Petter Stordalen

Hånes

En norsk milliardær fra Porsgrunn har kjøpt navnerettighetene til Sveriges nasjonalarena. Strawberry Arena får nå gjennomgå i nabolandet.

BRASK OG BRAM: Petter Stordalen sparte ikke på noe i videoen der han lanserte nyheten. Skjermdump: Facebook
BRASK OG BRAM: Petter Stordalen sparte ikke på noe i videoen der han lanserte nyheten. Skjermdump: Facebook Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Kort fortalt

  • Norske Petter Stordalen har kjøpt navnerettighetene til Sveriges nasjonalarena, Friends, som nå blir til Strawberry Arena.
  • Stadionet, som ligger i Solna utenfor Stockholm, er hjemmebane for det svenske landslaget og fotballklubben AIK.
  • Navnebyttet skjer 12. juli.
  • Stordalen uttrykker stor begeistring for kjøpet, mens reaksjonene i Sverige er blandede.

Lørdag kom nyheten om at Petter Stordalens hotellkjede tar over navnerettighetene til Skandinavias største arena, Friends.

Både det svenske landslaget og storklubben AIK spiller kampene sine på arenaen Solna utenfor Stockholm sentrum.

Denne helga har også hotellkjeden sin årlige vinterkonferanse gigantanlegget med kapasitet på over 60 000.

JORDBÆRKONGEN: Petter Stordalen starter forretningskarrieren med å selge jordbær på torget i Porsgrunn i Telemark. Resten er, som de sier, historie. Foto: Strawberry
JORDBÆRKONGEN: Petter Stordalen starter forretningskarrieren med å selge jordbær på torget i Porsgrunn i Telemark. Resten er, som de sier, historie. Foto: Strawberry Vis mer

Da stadion ble åpnet i 2012 hadde Swedbank kjøpt navnerettighetene fram til 2023 for 153 millioner svenske kroner. Men i stedet donerte den svenske storbanken rettighetene til organisasjonen Friends, som jobber mot mobbing i skolen.

Slik blir det ikke når 61-årige Stordalen nå tar over. Navnebyttet skjer 12. juli.

Reaksjonene hagler i Sverige lørdag. I sportsnyhetene til svenske NRK, Sveriges Radio, hånes det nye navnet.

FØRSTE INTERVJU: Petter Stordalen (60) og hans kjæreste Märta Elander Wistén (32) gjestet Bianca Ingrossos talkshow i Sverige. Video: Discovery+ Vis mer

- Jordgubben, er det det nye kallenavnet på nasjonalanlegget for fotballen i Solna? Nå står det klart at Friends Arena blir Strawberry Arena. Jordgubben, altså. Der skal Sveriges fotballherrer prøve å rette opp de siste åras elendige resultater, heter det i en kort bulletin på sportsnyhetene lørdag kveld.

Også på X koker det lørdag kveld.

«"Det her sverter mitt varemerke" sier Foxtrot-leder Ismail «Jordgubben» Abdo», skriver komiker Robin Berglund på X/Twitter og sikter til den beryktede skikkelsen i den pågående gjengkrigen i Sverige.

Hånes

«Arenanavn som er kulere enn Strawberry Arena: Grandiosa Arena, Jack & Jones Arena, Risifrutti Arena ,Svenska Lantägg Arena, Jonnys Senaps Arena, Happy Socks Arena, Trangia Arena, Ballograf Arena» skriver journalist Annie Croona på det sosiale mediet natt til søndag.

Også det svenske fotballforbundet og storklubben AIK har uttrykt seg noe kryptisk til navnebyttet.

- Vi har ikke noe med det å gjøre. Navnet er ikke noe spørsmål for oss, sier fotballforbundet generalsekretær Andrea Mölleberg.

Fredrik Söderberg, daglig leder i AIK fotball, sier følgende til Expressen.

- Jeg har ingen kommentar. Vi har ikke blitt spurt eller vært med i prosessen i det hele tatt, sier han.

Stordalen selv er strålende fornøyd med å ha sikret seg rettighetene

- Her skal de beste konsertene være, her skal fotballfans juble og gråte og her skal det være en plass for alle. Dette blir en arena for energi, mot og begeistring, sier den norske milliardæren selv

I 2024 skal blant annet Taylor Swift, Pink og Bruce Springsteen holde konserter i arenaen, skriver Expressen. Under fotballkamper har stadion en kapasitet på 50 000 sitteplasser, mens det er plass til 60 000 på konserter.