Han skal være Putins pengearkitekt

Bak den brutale invasjonen av Ukraina ligger det også en økonomisk krig.

ØKONOMISK MESTERHJERNE? Russlands økonomiminister Maxim Oresjkin skal være hjernet bak Russlands økonomiske motangrep. Foto: Maxim Sjemetov / Reuters / NTB
ØKONOMISK MESTERHJERNE? Russlands økonomiminister Maxim Oresjkin skal være hjernet bak Russlands økonomiske motangrep. Foto: Maxim Sjemetov / Reuters / NTB Vis mer
Publisert

Da Russland invaderte Ukraina 24. februar i år, svarte Vesten med knallharde økonomiske sanksjoner. Straffetiltak og svartelister har blitt stadig lengre i takt med krigens utfoldelse.

Raskt etter at sanksjonene ble innført så Russlands økonomi ut til å stagnere kjapt. Rubelen stupte i verdi. Landet har en rekke ganger stått i fare for å misligholde utenlandslån, og dermed bli statsbankerott. Fram til 27. juni klarte de å holde hodet over vannet, men så gjorde sanksjonene det umulig å gjennomføre en rentebetaling på 100 millioner dollar.

Så kom Russland med sitt eget økonomiske våpen.

Rubel-kravet

23. mars erklærte landet at det skulle ha betalt for olje og gass i rubler. Kravet satte særlig Europa på hodet, og flere nektet å forholde seg til dette. I mai stengte det statlig eide selskapet Gazprom gassledningen Yamal, som gir gass til Tyskland og flere andre europeiske land.

Gassledningen Nord Stream 1, som går fra Russland til Tyskland ble stengt i ti dager, før den fortsatte med bare 20 prosent kapasitet.

Så skrudde Russland opp prisene med flere hundre prosent. Flere europeiske landet stirrer i hvitøyet på en resesjon.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Børsen er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker informasjonskapsler (cookies) og dine data til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer