Handelen stanset etter børsras på Wall Street

Et fall på 7 prosent rett etter åpning førte til automatisk stans i handelen på Wall Street mandag.

BETENKT: Trader Gregory Rowe i minuttene før handelen åpnet på Wall Street mandag. Foto: NTB scanpix / AP / Richard Drew
BETENKT: Trader Gregory Rowe i minuttene før handelen åpnet på Wall Street mandag. Foto: NTB scanpix / AP / Richard Drew Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Kort tid etter åpning raste den brede S&P 500-indeksen syv prosent. Det utløste den automatiske handelsstansen som varer i 15 minutter, melder CNBC.

Dersom fallet tiltar vil neste stopp automatisk inntreffe når kursen daler ned til 13 prosent. Neste stopp vil inntreffe ved et fall på 20 prosent, og markedene vil dermed stenge for resten av handelsdagen, ifølge E24.

Rett etter åpning var Dow Jones ned over 1 800 poeng og S&P ned 7 prosent.

En time senere var S&P 500-indeksen ned 6,6 prosent. Dow Jones-indeksen hadde da falt til 6,9 prosent mens teknologitunge Nadaq var ned 6,2 prosent.

Handelspause er et tiltak som tas i bruk når fallet er på 5 prosent. Da utløses stans i all handel i 15 minutter. Det var første gang siden presidentvalget i 2016 at handelen var blitt midlertidig stanset på Wall Street.

Oljefondet under 10.000 milliarder

Verdien av oljefondet falt mandag ettermiddag under 10.000 milliarder kroner for første gang siden i høst.

Statens pensjonsfond utland har vært verdt mer enn 10.000 milliarder kroner siden 25. oktober 2019. Fallet skyldes synkende kronekurs og raskt fallende børsindekser verden over.

Oslo Børs har også hatt en mørk start på uka. Hovedindeksen nærmest kollapset fra start, og var ned mer enn 12 prosent. Klokka 15 har den hentet seg noe inn igjen, og ligger ned 8 prosent.

Målt fra toppen - i dagene før effekten av coronaviruset slo inn - er Oslo Børs ned 20 prosent på under en måned.

- Det er vanskelig å si at dette ikke er et krakk, selv om begrepet ikke har en tydelig definisjon. Et slikt kursfall må uansett sies å være ganske dramatisk, sier sjefstrateg Christian Lie i Danske Bank til Børsen.

- Vi ser er et firedobbelt sjokk på verdensøkonomien, understreker han.

Sjokkeffektene

Lie sier at bekymringen er knyttet til at det voldsomme oljeprissjokket vi ser i dag, kommer på et tidspunkt da markedet allerede var rammet som følge av lavere etterspørsel knyttet til coronaviruset.

Oljeprisen er i formiddag rundt 36 dollar fatet, ned 20 prosent fra før helgen.

Dette er de fire sjokkeffektene som rammer oss:

1. Sjokket verdensøkonomien opplever på grunn av coronaviruset, som påvirker både etterspørsel og tilbudssiden i global økonomi.

2. Et oljeprissjokk som skaper store negative økonomiske konsekvenser for landene i verden som er netto oljeeksportører. Oljeprissjokket skaper problemer for lønnsomheten til alle oljeprodusenter, ikke minst for skiferindustrien i USA.

3. Store kursfall i finansmarkedene. Verdiene er på historisk høye nivåer. Det betyr at kursfall på børsene har potensial til å slå sterkt inn på folks privatøkonomi, noe som igjen kan dra ned forbrukernes etterspørsel.

4. Finansmarkedene ser ikke ut til å respondere på tiltak fra sentralbankene, noe vi ikke har sett siden finanskrisa i 2009.

- Dersom investorenes tro på sentralbankene er svekket, så blir vi enda mer avhengig av finanspolitiske stimulanser fra politikerne. Problemet da er at slike tiltak har en forsinket effekt, sier Christian Lie til Børsen.

Mer om

Vi bryr oss om ditt personvern

borsen er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer