Krigen i Ukraina

- Han kan bli nøkkelen

En fengslet oligark kan være nøkkelen til å få utlevert to dødsdømte britiske fremmedkrigere, mener forsvarsekspert.

VENNER: Oligarken Viktor Medvedtsjuk har et nært forhold til Russlands president Vladimir Putin. Førstnevnte sitter nå i fangenskap i Ukraina, dømt Foto: Vyacheslav Prokofyev / TASS via AP
VENNER: Oligarken Viktor Medvedtsjuk har et nært forhold til Russlands president Vladimir Putin. Førstnevnte sitter nå i fangenskap i Ukraina, dømt Foto: Vyacheslav Prokofyev / TASS via AP Vis mer
Publisert

De to britene Shaun Pinner og Aiden Aslin ble tatt til fange av prorussiske separatister i april mens de kjempet for ukrainerne i slaget om Mariupol.

Aslin og Pinner, henholdsvis 28 og 48 år gamle, skal ha bodd i Ukraina siden 2018, ifølge BBC.

Dømt til døden

Torsdag ble de to sammen med en marokkansk statsborger dømt til døden i en lukket rettssak gjennomført av separatistene i Donetsk.

Observatørene anser rettssakene som skinnprosesser, og sakene ble behandlet for lukkede dører.

Forsvarsredaktør Kim Sengupta i britiske The Independent tror russiske myndigheter vil utveksle de to britene med oligarken Viktor Medvedtsjuk, som sitter fengslet i Ukraina.

Gudfar

Han peker blant annet på at Putin er gudfar til Medvedtsjuks datter, og at de to har vært venner i over 20 år. Putin gikk hardt ut da nyheten om Medvedtsjuks fengsling kom.

De to britene dukket i april opp på en TV-sending på den statskontrollerte russiske stasjonen Rossija 24. Her appellerte de til Storbritannias statsminister Boris Johnson om å gå med på en fangeutveksling med Medvedtsjuk.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Børsen er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker informasjonskapsler (cookies) og dine data til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer