- Har aldri skjedd før

Eiendomsgigant melder at det aldri før har blitt solgt så mange boliger i Norge.

BRENNHETT MARKED: Ifølge DNB Eiendom står Norge i en situasjon i boligmarkedet hvor etterspørselen er større enn tilbudet. Foto: Håkon Mosvold Larsen / NTB
BRENNHETT MARKED: Ifølge DNB Eiendom står Norge i en situasjon i boligmarkedet hvor etterspørselen er større enn tilbudet. Foto: Håkon Mosvold Larsen / NTB Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Onsdag presenterer Eiendom Norge sin landsomfattende bruktboligstatistikk for oktober. Allerede nå melder flere aktører om en fortsatt eksplosiv vekst i markedet.

I ei tid der prisene vanligvis faller, kunne blant andre Obos levere oppsiktsvekkende tall fra september til oktober i sin rapport mandag. Nå kommer også DNB Eiendom på banen og melder at det aldri før har det blitt solgt så mange boliger som i år.

Etter nok en måned med rekordsalg, tyder alt på at boligprisene fortsetter videre opp i oktober.

- Jeg tror veksten kan bli opp mot 0,5 prosent, sier Terje Buraas, administrerende direktør i DNB Eiendom i en pressemelding.

- Kan avlyse juleferien

DNB Eiendoms egne tall viser at det er solgt rundt 14 prosent flere boliger enn på samme tid i fjor. Buraas tror nå på videre prisvekst fram mot jul, og at aktiviteten i desember vil bli langt høyere enn hva som er vanlig i julemåneden.

- Vi avblåste sommerferien og fikk rekordhøy aktivitet i juli, nå tror jeg vi kan avlyse juleferien også.

Eiendomsgiganten melder på samme tid at det kun finnes 12 000 objekter til salgs i Norge per nå, et antall som er langt under normalen.

- Nå har vi en situasjon i boligmarkedet hvor etterspørselen er større enn tilbudet. Dette kombinert med rekordlav rente taler for videre prisvekst også i oktober, selv om dette normalt er en måned hvor boligprisene synker. I fjor sank eksempelvis prisene med 0,8 prosent i oktober, fortsetter han.

OPPGANG: - Boligprisene stiger videre og det selges fremdeles et rekordhøyt antall bruktboliger i Norge, sier administrerende direktør Henning Lauridsen i Eiendom Norge. Vis mer

Sju på rad

I oktober var gjennomsnittsboligen i Norge åtte prosent dyrere enn på samme tid i fjor.

- I Oslo selges tre av fire boliger til prisantydning eller over, og i Bergen er tilsvarende tall to av tre boliger. I landet som helhet selges nå 60 prosent av boligene til prisantydning eller over, sier Buraas.

Prisene på brukte Obos-boliger i Oslo steg med 1,6 prosent på landsbasis i oktober. Det er i tillegg sjuende måned på rad med prisvekst i hovedstaden.

I forbindelse med Obos' framleggelse i går, pekte selskapets sjeføkonom på følgende som årsak for den voldsomme aktiviteten:

- Kraftige rentekutt sammen med en midlertidig økning i fleksibilitetskvoten i boliglånsforskriften da vi fikk coronautbruddet, har bidratt til at boligmarkedet har utviklet seg sterkere enn mange fryktet. I tillegg har det en periode blitt lagt ut færre boliger til salgs, noe som også har bidratt til å løfte prisene, uttalte sjeføkonom Sissel Monsvold i Obos mandag.

Vi bryr oss om ditt personvern

borsen er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer