Handelsoverskuddet økte i november

Økt oljeeksport bidro til at handelsoverskuddet steg med 13,1 prosent fra oktober til november. Overskuddet er likevel 14,3 prosent lavere enn i november 2018.

MER OLJEEKSPORT: Anlegget der oljen fra Johan Sverdrup-feltet ankommer i rør til Mongstad. Oppstarten av dette feltet var med på å sørge for den høyeste oljeeksporten på fem år i november og bidro til en økning av handelsoverskuddet. Foto: Marit Hommedal / NTB scanpix
MER OLJEEKSPORT: Anlegget der oljen fra Johan Sverdrup-feltet ankommer i rør til Mongstad. Oppstarten av dette feltet var med på å sørge for den høyeste oljeeksporten på fem år i november og bidro til en økning av handelsoverskuddet. Foto: Marit Hommedal / NTB scanpix Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Den samlede eksportverdien for utenrikshandel med varer endte på 81,2 milliarder kroner i november, viser foreløpige tall fra Statistisk sentralbyrå (SSB).

Den samlede vareimporten endte på 62,3 milliarder kroner, en nedgang på 4,2 prosent sammenlignet med november i fjor.

Dermed endte handelsoverskuddet på 18,8 milliarder kroner i november i år etter å ha vært nedadgående det siste halvåret.

Uten inntektene fra oljeeksporten lå imidlertid handelsbalansen på minus 20,4 milliarder kroner i november.

Oljeeksporten i november var betydelig høyere og gasseksporten mye mindre enn i november i fjor. Oljeeksporten alene var den høyeste på fem år, hele 54,5 prosent høyere enn i november i fjor. Oppgangen skyldes blant annet oppstarten på Johan Sverdrup-feltet, og at vedlikeholdsperioden på sokkelen nå er avsluttet.

Eksporten av naturgass sank imidlertid med hele 58,7 prosent, noe som tilskrives lavere priser og mindre volum.

Fastlandseksporten endte på 41,6 milliarder kroner i november, noe som er 1,1 prosent lavere enn i november 2018.

Fiskeeksporten økte og vil ifølge SSB være på over 100 milliarder kroner totalt når tallene for året som helhet skal summeres.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.