EU vil straffe Russland:

Han kan velte alt

EU vil forby import av russisk olje i 2022. Det kan Ungarns president Viktor Orban sette stopper for.

SIER NEI: Ungarns statsminister Viktor Orban er klar på at landet ikke vil være med på stans i import av russisk olje. Her med president Vladimir Putin i 2016. Foto: Maxim Shipenkov / Reuters
SIER NEI: Ungarns statsminister Viktor Orban er klar på at landet ikke vil være med på stans i import av russisk olje. Her med president Vladimir Putin i 2016. Foto: Maxim Shipenkov / Reuters Vis mer
Publisert

Onsdag ble det klart at EU-kommisjonen går inn for å forby all import av russisk olje innen utgangen av 2022, noe som umiddelbart ble møtt med harmdirrende reaksjoner fra øverste hold i Russland.

Men for at EU-kommisjonens president Ursula Von Der Leyen skal få gjennomslag for den sjette sanksjonspakken mot Russland, må samtlige av EUs medlemsstater stille seg bak forslaget.

- Dette dreier seg om EUs utenriks- og sikkerhetspolitikk, og da kreves det enstemmighet, sier Stian Øby Johansen, førsteamanuensis ved Senter for europarett ved Universitetet i Oslo, til Børsen.

Det kan vise seg å bli et lite mareritt.

- Har vetomakt

For flere europeiske land er svært avhengige av å importere olje fra Russland, for å sørge for landets energisikkerhet.

Europas største energimarked Tyskland har tidligere vært nølende til en stans i energiimport, men har nå snudd.

Landet har i løpet av kort tid redusert andelen russisk olje fra 35 til 12 prosent.

I den andre enden av skalaen finner man Ungarn.

Landets statsminister Viktor Orban er en uttalt Putin-venn, og har avvist både ukrainske ønsker om våpenstøtte og flere av sanksjonene.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Børsen er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker informasjonskapsler (cookies) og dine data til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer