Handelsoverskuddet økte i november

Økt oljeeksport bidro til at handelsoverskuddet steg med 13,1 prosent fra oktober til november. Overskuddet er likevel 14,3 prosent lavere enn i november 2018.

MER OLJEEKSPORT: Anlegget der oljen fra Johan Sverdrup-feltet ankommer i rør til Mongstad. Oppstarten av dette feltet var med på å sørge for den høyeste oljeeksporten på fem år i november og bidro til en økning av handelsoverskuddet. Foto: Marit Hommedal / NTB scanpix
MER OLJEEKSPORT: Anlegget der oljen fra Johan Sverdrup-feltet ankommer i rør til Mongstad. Oppstarten av dette feltet var med på å sørge for den høyeste oljeeksporten på fem år i november og bidro til en økning av handelsoverskuddet. Foto: Marit Hommedal / NTB scanpix Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Den samlede eksportverdien for utenrikshandel med varer endte på 81,2 milliarder kroner i november, viser foreløpige tall fra Statistisk sentralbyrå (SSB).

Den samlede vareimporten endte på 62,3 milliarder kroner, en nedgang på 4,2 prosent sammenlignet med november i fjor.

Dermed endte handelsoverskuddet på 18,8 milliarder kroner i november i år etter å ha vært nedadgående det siste halvåret.

Uten inntektene fra oljeeksporten lå imidlertid handelsbalansen på minus 20,4 milliarder kroner i november.

Oljeeksporten i november var betydelig høyere og gasseksporten mye mindre enn i november i fjor. Oljeeksporten alene var den høyeste på fem år, hele 54,5 prosent høyere enn i november i fjor. Oppgangen skyldes blant annet oppstarten på Johan Sverdrup-feltet, og at vedlikeholdsperioden på sokkelen nå er avsluttet.

Eksporten av naturgass sank imidlertid med hele 58,7 prosent, noe som tilskrives lavere priser og mindre volum.

Fastlandseksporten endte på 41,6 milliarder kroner i november, noe som er 1,1 prosent lavere enn i november 2018.

Fiskeeksporten økte og vil ifølge SSB være på over 100 milliarder kroner totalt når tallene for året som helhet skal summeres.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Børsen er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer