- Hån mot arbeidsfolk

Samtidig som regjeringen skrur til coronatiltakene mister permitterte og arbeidsledige de ekstra rettighetene de har fått under coronakrisen. SV-leder Audun Lysbakken trygler regjeringen om å tenke seg om en gang til.

BEKYMRET: En arbeidsledige som tjente 250.000 kroner taper 3666 kroner i måneden i dagpenger når «coronabonusen» fases ut. SV-leder Audun Lysbakken advarer mot å tro at krisen er over. Foto: Stian Lysberg Solum / NTB
BEKYMRET: En arbeidsledige som tjente 250.000 kroner taper 3666 kroner i måneden i dagpenger når «coronabonusen» fases ut. SV-leder Audun Lysbakken advarer mot å tro at krisen er over. Foto: Stian Lysberg Solum / NTB Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

- Det er en hån mot arbeidsfolk, hvis ikke regjeringen snur. Det vil vise at denne regjeringen ikke ser vanlige arbeidsfolk når den økonomiske krisen skal bekjempes, sier en opprørt SV-leder Audun Lysbakken.

Han slår nå alarm om situasjonen for permitterte og arbeidsledige når de midlertidige «corona-ordningene» opphører 1. november og ved nyttår.

Det var «firerbanden» på Stortinget, bestående av Arbeiderpartiet, Fremskrittspartiet, Senterpartiet og SV, som i våres tok grep og styrket rettighetene til permitterte og arbeidsledige.

Coronaen hadde akkurat kommet til Norge og titusenvis ble sendt ut av arbeidslivet. Derfor fikk arbeidsledige 80 prosent av lønnen i dagpenger opp til 3G (G=100.000 ca.) mot 62,4 prosent til vanlig. Firerbanden fikk også senket minsteinntekten fra 1,5 til 0,75G for å kunne søke dagpenger.

Fattige taper tusenvis

Ordningene var hele tiden ment å være midlertidige, derfor fases den senkede minsteinntekten ut 1. november, mens de økte dagpengene forsvinner 1. januar.

Men utfasingen var under en forutsetning av at krisen var over, framholder SV-leder Audun Lysbakken.

- En tøff vinter blir enda tøffere for noen av dem som har betalt den høyeste prisen for den økonomiske nedturen. Det er de arbeidsløse og permitterte fra lavlønnsyrker, sier Lysbakken.

En person som tjener 250.000 kroner i året, vil med den økte coronasatsen få 16.666 kroner i måneden i dagpenger.

Kuttes satsen fra 80 til 62,4 prosent, går personen ned til 13.000 kroner utbetalt.

Tapet på 3666 kroner er en reduksjon på 22 prosent i inntekt.

Tilsvarende vil en person som tjener 500.000 kroner tape 14 prosent på reverseringen av corona-tiltaket siden det bare er opp til 3G man får den økte satsen.

Etterlyser regjeringen

- Jo mindre du har å leve for, desto mer dramatisk slår kuttene ut. Her er det mange som settes på bar bakke. Det skjer i en situasjon der det er veldig vanskelig å komme seg tilbake i arbeid, sier Lysbakken, som gjentar flere ganger at det haster.

Allerede 1. november reverseres det første tiltaket.

- Grunnen til at jeg reagerer så sterkt er at regjeringen oppfører seg som om krisen skrus av i november og desember. Virkeligheten er at den ser ut til å forverres. Når smitten stiger og tiltakene blir tøffere, blir det et enda vanskeligere arbeidsmarked. Hvor er regjeringens handlekraft mot den økonomiske krisen og de store sosiale forskjellene? spør Lysbakken.

Regjeringen: - Det går bedre

Arbeids- og sosialminister Henrik Asheim (H) sier til Dagbladet at regjeringen følger situasjonen tett og vil foreslå nødvendige tiltak og justeringer fortløpende.

- Men det er ikke vanskelig å skjønne at de nye corona-tiltakene som kom denne uka vil føre til usikkerhet i arbeidsmarkedet, sier Asheim, som påpeker at mange av de midlertidige ordningene for både arbeidstakere og bedrifter forlenges.

- Økt dagpengesats var et midlertidig tiltak som ble innført for å sikre ledige og for å stimulere til fortsatt økonomisk aktivitet da det sto på som verst. Nå er det bedring i arbeidsmarkedet. Tallet på ledige går ned, og to av tre av dem som ble ledige etter nedstengningen i mars er tilbake i jobb. Derfor foreslår vi å gå tilbake til normale dagpengesatser fra nyttår, sier Asheim.

Høyre-toppen minner også Lysbakken på at permitteringsperioden er forlenget til 52 uker og at antall tiltaksplasser er økt med 7000.

Vi bryr oss om ditt personvern

borsen er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer