- Han må få ut fingeren!

Det er på høy tid at arbeidsminister Torbjørn Røe Isaksen får på plass en godkjenningsordning for bilvask, mener Virke.

MÅ HANDLE: Virker krever at Torbjørn Røe Isaksen nå for på plass en godkjenningsordning for bilvask. Foto: Nina Hansen / Dagbladet
MÅ HANDLE: Virker krever at Torbjørn Røe Isaksen nå for på plass en godkjenningsordning for bilvask. Foto: Nina Hansen / Dagbladet Vis mer
Publisert

- Nå er det viktig at han får ut fingeren!

Iman Winkelman, leder for Virke Servicehandel, er krystallklar på at arbeids- og sosialminister Torbjørn Røe Isaksen (H) nå må gjøre ord om til handling for å hjelpe de seriøse aktørene i bilpleiebransjen.

Milliontap

En rapport fra samfunnsøkonomisk analyse viser at svart omsetning innen bilvask kan beregnes til mellom 114 og 267 millioner kroner i året.

Dagbladet har gjentatte ganger de siste sju åra skrevet om de lovløse tilstandene i bilpleiebransjen. Vi har skrevet om livredde polske ansatte, slaver, uverdige boforhold med utedo midt i bilvaskehallen, og etterforskning av organisert kriminalitet.

Nylig var Børsen med da Røe Isaksen besøkte den hvite aktøren Møller Medvind på Alnabru. Der sa ministeren at vi trenger klarere og tøffere tiltak.

- Jeg er villig til å vurdere alle gode forslag, sa Røe Isaksen, og viste blant annet til obligatoriske HMS-kort, godkjenningsordning, lønnstyveri og å skjerpe straffansvaret.

Utfordrer ministeren

Det er her Røe Isaksen blir utfordret av Virke. Winkelman viser til at allerede for ett år siden fikk departementet et grovutkast til en ny forskrift, en godkjenningsordning for bilvask, på bordet. Siden har det tilsynelatende skjedd lite, og det er dette forslaget Virke nå mener Isaksen må gripe fatt i umiddelbart.

- Vi kan ikke gå et år til med utredning av et så gryteklart forslag. Her har vi ikke tålmodighet til å vente et år til, sier Winkelman.

FÅ SERIØSE: Torbjørn Røe Isaksen er sjokkert over massiv useriøsitet i bilvaskbransjen. Han varsler nye og strengere tiltak å rydde opp i den svarte økonomien. Reporter/Video: Lars Eivind Bones Vis mer

Han konstaterer at arbeidsministeren har fått problemforståelsen opp basert på besøket hos Møller Medvind, men at det i seg selv ikke er nok. Ministeren må vise handlekraft, mener Winkelman.

Han peker på at deres medlemmer i den seriøse delen av næringen er frustrert over at store deler av deres inntektsgrunnlag forsvinner til useriøse aktører.

- Vi aksepterer konkurranse på alle områder, men når konkurransen ikke foregår på like vilkår, når de useriøse hopper bukk over viktig regelverk, som for eksempel miljøregler, så går det i disfavør av seriøse aktører og i favør de useriøse, sier Winkelman.

Vil samarbeide med forbrukerne

En viktig del av løsningen for å komme useriøse aktører til livs, mener Virke, er å legge til rette for at forbrukerne kan velge de seriøse aktørene. Derfor vil en godkjenningsordning være så viktig.

- Tilbakemeldingene fra mange forbrukere er at det er vanskelig å vite om noen driver seriøst. Steder som tilsynelatende er seriøse, kan være useriøse, sier Winkelman.

- Vi vil legge til rette for at forbrukerne på en enkel måte kan velge seriøse aktører. Derfor vil vi tydeliggjøre disse med denne godkjenningen. Dette løses ikke bare med mer kontroll, da må kontrollmyndighetene løpe raskere enn i dag. Forbrukerne kan være med på laget.

Det var Treparts bransjeprogram for bilbransjen som sendte forslaget til en ny godkjenningsordning for bilvask i september i fjor. Forslaget er undertegnet av Fellesforbundet, Norges Bilbransjeforbund, Virke, Vegdirektoratet, Arbeidsgiverforeningen Spekter og Arbeidstilsynet. Med andre ord: Alle partene i arbeidslivet.

- Trenger tøffere tiltak

Arbeids- og sosialminister Torbjørn Røe Isaksen sier til Børsen at det ikke er noen tvil om at «vi trenger tøffere tiltak mot kriminelle forhold i arbeidslivet», og at han er villig til å vurdere alle gode tiltak.

Om forslaget til en godkjenningsordning, sier han:

- Vi jobber systematisk for å få solid kunnskap om forholdene i bilbransjen, slik at vi kan bruke det som grunnlag i vurderingen av en godkjenningsordning. I tillegg jobber vi også med flere andre potensielle tiltak for å slå ned useriøse og kriminelle aktører.

Røe Isaksen understreker at kampen mot arbeidslivskriminalitet er et prioritert arbeid for regjeringen.

- Selv om det fremdeles finnes flere useriøse aktører er det gledelig å se at omfanget av arbeidslivskriminalitet ikke lenger øker, men at det faktisk virker å synke noe.

KLAR TALE: Erna ser seg lei på at noen arbeidsgivere trikser med tall og får det til å se ut som arbeidstakere tjener mer enn de i virkeligheten gjør. Nå varsler hun tiltak. Reporter: Jon Even Andersen / Video: Lars Eivind Bones Vis mer

Krever tydelige signaler

Ministeren viser også til at regjeringen i 2015 la fram en strategi mot arbeidslivskriminalitet, som ble laget i samarbeid med partene.

- Denne har vi revidert flere ganger allerede, og i februar skal vi legge fram strategien på nytt, sier Røe Isaksen.

Hos Virke er i alle fall forventningene krystallklare til ministeren og hans regjering.

- Vi blir overrasket og skuffet hvis ikke regjeringen gjennom statsbudsjett eller liknende kommer med signal om oppstart av denne ordningen i 2021. I motsatt fall vil vi nok uttrykke en frustrasjon over at de ikke tar mer ansvar for useriøsitet i næringslivet, sier Winkelman.

- Alle partene ønsker dette, vi venter på at myndighetene skal komme på banen.

Vi bryr oss om ditt personvern

borsen er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer