Han skal være Putins pengearkitekt

Bak den brutale invasjonen av Ukraina ligger det også en økonomisk krig.

ØKONOMISK MESTERHJERNE? Russlands økonomiminister Maxim Oresjkin skal være hjernet bak Russlands økonomiske motangrep. Foto: Maxim Sjemetov / Reuters / NTB
ØKONOMISK MESTERHJERNE? Russlands økonomiminister Maxim Oresjkin skal være hjernet bak Russlands økonomiske motangrep. Foto: Maxim Sjemetov / Reuters / NTB Vis mer
Publisert

Da Russland invaderte Ukraina 24. februar i år, svarte Vesten med knallharde økonomiske sanksjoner. Straffetiltak og svartelister har blitt stadig lengre i takt med krigens utfoldelse.

Raskt etter at sanksjonene ble innført så Russlands økonomi ut til å stagnere kjapt. Rubelen stupte i verdi. Landet har en rekke ganger stått i fare for å misligholde utenlandslån, og dermed bli statsbankerott. Fram til 27. juni klarte de å holde hodet over vannet, men så gjorde sanksjonene det umulig å gjennomføre en rentebetaling på 100 millioner dollar.

Så kom Russland med sitt eget økonomiske våpen.

Rubel-kravet

23. mars erklærte landet at det skulle ha betalt for olje og gass i rubler. Kravet satte særlig Europa på hodet, og flere nektet å forholde seg til dette. I mai stengte det statlig eide selskapet Gazprom gassledningen Yamal, som gir gass til Tyskland og flere andre europeiske land.

Gassledningen Nord Stream 1, som går fra Russland til Tyskland ble stengt i ti dager, før den fortsatte med bare 20 prosent kapasitet.

Så skrudde Russland opp prisene med flere hundre prosent. Flere europeiske landet stirrer i hvitøyet på en resesjon.

Siden styrket rubelen seg kraftig, og er nå sterkere enn før invasjonen.

BAR OVERKROPP: Verdenslederne spøker om Putins bildeseanse i bar overkropp. Video: AP Vis mer

Mannen som orkestrerte denne økonomiske snuoperasjonen heter ifølge finansnettstedet Bloomberg Maxim Oreksjin (40). Det er kanskje ikke så overraskende med tanke på at han er minister for økonomisk utvikling, men gjennom krigens lange måneder har han fått lite spalteplass i mediene.

Kilder avisa har snakket med forteller at han var mannen som gamblet på å rive i stykker kontrakter og avslutte tiår med forretningspraksis. Han skal ha dukket opp som en av Putins nærmeste økonomiske støttespillere, og har vestlig finanserfaring.

Oreksjin skal også ha vært med Putin til Iran, som har lang erfaring med å være under vestlige sanksjoner. På spørsmål om hva han tenker om den islamske republikkens strategi, svarer Oreksjin «vår er mye bedre».

- De er nå opptatt av å finne ut av hvordan de skal komme seg rundt sanksjonene, og de gjør det med ganske stor suksess, sier økonom Sergej Guriev, som var rådgiver for regjeringen i Putins tidlige år som president, til Bloomberg.

Han flyktet siden til Paris.

- Alle pengene de har tjent går imidlertid til å finansiere krigen, sier han videre.

Kjemper mot statlig kontroll

Oreksjins pengestrategi er nemlig at vestlige land betaler inn i dollar og euro til en konto i den russiske banken Gazprombank, som siden veksler dette inn i rubler. Dermed unngår man sanksjonene, samtidig som utenlandsk valuta flommer inn i landet.

- Jeg anser effekten av å bruke rubler for gass-ordningen som positiv, sier Oreksjin til Bloomberg.

Russland har også i stor grad blitt avskåret fra det globale betalingsnettverket Swift. Oreksjin skal ha bidratt til å skissere planer for å begrense nedfallet dersom russiske banker blir helt stengt ute av systemet.

Han er vokst opp med en eldre bror, og akademiker-foreldre i Moskva.

I løpet av hans tre år i finansdepartementet var han blant dem som utviklet en mekanisme for å flytte hundrevis av milliarder dollar i inntekt fra olje- og gasseksport til et suverent fond for å redde Kreml under de første sanksjonene fra Vesten som følge av Krim-annekteringen.

Oreksjin har også vært blant dem som har slått ned på å gi staten kontroll over økonomien, foreløpig med suksess.

- Russland kommer ikke til å forlate markedsøkonomien. Tvert imot, landet beveger seg i motsatt retning. Privat initiativ er nå spesielt oppfordret. Dette blir kontinuerlig påpekt av presidenten i hans taler, sier han videre til Bloomberg.

RØMMER: Russlands invasjon av Ukraina har ribbet flere av Russlands oligarker for noen av deres største verdier. Men noen har klart å komme seg unna. Slik gjorde de det. Laget av Marte Nyløkken Helseth / Dagbladet TV. Vis mer

Det ble tidlig under invasjonen spådd at Russland sto overfor en dyp resesjon. Nå mener ekspertene at den økonomiske nedgangen for landet blir langt grunnere. Om Oreksjin kan bidra til å redde Russland ut av den økonomiske knipa, gjenstår imidlertid å se.

Forskere ved Yale School of Management gikk i slutten av juli ut og mente landets økonomi imploderer.

Dette begrunner de blant annet med at Kreml har sluttet å publisere økonomiske tall.

Vi bryr oss om ditt personvern

Børsen er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer