Krigen i Ukraina

- Han kan bli nøkkelen

En fengslet oligark kan være nøkkelen til å få utlevert to dødsdømte britiske fremmedkrigere, mener forsvarsekspert.

VENNER: Oligarken Viktor Medvedtsjuk har et nært forhold til Russlands president Vladimir Putin. Førstnevnte sitter nå i fangenskap i Ukraina, dømt Foto: Vyacheslav Prokofyev / TASS via AP
VENNER: Oligarken Viktor Medvedtsjuk har et nært forhold til Russlands president Vladimir Putin. Førstnevnte sitter nå i fangenskap i Ukraina, dømt Foto: Vyacheslav Prokofyev / TASS via AP Vis mer
Publisert

De to britene Shaun Pinner og Aiden Aslin ble tatt til fange av prorussiske separatister i april mens de kjempet for ukrainerne i slaget om Mariupol.

Aslin og Pinner, henholdsvis 28 og 48 år gamle, skal ha bodd i Ukraina siden 2018, ifølge BBC.

Dømt til døden

Torsdag ble de to sammen med en marokkansk statsborger dømt til døden i en lukket rettssak gjennomført av separatistene i Donetsk.

Observatørene anser rettssakene som skinnprosesser, og sakene ble behandlet for lukkede dører.

Forsvarsredaktør Kim Sengupta i britiske The Independent tror russiske myndigheter vil utveksle de to britene med oligarken Viktor Medvedtsjuk, som sitter fengslet i Ukraina.

Gudfar

Han peker blant annet på at Putin er gudfar til Medvedtsjuks datter, og at de to har vært venner i over 20 år. Putin gikk hardt ut da nyheten om Medvedtsjuks fengsling kom.

De to britene dukket i april opp på en TV-sending på den statskontrollerte russiske stasjonen Rossija 24. Her appellerte de til Storbritannias statsminister Boris Johnson om å gå med på en fangeutveksling med Medvedtsjuk.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.