E24:

Handlet aksjer mens Solberg var statsminister

Sindre Finnes sier at kjøp og salg som ble gjort i perioden, ble forsøkt gjort i henhold til håndboken for politisk ledelse.

HANDLET: Sindre Finnes sier han måtte redusere sin aktivitet i aksjemarkedet betydelig i tida Solberg var statsminister. Foto: Lise Åserud / NTB
HANDLET: Sindre Finnes sier han måtte redusere sin aktivitet i aksjemarkedet betydelig i tida Solberg var statsminister. Foto: Lise Åserud / NTB Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Saken oppdateres.

Mens Solberg var statsminister eide, kjøpte og solgte hennes ektefelle, Sindre Finnes, aksjer i flere store børsnoterte selskaper, skriver E24.

- De få - sammenlignet med tiden før og etter hun var statsminister - kjøp og salg som ble gjort i denne perioden forsøkte jeg å gjøre i henhold til håndboken for politisk ledelse, sier Finnes til nettavisa.

Dagbladet Børsen har henvendt seg til Høyre for en kommentar, men har foreløpig ikke fått svar.

- Måtte redusere aktiviteten

Finnes skal blant annet ha eid aksjer i laksegiganten Mowi og våpen- og teknologiselskapet Kongsberg Gruppen.

Gjennom Solbergs to perioder som statsminister kjøpte Finnes også flere og flere aksjer i aluminiumsgiganten Hydro, skriver E24 videre.

- Da Erna ble statsminister i 2013 hadde jeg, etter avtale med Erna, en diskusjon direkte med daværende regjeringsråd Nina Frisak og hennes medarbeidere i embetsverket på Statsministerens kontor om mine aksjer. Deretter solgte jeg aksjer i flere selskap, og orienterte kontoret om hvilke aksjer jeg beholdt, sier Finnes til E24.

Finnes sier forklarer overfor nettavisa at han «måtte redusere» sin aktivitet i aksjemarkedet betydelig i tiden Solberg var statsminister.

Likevel eide Finnes fortsatt aksjer i 14 selskaper i 2014, i 13 selskaper i 2015, og i 16 selskaper i 2016, melder avisa.

Etter en Dagbladet-artikkel i 2017 solgte han seg ut av bombrikkeselskapet Q-Free og flere andre selskaper. Han satt så igjen med aksjer i sju selskaper.

Finnes sa til Dagbladet at han og Erna Solberg har delt økonomi i forbindelse med salgene.

- Erna og jeg har delt økonomi, sa Finnes den gang.

Svarer ikke om habilitet

Han vil ikke svare på spørsmål som han mener handler om habiliteten til Solberg, og ber om at de henvender seg til Høyre-lederen om dette.

E24 har også stilt spørsmål til Solberg om Finnes’ aksjehandler i årene hun var statsminister. Solberg har ikke svart, men E24 har fått svar fra Solbergs rådgiver og pressesjef i Høyre, Cato Husabø Fossen.

- Da Erna tiltrådte som statsminister i 2013, hadde Sindre Finnes et eget møte med embetsverket på Statsministerens kontor hvor han fikk orienteringer om dette. Formålet var blant annet at kontoret skulle kunne bistå med vurderinger av Erna Solbergs habilitet.

- Jeg er lei meg

Onsdag ble det kjent at ektemannen til utenriksminister Anniken Huitfeldt (Ap) har handlet aksjer i en rekke selskapet - herunder Kongsberg Gruppen - samtidig som Huitfeldt har vært minister.

Utenriksministeren sa onsdag at hun først fikk kjennskap til handelen 6. august i høst.

- Jeg er lei meg for å ha satt meg selv i denne situasjonen, sa utenriksminister Anniken Huitfeldt (Ap) da hun møtte pressen onsdag ettermiddag.

Støre-regjeringen ble også rystet av en aksjeskandale i sommer. Da det ble kjent at daværende minister for Forskning- og høyere utdanning, Ola Borten Moe (Sp), har kjøpt aksjer i Kongsberg Gruppen samtidig som han var statsråd.

Ola Borten Moe gikk av etter E24s avsløring av kjøpene.

Vi bryr oss om ditt personvern

Børsen er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker informasjonskapsler (cookies) og dine data til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer