. Foto: Terje Pedersen / NTB Vis mer
Publisert

Med vårsola utenfor vinduene, gir Ukrainas ambassadør en grim beskrivelse av hva denne våren handler om, for ham og Ukraina.

- Vi ser nå at den eneste realistiske måten å stoppe denne krigen, er å beseire invasjonshæren, sier Vjatsjeslav Jatsjuk.

Dagbladet møter ambassadøren på kontoret hans i Oslo sentrum.

Det er dag 47 av Russlands angrep på sitt ukrainske broderfolk, en krig noen trodde at russerne ville vinne i løpet av få dager eller uker.

- Må nektes å etterfylle

I stedet har Ukraina holdt stand, på en måte som har rørt og imponert verden. Skal det fortsette slik, behøver ukrainerne hjelp - selv om Russland nå delvis har trukket seg tilbake for å omgruppere.

- Det er ekstremt viktig å frata den russiske militærmaskinen alle muligheter til å etterfylle, sier Javtsjuk.

BEHØVER GASS: - Vi vil behøve opptil fem milliarder kubikkmeter gass fra Norges, sier Ukrainas ambassadør Vjatsjeslav Jatsjuk til Dagbladet. Foto: Halldor Hustadnes
BEHØVER GASS: - Vi vil behøve opptil fem milliarder kubikkmeter gass fra Norges, sier Ukrainas ambassadør Vjatsjeslav Jatsjuk til Dagbladet. Foto: Halldor Hustadnes Vis mer

Dette begrunner han blant annet med Russlands framferd i byen Butsja. Da russerne hadde trukket seg ut, meldte internasjonale medier at mer enn 300 døde sivile var funnet, og øyenvitner ga grufulle skildringer.

Mens eksperter bruker uttrykk som folkemord, sier Javtsjuk at «hver krone» inn i russisk økonomi kan bli brukt til å drepe ukrainere.

Derfor ber han norske selskaper om straks å kutte sine russiske kontrakter, og om at norske havner stenges for russiske skip.

Javtsjuk er svært fornøyd med at Norges regjering i mars bevilget 200 millioner kroner direkte til staten Ukraina, kanalisert via Verdensbanken.

- Men vi regner med at det kommer nye slike beslutninger om direkte finansiell støtte til Ukrainas regjering, legger han til.

Ber om laks

Nylig skrev han også brev til flere store norske selskaper, med bønn om hjelp.

- Tine var de første som svarte på brevet. De tok en virkelig stor beslutning om å forsyne Ukraina med nesten 100 tonn meieriprodukter med lang holdbarhet. Halvparten er allerede sendt til Ukraina, sier ambassadøren.

- Jeg vil gjerne uttrykke Ukrainas regjerings mest oppriktige takknemlighet overfor Tine, sier han.

Overfor Dagbladet bekrefter Tine opplysningene.

OPPGITT: Ukrainas president Volodymyr Zelenskyj satte seg ned med Associated Press i Kyiv lørdag 9. april. Ifølge AP var han sliten og oppgitt over manglende handlekraft fra politikere i Europa. Video: AP. Vis mer

Den første Tine-forsendelsen ble omtalt på NRK. Den andre halvparten er ifølge Javtsjuk under forberedelse.

- Vi håper virkelig at andre store selskaper, og forhandlere, også vil følge dette veldig inspirerende eksempelet, sier han.

Blant dem han håper skal trå til, er norske lakseprodusenter.

- Jeg vet at ukrainere ville applaudere hvis norsk laks kunne settes inn i denne kampen og hjelpe med å stoppe denne aggresjonen, sier Javtsjuk, og påpeker at røkt laks har lang holdbarhet.

Millioner barn på flukt

Mer enn 11 millioner ukrainere er nå på flukt, innen- og utenfor landets grenser. Av disse er 4,5 millioner barn, ifølge Unicef.

- To millioner barn har krysset grensene til naboland, og 2,5 millioner barn er internflyktninger i Ukraina, sier Javtsjuk.

Dette skaper store humanitære behov, blant annet for medisiner og materialer.

- En prioritet er alt som kan brukes til midlertidig ly for internflyktninger. Vi har over sju millioner internflyktninger i Ukraina, sier Javtsjuk.

Av de mange selskapene han håper vil bidra, er det ett han har særlige forhåpninger til.

Håper på Equinor

- Vi har allerede formidlet til Norges regjering, og relevante selskaper, særlig Equinor, våre behov for støtte i energisektoren. For eksempel vil vi behøve opptil fem milliarder kubikkmeter gass fra Norge.

Dette har en klar adresse: Equinors konsernsjef Anders Opedal.

- Vi har registrert engasjementet fra ambassaden, og behovet fra ukrainske myndigheter, sier Equinors informasjonsdirektør Sissel Rinde til Dagbladet.

Hun vil ikke kommentere dialogen med eksisterende eller nye kunder.

Dagbladet er kjent med at gassleveranser av en slik størrelsesorden også har en utfordrende logistikkside, i form av blant annet tilgjengelig rørkapasitet - noe Rinde ikke vil kommentere.

Øverst på lista

Javtsjuk forklarer at fem milliarder kubikkmeter gass er det Ukraina har uoppfylt lagringskapasitet for.

- Dette mangler nå, og vi håper veldig at Norge vil hjelpe. Vi håper på et svar, så raskt som mulig, sier han.

Men egentlig står noe annet aller øverst på lista.

Da Dagbladet spurte om hva Ukraina ønsker fra Norge - «med unntak av våpen, som vi vet dere vil ha» - svarte han på denne måten:

- Jeg vil ikke gjøre et slikt unntak, for våpen er prioritetenes prioritet.

Så forklarte han hvorfor:

- Kreml har ikke forlatt sine planer om å underlegge seg og ødelegge Ukraina. De vil gjøre nye forsøk og nye angrep mot ukrainske byer. Vi behøver sofistikerte luftvern-våpen. Vi behøver antitanks- og antiskips-systemer. Hvis vi ikke får de våpnene tidsnok, da er det kanskje heller ikke bruk for noen annen hjelp, sier Vjatsjeslav Jatsjuk.

Vi bryr oss om ditt personvern

Børsen er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer