Håner Vesten: - Absurd

Flere melder at Gazprom står bak en video som håner Vesten. Alt tyder på noe annet, og nå snakker mannen som angivelig står bak ut om hvorfor han lagde den.

SIRKULERT: Denne videoen har fått flere hundre tusen visninger på Twitter, og er omtalt av flere medier som en «Gazprom-video». Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Energikrisen herjer i Europa, som stålsetter seg for en tøff vinter på grunn av den stadige usikkerheten rundt russisk gassforsyning framover.

At den russiske statlige gassgiganten Gazprom nylig valgte å stenge rørledningen Nord Stream 1 på ubestemt tid, har virkelig fått alarmen til å gå.

«Vinteren vil bli lang»

De siste dagene har en video, som flere hevder at Gazprom står bak, sirkulert på Twitter og blitt omtalt i vestlig media. På Twitter er den vist flere hundre tusen ganger.

Videoen viser en Gazprom-ansatt som vrir en bryter til null. Trykkmåleren faller, før en hvit issky glir inn i bildet – «Europa» er plutselig dekket av hvit snø. «Og vinteren vil bli lang», synger en kvinnestemme til en melankolsk melodi.

Videoen ligger blant annet på YouTube.

- Gazprom håner Vesten

Klippet blir av flere tolket som at den russiske gassgiganten håner Europa før det som blir en svært krevende vinter som følge av gassmangel.

Sky News Australia og de britiske tabloidgigantene Daily Mail og Evening Standard har omtalt den, og skriver at Gazprom står bak.

«Den russiske oljegiganten Gazprom håner Vesten med skummel video som viser Europa som fryser etter at Moskva slår av gassforsyningen», skriver Daily Mail.

En rådgiver til Ukrainas innenriksminister, Anton Gerasjenko, omtaler videoen på sin Twitter-konto.

I Russland har flere høytstående politikere delt videoen, og videoen diskuteres heftig der, skriver den tyske kanalen ZDF.

- Tvilsomt at Gazprom står bak

Det har ikke lykkes Børsen å finne videoen i noen av Gazproms offisielle kanaler.

ZDF har sett nærmere på videoens opphav - og peker på flere ting som gjør det tvilsomt at videoen stammer fra det russiske energiselskapet.

De skriver at det er klare indikasjoner på hvem som skal stå bak: Videoen var trolig først publisert på den russiske Telegram-kontoen «Ruthless PR Man», som har mer enn 140 000 følgere.

I posten navngis den russiske journalisten Arthur Khodyrev som mannen bak. Khodyrev bekrefter overfor den russiske avisa Fontanka sier at han lagde videoen på eget initiativ, og ikke har fått penger for den.

- Det er bare det at situasjonen rundt Gazprom, Nord Stream og Europa virker så absurd og i strid med sunn fornuft at det er umulig å ikke le, sier han til avisa.

- Målet med en video er alltid selve videoen, akkurat som målet med å skrive en bok er selve boken. Jeg er glad for at den ble populær på nettet, den ble en metafor for folkets holdning til det som skjer i sammenheng med det europeiske gass-selvmordet, legger han til.

Pia Lamberty, en psykolog som jobber for Center for Monitorin, Analysis and Strategy (CeMas) sier at videoen er rettet mot flere målgrupper.

- På den ene siden har denne videoen en effekt på Russland, der en stormakt Gazprom og Russland skal iscenesettes. Et motto lyder: Hvis Gazprom kollapser, kollapser Europa. På den annen side fungerer det utover, inn i EU, sier hun til ZDF.

Børsen har vært i kontakt med Faktisk Verifiserbar, som er enige i ZDFs funn som tyder på at Gazprom ikke står bak.

- Vi jobber med en rapport som lander på at det er tvilsomt at Gazprom står bak. Det er likevel en interessant video, og supereffektiv propaganda som treffer både russere og resten av Europa, sier Ruben Solvang i Faktisk Verifiserbar, til Børsen.

- Vil la ulvens hale fryse

Den russiske presidenten selv har imidlertid langt på vei antydet at han ville la Europa «fryse».

I en tale under Eastern Economic Forum i går uttalte han seg om gass-situasjonen.

EU ønsker å sette et pristak på russisk gass. Putin uttalte onsdag at et slikt grep vil være «idiotisk».

- Vi vil ikke levere noe i det hele tatt hvis det strider mot våre interesser, sa Putin til bedriftseiere på toppmøtet.

- Vi vil ikke levere gass, olje, kull, fyringsolje - vi vil ikke levere noe, la han til.

Han trakk også en parallell til et eventyr:

- For oss vil bare være én ting igjen å gjøre: som i det berømte russiske eventyret, vil vi la ulvens hale fryse, sa Putin.

Det russiske eventyret handler om en utspekulert rev som fikk en dum ulv til å fange fisk i den frosne elva ved å stikke halen sin i et ishull, ifølge den russiske avisa Pravda.

Vi bryr oss om ditt personvern

Børsen er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer