Krigen i Ukraina

Han er Ukrainas norske håp

Ukraina har bedt en rekke norske selskaper om hjelp til å stå imot Russlands invasjon. Forhåpningene er store - særlig til ett selskap.

BER OPEDAL OM HJELP: Ukrainas ambassadør har bedt Equinors konsernsjef Anders Opedal (bildet) om opptil fem milliarder kubikkmeter gass. Nå venter han spent på svaret. Foto: Terje Pedersen / NTB
BER OPEDAL OM HJELP: Ukrainas ambassadør har bedt Equinors konsernsjef Anders Opedal (bildet) om opptil fem milliarder kubikkmeter gass. Nå venter han spent på svaret. Foto: Terje Pedersen / NTB Vis mer
Publisert

Med vårsola utenfor vinduene, gir Ukrainas ambassadør en grim beskrivelse av hva denne våren handler om, for ham og Ukraina.

- Vi ser nå at den eneste realistiske måten å stoppe denne krigen, er å beseire invasjonshæren, sier Vjatsjeslav Jatsjuk.

Dagbladet møter ambassadøren på kontoret hans i Oslo sentrum.

Det er dag 47 av Russlands angrep på sitt ukrainske broderfolk, en krig noen trodde at russerne ville vinne i løpet av få dager eller uker.

- Må nektes å etterfylle

I stedet har Ukraina holdt stand, på en måte som har rørt og imponert verden. Skal det fortsette slik, behøver ukrainerne hjelp - selv om Russland nå delvis har trukket seg tilbake for å omgruppere.

- Det er ekstremt viktig å frata den russiske militærmaskinen alle muligheter til å etterfylle, sier Javtsjuk.

Dette begrunner han blant annet med Russlands framferd i byen Butsja. Da russerne hadde trukket seg ut, meldte internasjonale medier at mer enn 300 døde sivile var funnet, og øyenvitner ga grufulle skildringer.

Mens eksperter bruker uttrykk som folkemord, sier Javtsjuk at «hver krone» inn i russisk økonomi kan bli brukt til å drepe ukrainere.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Børsen er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker informasjonskapsler (cookies) og dine data til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer